Utenfor domkirka står domkantor Hijoo Moon sammen med tre av sangerne i domkoret. De har funnet bysten av Adolf Thomsen (1852–1903) i Kirkeparken som et naturlig samlingspunkt. Den bergensfødte komponisten og musikeren flytta til Tromsø og var fra 1883 stadsmusikus og organist i Tromsø domkirke.

I dag er han kanskje best kjent som komponist av sanger som «Barndomsminne frå Nordland» («Å eg veit meg eit land»), «Gud signe vårt dyre fedreland» og «Når fjordene blåner». Men i Tromsø satte han i gang aktivitet i byens musikkliv man ennå ser resultater av.

– Vi gir Adolf Thomsen æra for at Tromsø domkor ble stifta, sier Hijoo Moon mens hun sammen med de tre sangerne trekker inn i domkirka.

Jubileumsfestival

13.–16. oktober er det lagt opp til en hel festival som skal markere at koret i år fyller 100 år.

– Selve jubileumskonserten blir ei oppføring av det storslåtte oratoriet «Paulus» av Felix Mendelssohn med rundt 75 sangere, vel 50 musikere og fem sangsolister. Dette blir for stort for domkirka, så vi tar i bruk Hovedscenen i Kulturhuset til to konserter 15. og 16. oktober, forteller Hijoo Moon.

– Ellers vil vi by på både korseminar, kammerkonserter, andre korkonserter og solistkonsert, det meste i domkirka, men også en gratiskonsert i Rådhuset, fortsetter domkantoren.

Utenlandske gjester

På jubileumsfestivalen vil også mange langveisfarende gjester bidra. Stockholms domkyrkokör, som Tromsø domkor også har samarbeidd med tidligere, både i Stockholm og Tromsø, medvirker i selve jubileumskonserten. Det samme gjelder Arkhangelsk State Chamber Orchestra som i tillegg til å medvirke i hovedkonserten også bidrar med egen kammerkonsert.

Fra Bologna i Italia kommer oratoriets sopransolist, Sonia Chebreab med flere prestisjetunge priser på CV-en. De fire andre solistrollene kles av tenoren Mathias Gillebo og bassen Nils Arne Helgerød samt to sangere fra stocholmskoret.

Seminarister og konfirmanter

Ved sida av Tromsø domkor blir det med andre ord profesjonelle og semiprofesjonelle utøver som møter publikum under jubileumsmarkeringa. Litt annerledes var det for 100 år siden.

Organistene som stadsmusikere hadde gode muligheter til å integrere kor fra Tromsøs musikkliv inn i domkirkas musikalske liv. Fra 1860-tallet hadde det vært en regel at Seminarets studenter sang ved høymesser både i domkirka og «Landskirka». I 1896 omtales for første gang et kirkekor av unge konfirmantpiker som leda menighetssangen, særlig ved de store høytidene.

Denne nye epoken i korsangtradisjonen var det Thomsen som sto bak. Han arrangerte også årlige kirkekonserter. Blant anna framførte han i 1889 det kjente «Halleluja-koret» fra Händels «Messias».

Tromsø blandede kor

Det Adolf Thomsen hadde satt i gang, førte til at Tromsø blandede kor ble stifta i 1916. Året etter holdt det sin første kirkekonsert 17. mai. 50 år senere, i 1966 – etter korets 50-årsjubileum, skifta koret navn til Tromsø domkor.

Utover på 1970- og 1980-tallet opplevde koret en god periode med betydelig vekst i medlemstall og aktivitet.

Ny luft i lungene

Da domkantor Hijoo Moon kom til Tromsø i 2008, var det ikke stort mer enn en håndfull sangere igjen i koret. Hun sørga raskt for at koret igjen fikk luft i lungene, og etter revitalisering med vekst i antall sangere, har Tromsø domkor stått bak ei rekke konserter med store kirkemusikalske verk.

I forbindelse med jubileet 13.–16. oktober blir det altså oratoriet «Paulus» av Felix Mendelssohn som framføres som en hovedkonsert i «jubileumsfestivalen».