Det var knyttet store forventninger til hvilket resultat Rødt ville få når forhåndsstemmene var talt opp.

I flere meningsmålinger like før valget har partiet vært oppe og snust på 20-tallet – og da forhåndsstemmene i Tromsø kommune var talt opp viste det seg at selv de mest optimistiske Rødt-medlemmene må si seg fornøyde med resultatet.

17,7 prosent

Litt i underkant av hver femte velger ønsket nemlig at Jens Ingvald Olsen & Co skal få reell innflytelse over styre og stell i Ishavsbyen.

- At 17.7 prosent av forhåndsstemmene gikk til oss betyr at vi får en helt ny politisk situasjon i Tromsø, sier mangeårig partiveteran Jon Arne Jørstad.

Han og partikollega Elin Jørgensen var en av godt over 100 Rødt-sympatisører som fylte opp valgvaken til partiet på utestedet nr 24.

- Jeg hadde tippet på 22 prosents oppslutningen, men er likevel veldig fornøyd, sier Jørgensen.

Krever makt og innflytelse

Jens Ingvald Olsen blir av mange sett som hovedårsaken til at Rødt har blitt et av de tre største partiene i byen.

- Jeg tror det er fordi folk kjenner meg og hva jeg står for. Det er neppe noen andre politikere som har holdt på så lenge som meg og som samtidig konsekvent har kjempet for politikken, sier Olsen selv.

Valgresultatet har gitt partiet både tyngre i kommunestyret – og ikke minst selvtillit.

Olsen sier at tiden nå er over for når man gikk stille i dørene.

- At vi har så stor støtte betyr at de andre partiene må lytte til oss. Vi kan kreve at de lytter, at vi får innflytelse og at vi får posisjoner og får være med og bestemme over de forskjellige komiteene i kommunen, sier han.

Mer fagforeningsmakt

Jon Arne Jørstad går enda lengre.

- Nå må vi på nytt begynne å samarbeide med fagforeningene i kommunen om å få et godt tilbud til byens innbyggere. Vi er store nok til at Arbeiderpartiet må lytte til det budskapet, sier han.