Hun har ikke spilt en håndballkamp på syv måneder – kastes rett inn i NM-finalen

Håndballspilleren Henny Reistad gjør et uvanlig innhopp i kampen om NM-gull.

Henny Reistad synes det er stor stas å spille i Oslo Spektrum. For andre år på rad skal hun kjempe om NM-gullet. Og så blir det mer Champions League, som her fra kamp mot Kari Brattset Dale i Györ  Foto: Tamas Kovacs, AP / NTB scanpix

ballsport

Henny Reistad skal spille første håndballkamp på over syv måneder når hun søndag løper inn på banen i Oslo Spektrum med laget Vipers Kristiansand.

Ikke siden mai, da bæringen kjente at hun hadde vondt i ryggen, har 20-åringen spilt en obligatorisk kamp for sørlandslaget. Smertene viste seg å være prolaps. Derfor måtte bakspilleren gjennom en operasjon i august. Fra da av har hun holdt på med opptrening.

– Dette er virkelig deilig. Min siste kamp foregikk under sluttspillet i våres, sier Reistad, som har vært hjemme hos foreldrene i Bærum denne julen. Nå er den største gaven at hun kan bidra i spill igjen. NM-finale før året er omme er en stor glede.

Reistad i aksjon under fjorårets NM-finale mot Storhamar.  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

NM-programmet 29. desember

Kl. 10.00 NM-finale J20: Rælingen HK – Aker Topphåndball kl. 12.00 NM-finale G20: Follo HK – FyllingenBergen kl. 14.00 NM-finale kvinner: Vipers Kristiansand – Storhamar Håndball Elite kl. 16.30 NM-finale menn: Haslum HK – Elverum

Fulgte Norge på TV

Reistad spiller på Norges beste lag på kvinnesiden, som mot Storhamar skal prøve å ta tredje kongepokal på rad. Spillerne til trener Ole Gustad Gjekstad er favoritter.

Seks av spillerne i Vipers, som ikke har tapt en eneste seriekamp denne sesongen, var med under VM i Japan. Der fikk de solid kamptrening mens det var spillefri her hjemme.

Reistad, som kom inn på landslaget foran siste EM og ble en stor bidragsyter med farten, skuddet og gjennombruddet, måtte melde pass til VM.

– Det var vanskelig og spesielt. Jeg skulle så gjerne vært med. Jeg så kampene på TV, og kjenner jo systemet nå. Men det var uansett gøy å følge med landslaget.

Da hun i høst måtte ha et inngrep i ryggen, kom noen tanker:

– Det er jo en risiko for at det ikke skulle gå bra, men jeg var trygg på kirurgen på Ullevaal sykehus, sier hun.

Henny Ella Reistad

Født: 9. februar 1999

Bosatt: Kristiansand

Klubb: Vipers

Meritter: Ble i september 2018 av Det europeiske håndballforbundet (EHF) inkludert på en liste over de 20 beste unge håndballspillerne å se opp for i fremtiden. Fikk VM-sølv i 2018 med J20-landslaget. Kom på turneringens All star-lag. Debuterte på seniorlandslaget 22. november 2018. Tatt ut til EM 2018. Har NM-gull, seriemesterskap og sluttspillgull med Vipers. Ble forrige sesong årets spiller i Eliteserien og årets håndballprofil.

Henny Reistad har X-faktor, og ikke minst stor gjennombruddsvilje.   Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

To mesterskap i løpet av et drøyt halvt år

Reistad har sett at medspillerne har levert på banen, både i serien, NM og ikke minst Champions League.

Hun fikk være med i sistnevnte turnering forrige sesong, men det ble mye totalt. Ungjenta startet med å spille junior-VM på sommeren, og da kom hun inn på All star-laget.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson valgt å ta henne med til EM i Frankrike i desember 2018, til tross for at han mener unge spillere har godt av å gå gradene. Reistad var noe spesielt. Hun hadde X-faktor og utmerket seg.

Håndballekspert Bent Svele i TV2 var blant dem som var kritisk og mente at bruken av henne i 18–19-sesongen grenset til rovdrift. Han brukte ord som trist, vondt og dumt fordi hun måtte bøte så hardt i etterkant.

Vipers' medisinske ansvarlige Erik Welhaven Løchen sa at hennes prolaps nødvendigvis ikke kom fra å spille håndball med tung belastning, men at det kan være genetisk disponert.

Satser mot OL-kvalifisering

Uansett er Reistad nå med igjen, og for henne blir OL et mål å utvikle seg mot.

– Jeg har veldig lyst til å være med der, og må bare jobbe for å kvalifisere meg. Jeg håper å få være med på samlingen før OL-kvalifisering i Montenegro, og da handler det om å gjøre det bra der, sier hun.

Etter NM-finalen, er det seriekamp allerede 2. januar mot Aker på Nadderud, og for Reistad blir det et gjensyn med en hall hun kjenner godt. Reistad spilte i Stabæk før hun byttet klubb.