VM-utøveren konkurrerte med plastre over hele kroppen. Norsk landslagslege er skeptisk til de små prikkene.

– Noen mennesker har en stor evne til å overbevise folk.

Her er japanske Keisuke Ushiro i aksjon i kulestøt. Han konkurrerte i VM med runde plastre over hele kroppen.  Foto: REUTERS

andreidretter

Resultatmessig forsvant japanske Keisuke Ushiro (31) litt i mengden, med en 20. plass i tikamp. Når det kommer til fremtoning, skilte imidlertid Ushiro seg litt mer ut.

Japaneren konkurrerte nemlig med små runde prikker - en form for plastre - over hele kroppen. Den svenske avisen Expressen er blant dem som har merket seg Ushiros grep.

– Det er muskelavslappende. Det gjør at jeg ikke blir for anspent, sier Ushiro selv til avisen.

– Placeboeffekt

Ove Talsnes er lege for den norske VM-troppen. Han er ikke kjent med akkurat hvaslags plastre Ushiro har på kroppen, men er likevel spektisk til at det har en reell effekt.

– Det er litt avhengig av hva det er. Det er mange forskjellige type lapper. Noen har en liten nål, en eller annen form for akupunktur. Andre har kjemikalier, sier Talsnes til Aftenposten.

– Det er mange fabrikanter som lager det. I utgangspunktet er min oppfatning at det er en placeboeffekt.

– I den grad du tror på det, kan det kanskje ha en effekt. Jeg er mest opptatt av om det er lov. Er det ufarlig, så får folk bare prøve, og se om det funker, fortsetter han.

Landslagslege Ove Talsnes er skeptisk til at spesielle plastre har en prestasjonsfremmende effekt.  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Får spørsmål fra norske utøvere

Landslagslegen forteller at ulike plastre og teip er blitt brukt på friidrettsbanen i flere år allerede. Talsnes mener imidlertid det var enda mer populært for noen år siden.

Norske utøvere har også kommet til landslagslegen for å forhøre seg om ulike type plaster.

– Utøvere i Norge har brukt sånne plastre. Så lenge det er ufarlig og lovlig, er det bare å bruke det.

Mener effekten er marginal

Talsnes bruker ordet «gimmick» om de forskjellige produktene, og mener bruken som regel er et resultat av målbevisste bedrifter. Han avviser ikke at noen av produktene kan hjelpe utøvere til bedre prestasjoner, men tror det hører til unntakene.

– I beste fall er effekten marginal, og i 99,9 prosent av tilfellene er den ikke marginal engang. Noen mennesker har en stor evne til å overbevise folk.

– Det er masse nye produkter. Det handler ofte om blodsirkulasjon og riktig muskelspenning. Det er veldig ofte ting som ikke lar seg måle og objektivt vurdere. Derfor er det aldri støttet av seriøs forskning.

Keisuke Ushiro ble nummer 20 i tikamp. Her er han i aksjon i lengdehopåp  Foto: REUTERS

Får svensk støtte

Den svenske landslagslegen Sverker Nilsson er enig med Talsnes.

– Hvert mesterskap kommer det frem en ny greie som utøverne tror på, men det har ikke noen som helst effekt, sier Nilsson til Expressen.

– Tro kan som kjent flytte fjell, så litt effekt har det vel – psykologisk. Men det finnes ingenting, etter det jeg vet, som gir fysiologisk effekt, så det gjør sikkert ikke dette heller, sier Nilsson i henvisning til Ushiros plastre.

Ushiro havnet til slutt et stykke bak Norges tikjemper Martin Roe, som ble nummer 12 sammenlagt. Best av samtlige var franske Kevin Mayer.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

andreidretter