Et sikkert vårtegn for Hugo Bakkevoll og samboeren Hege Karine Hansen er besøket fra et trofast andepar.

- De har kommet til oss ihvertfall fire år nå. Hver vår kommer dem fast hit, forteller matmor Hansen.

Årlig besøk

Leiligheten i Hamna ligger på bakkeplan, og det er i front av verandaen det sjarmerende andeparet har gjort sin årlige landing.

Med årene har endene blitt stadig tryggere på beboerne, og det var første gang i fjor at de begynte å bli skikkelig husvarme.

- I fjor kom hun inn for første gang, mens han ventet utenfor, sier Hansen.

Forrige søndag var andeparet tilbake igjen. Etter å ha ordnet med noe på kjøkkenet, kom Hege ut i stua og så at andekona hadde tasset inn på parketten.

Les også: Endene møtes på bensinstasjonen

Søndagsbesøk

Men i dag var ende-lig begge to kommet inn døra for å si hei.

- Hun spiser av handa vår, og er veldig venn, mens han hele tiden har vært litt skeptisk. Men i dag tok også han steget og kom inn i stua sammen med kona, sier Hansen.

Etter å ha ruslet litt rundt på parketten i en fem minutters tid, var søndagsvisitten over, og de to "turtelendene" takket for besøket for denne gang.

- Ungene er helt ville når de kommer. Det er jo utrolig artig at de er så komfortable, sier Hansen.

"Banker på"

Og det freidige andeparet vet å få hva de ønsker. Ifølge Hugo Bakkevoll er det særlig frøkna i forholdet som vet hvordan hun skal få brød når hun ønsker.

- I fjor våknet jeg i firetiden på natta av at noe kakket i glass i stua. Da jeg kommer ut på stua ser jeg andemor stå og kakke i glasset på verandadøra. Da var det bare én ting å gjøre, og det var å finne frem brødmaten og gå ut for å servere litt nattmat, sier Bakkevoll før han begynner å le.

Han har hørt at andemor også har vært og kakket på glasset hos en annen beboer nedi bakken, så at hun vet hva hun gjør, det er sikkert.

Navneforslag?

Paret tilhører arten Stokkand i andefamilien. De er Norges største gressand, med en lengde på 58 centimeter og en vekt på 800-1.400 gram ifølge Store Norske Leksikon.

De karakteristiske fargedraktene gjør det også lett å skille mellom herreanden med grønnglinsende hode i praktdrakt, hvit halsring og rustbrunt bryst. Frøknen selv har brunspraglet drakt over det hele - men begge kan gjenkjennes på det blå vingespeilet.

Ennå har ikke disse stokkendene fått noe navn, men Hege Karine Hansen sier de er åpne for gode forslag.

- Det kan jo være at de er hos andre i nabolaget også, men de kommer hvertfall hit. I dag tok endene imot brød utenfor hos naboen også, så de er definitivt veldig vennskapelige, sier Hansen.

De årlige sommergjestene kommer samlet helt fram til eggene skal legges.

- Når det er tid for å legge egg, slutter andemor selv å komme. Da er det bare andefar vi ser komme innom for litt mat og litt prat, sier Bakkevoll.