Håndballgutta håper nordmenn dropper denne gjengen: - Vi skaper en ny gullrekke nå

Håndball-VM gir TV-krig mellom NRK og TV 2.

Bård Tufte Johansen er ny programleder i TV-suksessen Nytt på nytt.  Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

ballsport

TV-seerne trykker håndballgutta til sitt bryst. Sjekk hva som er tidenes mest sette sportsprogrammer på norsk fjernsyn.

På grunn av til tider ugunstige tidspunkt har TV 2 opplevd stor variasjon i seertallene under årets håndball-VM for menn i Frankrike.

Men kanalen har et godt håp om å passere millionen under fredagens semifinale mot Kroatia. Den har avkast 20.45.

SUKSESS: Sander Sagosen under kvartfinalen mot Ungarn. Fredag kveld spiller håndballgutta semifinale mot Kroatia.  Foto: ROBERT PRATTA / Reuters

– Det er første gang håndballgutta spiller en semifinale på TV 2, og aller første gang i et VM. Fredagens semifinale får helt sikkert mange seere. Det norske landslaget har forført oss med både innsats og begeistring – og et typegalleri det er lett å bli glad i. Interessen topper seg garantert inn mot semifinalen, nå finner du stoff om håndballgutta i alle medier, sier Christine Espeland, redaksjonssjef i TV 2 Sporten.

Tar igjen håndballdamene

Kvartfinalekampen mot Ungarn hadde et seertall på 676.000 i snitt. På det meste fulgte 939.000 de norske håndballguttas vei til semifinale. Og det er all grunn til å tro at det tallet blir slått fredag kveld. Interessen minner mye om den som har vært rundt håndballjentene i en årrekke.

– Håndballjentene dominerer på ratinglistene etter å ha ligget i verdenstoppen i mange år, men det er historieløst å hevde at gutta har færre seere. Under kvartfinalen mot Ungarn var det på det meste 939.000 seere som så på. Håndballgutta har hatt høye tall tidligere også i mesterskap der de har snust på semifinale, men de har aldri kommet så langt som nå i et VM, sier Espeland.

Den mest sette håndballkampen på TV er kvinnefinalen i 2011 med over 1,6 millioner seere (TV 2). For ett år siden var det TV3 som viste herrenes håndball-EM, og da ble det satt ny rekord i semifinalen mellom Norge og Tyskland (1.080.000). Det tallet håper TV 2 å slå fredag, men minuset er at det konkurreres med «Gullrekken» på NRK.

Sander Sagosen får en nøkkelrolle mot Kroatia.  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vil danke ut Gullrekken

Håndballgutta selv er ikke i tvil om hva det norske folk bør velge.

– NRK og Gullrekken eller TV 2 og VM, Sander Sagosen?

– Det er vel ikke tvil det? Alle skal se på TV 2 da, sier han.

– Men folk er jo glad i Gullrekken sin?

– Ja ja, men vi skaper ny gullrekke nå.

– Dere nådde 1,08 millioner mot Tyskland i fjor. Det var TV3. Hva kan dere håpe på nå?

– Nå er ikke jeg ekspert på TV-tall, men vi håper vi kan komme opp og lukte på der hvor håndballjentene ligger når de spiller mesterskap.

– Det er ingen grunn til at dere ikke skal ligge der?

– Nå spiller vi semifinale i VM, og det er en fredagskveld der alle sitter godt plantet i sofaen og nyter en god TV-serie eller film. Så de kan like gjerne se god TV-håndball, sier Sagosen.

Bjarte Myrhol er selvsagt helt enig.

– Det er vel ikke tvil. Nå skal vi spille en historisk VM-semi. Vi skal klare å kvale for finale. Det er noe det norske folk bør få med seg, sier landslagskapteinen.

Joakim Hykkerud håper å by på god fredagsunderholdning.

– Fredag kveld kvart på ni? Det er det perfekte vorspielet for folk, er det ikke? Så er det opp til oss å gjøre det til nettopp det.

NRK og fotball topper listen

Vi har innhentet oversikten over de mest sette sportsprogrammene på NRK, TV 2, MTG-kanalene (TV3) og Discovery (TVNorge). Ikke overraskende er det statskanalen NRK som har hatt de aller høyeste seertallene gjennom tidene.

MEST SETT: Kjetil Rekdal jubler etter 1-0 mot Mexico i 1994-VM. Det er tidenes mest sette sportsprogram i Norge.  Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB scanpix

Her er de mest sette sportsprogrammene (snitt):

NRK:

 • 1: Norge–Mexico, fotball-VM 1994: 2.139.000 seere
 • 2: Italia–Norge, fotball-VM 1994: 2.044.000
 • 3: England–Norge, VM-kvalik fotball 1992: 2.028.000

TV 2:

 • 1: Frankrike–Norge, finale håndball-VM kvinner 2011: 1.619.000
 • 2: Nederland–Norge, finale håndball-VM kvinner 2015: 1.535.000
 • 3: Norge–Romania, semifinale håndball-VM kvinner 2015: 1.476.000

TVNorge:

 • 1: Norge–Ungarn, EM-playoff fotball 2015: 1.060.000
 • 2: Ungarn–Norge, EM-playoff fotball 2015: 951.000

TV3:

 • 1: Nederland–Norge, finale håndball-EM kvinner 2016: 1.347.000
 • 2: Frankrike–Norge, semifinale håndball-EM kvinner 2016: 1.148.000
 • 3: Norge–Tyskland, semifinale håndball-EM menn 2016: 1.080.000
 • 4: Cecilia Brækhus-kampen i Spektrum 2016: 990.000

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

ballsport