Magnus Carlsen tangerte superrekord: – Han spiller for historiebøkene

Magnus Carlsen (28) spilte søndag sitt 100. strake langsjakkparti uten å tape. Det kan være med på å tippe diskusjonen om hvem som er tidenes fremste spiller i hans favør, mener Atle Grønn.

Magnus Carlsen har ikke tapt et langsjakkparti på over ett år. Arkivfoto.  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

andreidretter

Maksim Matlakov-Magnus Carlsen 0–1

Den norske verdenseneren har ikke tapt siden 31. juli i fjor, da Shakhriyar Mamedyarov ble for sterk.

Siden da har han nå spilt 100 strake langsjakkpartier uten tap, og tangerer dermed rekorden til kinesiske Ding Liren (26). Han spilte 100 strake partier uten tap fra august 2017 til november 2018. Carlsen greide samme bragd fra august 2018 til oktober 2019.

Mandag kan Carlsen sikre rekorden helt alene med 101. partier, i siste runde av Grand Swiss-turneringen på Isle of Man.

Partiet dro ut

I søndagens parti presset Carlsen motstanderen Maksim Matlakov (28), nummer 31 i verden, men russeren holdt stand frem til tidskontrollen. Partiet dro ut i sluttspill med Matlakovs konge, bonde og tårn mot Carlsens konge og dronning. Etter 80 trekk dro nordmannen likevel seieren i land.

– Det var mange grunner til ikke å være fornøyd. Den ene grunnen til å være fornøyd var resultater, sier Carlsen til Chess.com.

Nordmannen klatret opp på syv poeng, likt med seks andre spillere, kun et halvt bak turneringsleder Fabiano Caruana før mandagens avgjørende runde.

Sjakkekspert Atle Grønn har blant annet skrevet boken Sjakkgeniene, om flere av historiens største sjakkspillere.  Foto: Fredrik Hagen

Kan bidra til å gjøre ham til historiens fremste

Carlsens rekke kom mot sterkere motstand enn Ding hadde, ifølge sjakkjournalist Tarjei Joten Svensen.

Verdenseneren har holdt stand mot spillere med en snittrating på 2757 poeng, mens Dings motstandere i snitt hadde 2699. Carlsen vant samtidig 33 partier, mens kineseren vant 29 partier.

– Det er ingen som har gjort det før, vil jeg si, for ingen har hatt så sterk motstand gjennom de 100 partiene, mener den internasjonale sjakkmesteren og russiskprofessoren Atle Grønn.

Rekorden er en viktig faktor når man skal vurdere hvem som er historiens beste sjakkspiller. I den diskusjonen mener Grønn det nå bare står mellom Carlsen og Garry Kasparov (56), som var verdensmester i 15 år og verdensener i 20.

– Hans største sjanse til å bli tidenes fremste spiller, er at han gjør så mye annet enn også. Han er god i alle formater, sier han.

Topplisten

100: Magnus Carlsen og Ding Liren

95: Mikhail Tal

86: Tal

82: Vladimir Kramnik og Wang Yue

67: Maxime Vachier-Lagrave

62: José Raúl Capablanca

(110: Sergej Tivjakov og Bogdan Lalic mot svakere motstand)

Kilde: Tarjei Joten Svensen

På topplisten over spillere med flest partier uten tap (se faktaboks over), finner man hverken Kasparov eller Bobby Fischer. Carlsen har i tillegg verdensmestertitler i lyn- og hurtigsjakk, og neste uke kan han bli verdensmester i Fischer-sjakk.

– Alle de tingene kan tippe det over i Magnus’ favør, sier Grønn.

Han mener det nesten ikke er noen begrensning i hvor lang rekken uten tap kan bli for Carlsen, hvis han bestemmer seg for det. Samtidig kan det være en stor hemsko.

– Det er en morsom rekord å ha etterpå, men den kan gjøre at man blir litt ufri når man spiller. Han spiller for historiebøkene, men det er ganske slitsomt, sier Grønn.

PS: Johan-Sebastian Christiansen (21) tok sin første seier i turneringen og klatret opp på 3,5 poeng etter at han søndag slo Fy Antenaina Rakotomaharo. Aryan Tari har 5,5 poeng, da han spilte remis mot Ivan Tsjeparinov (32).