Tuftes beskjed til den semifinaleklare duoen: – Tørk av dere smilet!

Roeren Olaf Tufte var raskt på tråden da norsk dobbeltsculler sikret seg semifinaleplass.

Ved båten umiddelbart etter kvartfinalen. Erik Solbakken (t.v.) og Oscar Helvig smiler og er veldig fornøyd.  Foto: Mette Bugge

andreidretter

PLOVDIV: – Tørk av dere smilet, gutter. Det er fra nå av det skjer, det som dere er her for å utrette, sa legenden til Erik Solbakken og Oscar Helvig.

De to gjorde jobben i dobbeltsculler i ro-VM i Bulgaria torsdag formiddag, da de tok seg videre til fredagens semifinale.

– Det er store sko å fylle, kommenterer Solbakken, og sikter til at Tufte og Kjetil Borch tok OL-bronse akkurat i denne båtklassen i Rio i 2016.

Men nå har Tufte et friår og Borch, som torsdag også tok seg til semifinalen etter 2. plass bak tjskkkeren Ondrej Synek, ror singlesculler.

Måtte stokke om

Solbakken og Helvig skulle egentlig sittet i en dobbeltfirer, slik de gjorde under VM i fjor. Den gangen kom de til finalen sammen med Martin Helseth og Nils Jakob Hoff.

Men da Hoff først skadet seg ved å få varmt pølsevann over benet, og deretter valgte å konsentrere seg om avsluttende medisinstudier, gikk mannskapet i båten i «oppløsning».

– Dette er et år med unntakstilstand. Målet er å satse på firer mot OL i Tokyo, sier Solbakken.

– Men hva hvis dere lykkes i dobbeltsculler her i VM

– Da betyr det at vi er gode roere, ler Helvig.

Ro-legende: Olaf Tufte.  Foto: SCANPIX

Må tenke på hvile

Han og makkeren sitter på ergometersykkelen for å få ut litt syre i musklene etter at løpet er over. Estland ble vinner, med Norge som en god nummer to. Det tredje laget, Italia, som på forhånd var blant favorittene, er ute.

På siden av den flotte arenaen var Johan Flodin meget fornøyd. “Enkelt, ukomplisert” ropte landslagstreneren til sine elever.

Da de kom i land, beordret han dem til å tenke over de neste timene.

«Verdensmestre restituerer best”, sa han til duoen.

Det betyr ikke å bruke for mye energi resten av dagen på utenomsportslige ting. Det hadde da ikke de to tenkt å gjøre heller.

Sparte på kruttet

Løpene i roing går over 2000 meter. Midtveis i Plovdiv var det den norske båten som ledet. Deretter overtok estlenderne.

– Vi hadde mer å gi, mer vi kunne skvise ut, men det var ikke nødvendig, sier Helvig.

Olaf Tufte, som er hjemme i Norge, vet hva som gjelder. For ham er et ingen stor, men nødvendig prestasjon å ta seg videre til en semifinale. For det er fra fredag at medaljejakten starter, og i første omgang å ta seg til finalen.

Solbakken og Helvig lytter til «den gamle mester», som har så lang erfaring fra internasjonal roing. Og neste år – da er målet at Tufte skal sitter i en dobbeltfirer sammen med disse to, men det blir tøffe uttak. Både Hoff og Martin Helseth vil være med i kampen om en plass.

Denne gangen er Helseth reserve i VM. Han har for øvrig sølv i dobbeltsculler fra U-VM både med Solbakken og Helvig.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

andreidretter