Kina vil bruke omstridt gentesting for å velge ut OL-utøvere. Det bekymrer forskere.

Utvelgelsesprosessen til OL i Beijing kan også innebære genetiske tester for kinesiske utøvere.

GENTESTING: Kina ønsker å utføre genetiske tester for å velge ut utøvere til OL i 2022.  Foto: Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN

andreidretter

Kinesiske idrettsutøvere som ønsker å representere landet sitt i vinter-OL i 2022, vil gjennomgå genetisk testing som en del av den offisielle utvelgelsesprosessen, melder nettstedet Inside The Games.

Dette kom frem gjennom et dokument publisert av Kinas departement for vitenskap og teknologi.

Gentestingen vil bli brukt på utøvere som skal konkurrere i vinterlekene for fart, utholdenhet og eksplosiv kraft. Det vil være minst 300 utøvere i hver gruppe, skriver South China Morning Post.

«En tikkende bombe i sine gener»

Kinas sportsadministrasjon, utdanningsdepartement og det kinesiske vitenskapsakademiet planlegger å gjennomføre undersøkelsene fra og med nå frem til 2020.

Tidligere har det i Kina vært som i de fleste andre land, at man velger olympiske utøvere på bakgrunn av en rekke forsøk og konkurranser. Og selv om det ikke er noe som tyder på at dette vil forsvinne, vil resultatene fra gentestingen også tas med i beregningen.

OL 2022: Dersom Kinas sportsadministrasjon, utdanningsdepartement og vitenskapsakademiet får det som de vil, vil gentesting brukes for å velge utøvere til OL i 2022.  Foto: Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN

Årsaken? Dårlige gener kan slå til når som helst, i hvert fall i følge en regjeringsforsker som har uttalt seg til South China Morning Post.

– Noen barn har nesten perfekte psykologiske undersøkelsesrapporter, men de har en tikkende bombe i sine gener. Hvis den går av kan det ta bort penger, år med innsats – til og med liv, mener regjeringsforskeren.

Forskere går imot planene

En gruppe kinesiske forskere har uttrykt bekymringer og gått imot planene om gentesting av idrettsutøvere.

– Hver eneste person er født med retten til å delta i sport. Hvert individ har fordeler og ulemper, ytret forsker Wang Huan ved det kinesiske institutt for sportsvitenskap i Beijing.

– Sportens ånd er å overvinne svakheter og kjempe for det beste. Mennesker burde ikke bli dømt for hvordan de er født, men hva de forsøker å bli, fortsetter han til avisen.

OL: Kinesiske Wang Jin i kulekjøring under OL i Pyeongchang i 2018.  Foto: Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN

Forsker Zhou Weiai ved samme institutt som Huan, tror utgangspunktet for planen hovedsaklig var for forskningsformål.

– Uansett om det skal gjennomføres eller ikke, vil det tas mer omhyggelig hensyn, forklarer Zhou, og påpeker at teknologien må reguleres av loven.

Kina ikke først ut

Kina er ikke den første nasjonen som vender seg til genetisk testing. I 2014 annonserte nemlig Usbekistan at landet ville begynne med DNA-testing på barn for å avgjøre deres fysiske evner. Det kunne Radio Free Europe rapportere den gang.

Også USA og europeiske land har ifølge South China Morning Post gjennomført genetiske tester på utøvere. Men disse testene var kun for forskningsformål, og ikke for en offisiell utvelgelsesprosess.