– Nå skal vi ta temperaturen på hva lokalbefolkningen tenker om turismen i Tromsø. Det er her vi bor så det er viktig å høre med alle innbyggere hva de mener om den, sier reiselivssjef i Visit Tromsø, Lone Helle.

Etter et par år med pandemi og lite trykk i turismenæringa, er Visit Tromsø spent på å høre hva befolkningen har å si.

– Det er enda viktigere å høre hva folk tenker nå. Ettersom det har vært lite turisme kan folk tenke veldig annerledes nå enn sist undersøkelse vi hadde i 2019, sier hun.

Viktige funn fra undersøkelsen i 2019

Undersøkelsen i 2019 viste at 80 prosent av innbyggerne var positive til reiselivet.

Av alle som svarte sa 86 prosent at reiselivet er viktig, med tanke på arbeidsplasser, næringsutvikling og stabilitet i lokalsamfunnet.

På den andre siden svarte 36 prosent at de er bekymret for at turistene skal ødelegge verdien de opplever av å bo i Troms.

– Det kom ingen åpne svar om hva som var negativt, men kan kanskje tenke at noen mente det var for mange turister, sier hun.

Håper mange deltar

Nå som turismen er kommet tilbake til Tromsø etter pandemien, er det viktig for Visit Tromsø å få en oppdatering på tallene over hvem som tenker hva.

– Vi er spent på om det er store endringer, både positivt og negativt. Vi ønsker at så mange som mulig kan delta, så vi kan utvikle reiselivet i Tromsø på en bærekraftig måte sammen, sier Helle.

Selv forteller hun at det ikke var voldsomt mange som deltok sist, men håper på enda flere svar denne gangen.

– Det er en stor by og det er vanskelig å ta pulsen på noe uten å sende ut en undersøkelse. Vi skal jo trives sammen i Tromsø. Jeg bor også her, så da skal jeg selvfølgelig svare på den, sier hun.

Kan reise igjen

Helle har ikke fått noen negative tilbakemeldinger direkte til henne og tror flere ser positive sider av at turismen er tilbake.

– Det jeg har hørt er at det er hyggelig at gjester er tilbake i byen og at det er flere språk i gatene. Det fine med at flere folk reiser hit, betyr at vi kan nå reise dit, sier hun og ler før hun fortsetter:

– Jeg tror det er mange som har glede av å kunne reise igjen, spesielt når vi har hatt så dårlig vær som vi har hatt i det siste, sier hun.