Ifølge Universitetssykehuset Nord-Norge har en ansatt, to utskrevne pasienter, en pasient som ble overført til St. Olavs Hospital i Trondheim før utbruddet  og en pårørende testet positivt for MRSA-smitte.

Den ansatte det gjelder, er midlertidig tatt ut av jobb.

Samlet er det dermed påvist 15 tilfeller av smitte tilknyttet pasienter, ansatte og pårørende ved avdelingen den siste uken.

Vil teste flere barn

Utover de fem positive testene, er det også registrert nye negative tester. Det gjenstår fremdeles å teste et fåtall personer med tilknytning til avdelingen.

- Det er grunn til å understreke at selv om det fortsatt dukker opp nye positive tilfeller, er de berørte kun bærere av bakterien. Det er ingen alvorlig syke blant de berørte, eller negativ utvikling knyttet til disse, skriver sykehuset i ei pressemelding.

Smittevernoverlege Torni Myrbakk opplyser imidlertid at de nå vurderer å utvide smitteoppsporingen ytterligere.

- Vi ønsker å teste enda flere barn som har vært inne på avdelingen, sier hun.

- Kan du si noe om antallet det dreier seg om?

- Nei, det kan jeg ikke, men det er snakk om å gå ytterligere uker og måneder tilbake i tid, svarer Myrbakk.

Beklager omfanget

UNN beklager at smitten har rammet så mange pasienter, pårørende og ansatte.

- Det jobbes fortløpende med smitteverntiltak for å bli kvitt bakterien så snart som mulig, med mål om at nyfødt intensiv skal komme tilbake i normal drift i nærmeste fremtid.

Myrbakk opplyser at smittekilden fremdeles er uklar.

- Vi vil sannsynligvis aldri få vite hvor smitten hadde sitt utgangspunkt. Nå handler det om å få på plass tiltak som hindrer ytterligere smitte, sier hun.

Ifølge smittevernoverlegen går de nå gjennom hele pasientflyten ved avdelingen.

- Vi sjekker også om det har vært avvik fra rutiner, eller om det må skjerpes inn på enkelte rutiner.

LES OGSÅ: Slik takler UNN bakteriemarerittet

Resistent bakterie

Det var lørdag 27. august at utbruddet av MRSA-bakterien ble påvist for avdelingen nyfødt intensiv på UNN. Før helgen var det påvist totalt 10 positive tilfeller av MRSA-smitte på avdelingen,  fordelt på ansatte pasienter og pårørende ved nyfødt intensiv.

MRSA-bakterien er gule stafylokokker som har utviklet resistens mot en del former for antibiotika. I seg selv er ikke bakterien verre enn vanlige gule stafylokokkoer - som 30 prosent av befolkningen er bærere av - men den er imidlertid motstandsdyktig mot flere typer antibiotika, noe som gjør det vanskeligere å behandle infeksjoner.

Har man først blitt smittet kan det være vanskelig å bli kvitt bakterien. De ansatte som er smittet får ikke jobbe mot pasienter så lenge de tester positivt på MRSA.