Flere unge har allerede besøkt Nordnorsk vitensenters Makerspace, et slags moderne og digitalt sløydverksted fylt med verktøy og moderne teknologi. Fredag var det duket for den offisielle åpningen, og nå håper vitensenteret at flere vil ta i bruk det kreative verkstedet.

– I Norge har vi en mangel på gründere og entreprenører. Dette er en måte å få til et fokus på realfag og teknologi, sier direktør ved Nordnorsk vitensenter, Tove Marienborg.

Rekruttering

På verkstedet finner man blant annet 3D-printer, laserskjærer og roboter.

– Tilbudet er primært for barn og unge, og skoleklasser kan komme hit som en del av undervisningen. På skolene finnes det ikke så mye moderne utstyr som vi har her, sier Marienborg.

Hun håper at Makerspace kan fungere som en slags rekruttering av fremtidens gründere og entreprenører.

Kan lage alt

Hedinn Gunhildrud og Elisabeth Killie Kanebog er to av dem som driver Makerspace på Nordnorsk vitensenter og fungerer som lærere for dem som tar i bruk verkstedet.

– Vi ønsker å lære bort ferdigheter for å mestre materialer og teknikker. Her kan de lage alt de vil, sier Gunhildrud.

De mener det er viktig at unge i dag lærer å bruke hendene for å skape ting.

– Det er mindre håndarbeid i dag enn før, og det vil vi gjøre noe med. Her legger vi til rette for skaperglede, sier Kanebog.

Ikke bare for barn

Hun håper at også voksne vil ta i bruk tilbudet.

– Å lage egne ting har blitt en trend, og det ville vært kult å arrangere kurs for voksne også, sier Kanebog.

Makerspace er ikke unikt for Tromsø. Alle de ni regionale vitensentrene i Norge er med på prosjektet.

– Vi har aldri hatt større muligheter enn vi har nå. Her har vi utstyret, så bare fantasien kan sette grenser for hva man kan gjøre, sier Gunhildsrud.

LÆRERE: Hedinn Gunhildsrud og Elisabeth Killie Kanebog fungerer som lærere i Makerspace. Her kan barn og unge være kreative og skape saker ved hjelp av blant annet 3D-printer og laserskjærer.
Tove Marienborg, direktør for Nordnorsk vitensenter håper Makerspace kan hjelpe i rekrutteringen av fremtidens gründere og entreprenører. Foto: Trond Tomassen
Hedinn Gunhildsrud viser fram en av tingene som er skapt ved hjelp av 3D-printer. Foto: Trond Tomassen