For to dager siden sammenlignet KrF-politikerne Truls Olufsen-Mehus og Karin Hamnevoll det å putte regnbuefarger på førsteklassingenes skolesekker med det å skulle ha satt hakekors på dem. Man skulle tro vi var kommet lenger!

I motsetning til hva Mehus og Hamnevoll ser ut til å tro er det ikke slik at organisasjonen FRI har copyright på regnbuefargene. Regnbuen har jo først og fremst vært et symbol – i lang tid – på det enorme mangfoldet blant oss mennesker, både når det gjelder kjønn og seksualitet, men også hudfarge, etnisitet og alt annet som gjør hver av oss helt unik.

Regnbuen er jo også et naturfenomen. Rett og slett. I barnehagen og på barneskolen tegnet vi regnbuer i kunstfaget og fantaserte om hva som befant seg i enden av dem, for i eventyrene foreldre og lærere fortalte oss var det jo gull. Er dette også for sterk kost for de kristenkonservative? Eller er det kun når regnbuen henger fast på skolesekken? Skal dere holde barna for øynene neste gang regnbuen dukker opp på himmelen?

Troms og Finnmark fylkeskommune har bestemt at neste skoleårs førsteklassinger skal få bære sekker med regnbuefarger – inni den tradisjonelle varseltrekanten på de tradisjonelle sekkene. Dette for å symbolisere mangfold og inkludering i skolen, men også for å markere det som har vært et viktig slagord gjennom pandemien de siste to årene, nemlig at alt blir bra.

Dessverre fikk dette varsellampene til å blinke hos enkelte ultrakonservative deler av KrF, som hentet fram gamle konspirasjonsteorier om den skumle «homolobbyen» som vil omvende folk til å bli skeive eller at vi vil gjøre det forbudt å være mann eller kvinne lenger. Det stemmer selvsagt ikke, og det eneste de oppnår er å gjøre det enda litt vanskeligere for, eksempelvis, den skeive tenåringen, som enda ikke har turt å komme ut, å gjøre nettopp det.

For fortsatt er det slik at de som tilfeldigvis er homofile, lesbiske eller trans har større sjanse for å begå selvmord. Om to jenter eller to gutter går bortover gata og holder hender er det fortsatt en større risiko for å bli utsatt for hets, trakassering og vold, i større grad jo lenger utenfor norgesgrensa du kommer, men tidvis skjer det også her hjemme. I Polen finnes det nå «LHBT-frie soner», og i Florida i USA skal det ikke lenger være lov å lære barna om kjønnsidentitet og det å ha ulike legninger. I Norge har vi heldigvis kommet lenger enn dette, men fortsatt steiler enkelte når man vil at skolebarn skal få ha regnbuefarger på sekken!

Det er naturlig nok en klar sammenheng med at i de landene hvor det enda finnes barrierer for og diskriminering mot skeive mennesker, da er det vanskeligere – og til tider livsfarlig – å leve som skeiv. I Norge er det betydelig lettere, men fortsatt er det unge som er redde for å stå fram og leve åpent som skeiv. Og kanskje hindrer Mehus og Hamnevoll noen i sitt nærmiljø fra å stå fram når de velger å trekke paralleller mellom regnbuefarger og et hakekors på en førsteklassing sin skolesekk?

Det er ikke skadelig for barna dine at de har regnbuens farger på skolesekken sin. Det er heller ikke skadelig å bli «eksponert» for skeivhet, og kjærlighet som ikke er heterofil, slik tankegangen var da homofili var forbudt for 50 år siden. Det som derimot er ganske skadelig er å vokse opp som skeiv i et samfunn der det ikke er aksept for det. Derfor håper jeg at foreldrene som ser negativt på den nye førsteklassesekken, vil revurdere sitt syn, og lar ungene ta imot den og ha den på seg gjennom sitt skoleår. For da viser du til barna dine at de skal få lov til å være akkurat den de er, uansett hva det innebærer.

La barna bære «regnbuesekken» med stolthet!