WEB-TV!

I alt har over 30 lam og sau forsvunnet på beitemarkene i fjellene på Brensholmen i år. Sauebøndene Hilde-Gunn Jørgensen, Anita Olsen og Odd Engenes driver de to eneste gjenlevende saueholdene på Brensholmen, men frykter nå for fremtiden til gårdene om kongeørna får fortsette å herje.

– Vi har selv sett at kongeørnen går til angrep på lam. De er ikke nådige. Klørne går rett i strupen eller i hodet. Da er det gjort, forteller Jørgensen.

Vanskelig å bevise

Dette året slapp hun ut 93 lam på beite. Da de skulle inn i fjøset til høsten var det bare 78 igjen.

– Når 15 lam er døde gir det meg et direkte tap på rundt 30.000 kroner. Det er mange penger når det skjer år etter år, forteller Jørgensen.

De har selv tatt kontakt med fylkesmannen i håp om å få bukt på ørneproblemet.

– Det er fredede dyr. Dermed avliver man ikke noen av dem. Men nå er tydeligvis bestanden så stor at det går ut over vårt dyrehold. Men vi har aldri fått gehør for forslaget vårt om å regulere ørnebestanden i området, sier Engenes.

De mener likevel at statistikken er klar i sin tale.

– For ti år siden, da ørnebestanden var liten her ute, hadde jeg tap på rundt fire lam i året. Nå har tallet vært helt opp i 26. Det sier seg selv at noe har skjedd, sier Jørgensen.

De mener at hvis man skal fortsette med sauehold på Brensholmen, må noen ta tak.

– Før i tiden var det ikke et problem fordi bøndene skjøt ørna selv. Hvis man gjør det nå risikerer man jo mange års fengsel, så det kan vi jo ikke gjøre. Vi blir tvunget til å sitte på gjerdet og se at ørna tar levebrødet vårt, sier Jørgensen.

FORTVILER: Anita Olsen, Odd Engenes og Hilde-Gunn Jørgensen driver de to eneste saueholdene på Brensholmen. Nå fortviler over at kongeørna spiser opp levebrødet. Foto: Ronald Johansen
DREPT AV ØRN: Dette var synet som møtte bøndene da de gikk tilsyn på beiteområdet. Dette kadaveret ble undersøkt og bekreftet tatt av kongeørn. Foto: Privat