Tema

onsdag 17.01 2018

Smak skyver bodørestauranten ned fra førsteplass

Troner øverst i ny kåring

For under ett år siden åpnet de dørene i Tromsø, men de har allerede markert seg i restaurantnorge.

tirsdag 16.01 2018

Topprodusenter går sammen om lokal matsatsing for rike turister

Fem av byens mest profilerte matvareprodusenter innleder et samarbeid med The Edge for å lage et "utstillingsvindu" for lokal mat.

søndag 14.01 2018

Tirsdag åpner den nye resturanten: – Det blir autentisk indisk mat

Tirsdag åpner Indie i Storgata.

lørdag 13.01 2018

Syrlig og keiserlig fransk klassiker med kalvekjøtt

I ukas matspalte skal vi lage en rett som visstnok skal ha vært en av favorittene til Keiser Napoleon.

tirsdag 09.01 2018

Turistene krever bedre lokal mat: – De forstår hva som er god kvalitet

Turistene som kommer til Tromsø er reisevante, de har mye penger – og de er vant til høy kvalitet på alt, ikke minst mat og drikke.

lørdag 06.01 2018

Nordmenn dropper fisken

torsdag 04.01 2018

Ukens matspalte

Sauce Bordelaise løfter alle typer kjøtt til uante høyder

I ukas matspalte er det sausen som spiller hovedrollen – nemlig den franske klassikeren Sauce Bordelaise.

onsdag 03.01 2018

Så mye er 200 kalorier av 30 ulike matvarer

søndag 31.12 2017

Husker du?

Da Blårock var pizzacafé

Der du i dag drikker pils, hører på rockemusikk og ser fotballkamper i dunkle lokaler, var det tidligere lyst og 80-talls-trendy. Husker du?

torsdag 28.12 2017

Når du går lei av ribbe og pinnekjøtt – hva med et lekkert andebryst?

mandag 25.12 2017

Dette er den opprinnelige julematen

Ribbe, pinnekjøtt, linsestek eller lutefisk? Valgene er mange til middagen på selveste julaften.

torsdag 21.12 2017

iBevegelse

Tradisjonstro eller ny vri?

Ribbe og pinnekjøtt

Dobbel glede på julebordet

Nå lakker det mot jul – og da dekker vi vårt julebord med både pinnekjøtt og ribbe.

fredag 15.12 2017

«Saltimbocca alla Romana»: Klassiske kalverullader

Oppskriften vi skal følge i ukas matspalte har flere hundre år på nakken – kanskje flere tusen. Det er en av de virkelige italienske klassikerne som har begynt å komme på moten igjen, nemlig de deilige kalverulladene «Saltimbocca alla Romana».

tirsdag 12.12 2017

Trekker tilbake sjokolade etter funn av plastbiter

Anthon Berg trekker flere sjokoladeprodukter fra markedet etter funn av plastbiter. I helgen ble ytterligere fire produkter fjernet fra norske taxfreebutikker, også i Tromsø.

mandag 11.12 2017

Når nettene blir lange og kulda setter inn, spiser rottene ribbefettet ditt

Høytida er også høysesong for fet mat, men du bør tenke deg om før du slår ribbefettet i vasken eller i do.

fredag 08.12 2017

Nå flytter Døladag fra Stortorget

I over 30 år har Døladagen blitt arrangert den andre lørdagen i desember. I år flytter den bort fra Stortorget.

torsdag 07.12 2017

Ukas matspalte

Polpettone – et godt og sprøtt alternativ til søndagssteika

De fleste land har en versjon av kjøttpudding eller kjøttbrød – så også italienerne – som kaller sin utgave polpettone.

onsdag 06.12 2017

Én ting bekymrer: Dette spiser nordmenn mer og mindre av

tirsdag 05.12 2017

– Det er teoretisk snakk om 120.000 kroner

Kokebokforfatter Nils Harald Moe ønsker å selge 700 bøker om tradisjonsmat. Pengene vil han donere til lokal veldedighet.

torsdag 30.11 2017

Julebaksten

De deiligste pepperkakene er myke

Det er umulig å bare ta én av disse pepperkakene.

Julebaksten

Slik lager du byens beste kakemenn

Kakemenn er en undervurdert julekake.

Du trenger ikke kjøtt for å lage denne nydelige lasagnaen

Hvem sier at kjøtt er alfa og omega for å få en god lasagna? I ukas matspalte lager vi en helvegetarisk versjon av den klassiske pastaretten som er – minst – like god som alle de med kjøtt.

fredag 24.11 2017

Gnocchi – en av de beste måtene å spise poteter på

I ukas matspalte fortsetter vi dypdykket ned i det italienske spiskammerset – og denne gangen tar vi for oss en morsom måte å lage poteter på.

onsdag 22.11 2017

Debatt

Derfor bør du ikke kaste matavfall i toalettet

Det er ikke smart. La oss bruke verdens toalettdag 19. november til å innføre gode rutiner!

mandag 20.11 2017

Debatt

«Om grønne og giftige poteter»

mandag 13.11 2017

Har slått seg konkurs: – Vi er utrolig stolte over hva vi har fått til

Karmavogna AS har slått seg konkurs, og med det stenger matvogna og kafeen Jalla for godt.

søndag 12.11 2017

Tromsøselskapene vant gull for årets julemat

Fire av byens kjøttbedrifter har gjort det svært bra i kjøtt-NM. Årets kjøtt- og julemat fra Tromsø fikk fire gull, ett sølv og fem bronse.

fredag 10.11 2017
1

«Verdens beste potetmos» krever at du både baker og steker poteskrellet

Jeg er veldig glad i potetmos i alle varianter. Alt fra den ostedryppende franske «aligoten» til amerikanernes tørre «stomp». Best liker jeg imidlertid mosen vi lager i ukas matspalte.

fredag 03.11 2017

«Brasato al Barolo» – oksekjøtt marinert og kokt i Italias beste vin

I Piemonte lages en av Italias – og verdens – beste viner, nemlig Barolo. I ukas matspalte skal vi la den kraftige vinen hamle opp med litt røft oksekjøtt.

onsdag 01.11 2017

Jacobsen på Berg:

Nominert til Matprisen

En av de mest høythengende utmerkelsene innenfor norsk matproduksjon kan havne i Tromsø.

onsdag 25.10 2017

Real høstmat

Mør og lekker lammeskank

Langtidsstekte lammeskanker har lenge vært en sikker vinner på restaurantenes spisekart. Det du kanskje ikke visste var at du kan lage dem hjemme på en enkel måte.

torsdag 19.10 2017

Håndarbeid

Hjemmelaget pasta smaker aller best!

Det var en skjellsettende opplevelse da jeg lagde og serverte min første egenproduserte pasta.

onsdag 18.10 2017

Trenger du middagsinspirasjon - her er fem lekre oppskrifter

Det er ikke alltid lett å finne på hva man skal ha til middag. Her er noen utvalgte oppskrifter fra iTromsøs Mat-Christer som kan lages i ettermiddag.

torsdag 12.10 2017

Matspalten

Het skotsk-indisk fiskegryte

Karri og røkt torsk høres kanskje ut som en merkelig kombinasjon, men når du har smakt den fyrige retten «Cod kedgeree», skjønner du hvorfor de to passer så godt sammen.

onsdag 11.10 2017

Flere byhotell deltar i kampanje for å redusere matsvinnet

Nå skal hotellene veie selv appelsinskall

torsdag 05.10 2017
4

Matspalten

Tradisjonell skotsk fiskesuppe med røkt torsk og melk

I ukas matspalte skal vi bruke nordnorske, tradisjonelle råvarer – men vi skal gi dem en vri fra den skotske Nordsjø-kysten.

mandag 02.10 2017

Nå har han solgt Bakehuset Nord-Norge

Bakst Holding AS fra Mo i Rana blir ny hovedeier.

fredag 29.09 2017

– Barn som er allergisk mot fisk, kan tåle noen typer fisk

Allergilege Martin Sørensen har forsket på barn som er allergisk mot fisk.

Lag Norges nasjonalrett med en vri – server den rett fra ovnen

Det er ikke mulig å gå gjennom høstens lammesesong uten å servere fårikål minst én gang. Vi lager imidlertid nasjonalretten med en liten twist.

Her åpnes det ny restaurant i Tromsø

Nå blir det liv igjen i de tomme restaurantlokalene i andre etasje i Mackgården.

lørdag 23.09 2017

SMAK-festivalen

Slik så det ut i sentrum under festivalens siste dag

Lørdag formiddag gikk SMAK-festivalens siste dag av stabelen.

torsdag 21.09 2017

Smakfestivalen

Henter food-truck til Smakfestivalen

Restauranten Kitchn & Table henter toppsjef og superkokk Marcus Samuelssons egen food-truck fra Stockholm for å delta på Smakfestivalen.

Kjendiskokker fra Sør-Europa avslørte sine spesialretter til lokale kolleger

Den spanske kjendiskokken Hung Fai tok med saltfisk til Tromsø da han ga lokale kjøkkensjefer en leksjon i matlaging.

Denne gjengen inviterer på frokost med et skråblikk på ukas viktigste saker

Fredag morgen blir det frokost med underholdning i lavvoen på Stortorget.

Denne fiskesuppen kan du koke ute på havet

Noe av det beste man kan servere er selvfanget og selvlaget fiskesuppe. Bli med ombord for en skikkelig kortreist matopplevelse.

tirsdag 19.09 2017

Smaksfestivalen

Byens ølhunder fikk påfyll

Hvilken mat passer best til ulike sorters øl, hvilke trender preger ølbryggerbransjen – og hvor kommer damene inn i bryggeriene?

Smakfestivalen

Her får Sara og Thea (14) servert utgått mat

14-åringene Sara Myrli og Thea Antonsen hadde ingenting imot mat laget på ingredienser utgått på dato.

mandag 18.09 2017

– De lokale restaurantene må bli flinkere til å bruke lokale råvarer

Hvordan får den lokale restaurantbransjen til å bruke mer av lokalproduserte råvarer?

søndag 17.09 2017
9

Denne festivalen fikk barna til å kaste seg over arbeid i åkeren

Alle som har plukket poteter vet at det er tungt arbeid. Men ungene som var med på Barnas matfestival synes det var lett som en lek.