Skulle egentlig ikke være med – ble verdensmester

Gaute Hallan Steiwer ble kastet inn på stafettlaget da Olav Lundanes ble syk. Det endte med gull til Norge.

Gaute Hallan Steiwer (til høyre), Eskil Kinneberg (til venstre) og Magne Dæhli (i midten) jubler for gull.  Foto: Ivar Haugen

andreidretter

Det skjedde da Norge vant foran Sveits og Frankrike under mesterskapet i orientering i Latvia torsdag.

Da Olav Lundanes ble syk fem timer før start, ble ferskingen Steiwer fra Oslo kastet inn.

– Det var jo nervepirrende. Jeg har ikke vært på stafettlaget tidligere, sier 28-åringen, som løp sammen med Eskil Kinneberg på andre etappe og Magne Dæhli som var ankermann.

– Kan knapt fatte det

Steiwer visste at han var førstereserve, og han hadde kommet seg til Latvia for å løpe langdistanse lørdag. Dermed fikk han ikke tid til å tenke før han sto på startstreken.

– Dette er så stort at jeg knapt kan fatte det, sier mannen som bor i Fredrikstad, fordi han konkurrerer for Fredrikstad skiklubb.

– Jeg ble verdensmester ut av det blå, fortsetter Steiwer, som tidligere har deltatt på VM sprint som foregår i byene.

– Men dette er noe helt annet.

Bruker nesten all tid på sporten

Sivilingeniøren, som jobber 25 prosent, fikk dermed stor selvtillit foran neste og siste konkurranse. Norske utøvere er i støtet etter at Eskil Kinneberg startet VM med gull på mellomdistanse.

Kameraten Magne Dæhli ble historisk. Aldri har noen norsk orienteringsløper vunnet tre gull på rad i løpet av tre år, men Øyvin Thon vant i sin tid fem VM i stafett på rad. Da ble mesterskapet holdt annethvert år. Det skjedde i årene fra 1981 til 1989. Thon leder dermed kampen om antall stafettgull totalt.

Dæhli, utøveren fra Løten er stolt over sin merittliste, og kan knapt tro at det ble seier igjen.

– De andre på laget gjorde en god jobb og sendte meg ut så vidt først. I den første runden bommet jeg litt og falt litt bakover i feltet. I den andre tok jeg noen gode veivalg og fikk ryggen til de foran, forteller sønnen til tidligere storløper Sigurd.

Norsk dominans

Faren var ikke til stede i Latvia, men er meldt til langdistansen.

– Hvorfor er Norge så gode nå?

– Vi har et meget godt miljø og pusher hverandre, sier han.

Også Dæhlie gleder seg til fortsettelsen.

– Det gikk ikke så bra på mellomdistanse, men i avslutningen har jeg store ambisjoner.

Faren Sigurd Dæhli har vunnet VM-stafett én gang. Sånn sett passerte jeg ham i fjor, ler 31-åringen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

andreidretter