Vipers om konkurrentens kollaps: – Det var ikke slik vi ville bli Norges beste lag

Det var «uovervinnelige» Larvik som satte fyr på håndballsatsingen i Kristiansand. Nå opplever Vipers situasjonen hos den økonomisk skakkjørte klubben som trist.

Daglig leder Terje Marcussen var i flere sesonger trigget av målet om å vippe Larvik ned fra tronen. Nå opplever han situasjonen hos den tidligere rivalen som bare trist.  Foto: Jacob Buchard

ballsport

KRISTIANSAND: – Dette er bare trist. Larvik har alltid vært viktig for norsk damehåndball. Det var ikke slik vi ville bli Norges beste lag, sier Terje Marcussen.

Mandag kveld kom nyheten om at Larvik har satt i gang den tredje redningsaksjonen i løpet av forholdsvis kort tid. Så ille står det til økonomisk at alle spillerne er fristilt fra kontrakten.

– Dette innebærer at vi har satt et punktum for slik klubben er blitt drevet. Vi ser på muligheter for å drive klubben videre med et annet fokus og på en måte for å få klubben tilbake der den hører hjemme. Får vi til det, så er det gøy, hvis ikke, så er det slutt, sa en nedstemt Pål Albertsen, daglig leder i Larvik mandag.

– Jobbet så godt de har kunnet

Kontrasten er enorm sammenlignet med laget som herjet i norsk håndball i en årrekke, og var topp fire i Champions League hele sju ganger i årene 2002 til 2015.

Det var også dominansen deres som fikk hjulene i gang i Vipers, da Terje Marcussen kom inn i 2013 og raskt lanserte slagordet «Vi skal vippe Larvik ned fra tronen» – og fikk med seg både sponsorer samt lokket topptrenere og spillerprofiler til byen.

Det er tunge tider i Larvik, som i mange år var en maktfaktor i norsk håndball.  Foto: Robert Wengler / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix

Siden har Vipers fyllt Aquarama nesten hver gang Larvik har vært på besøk, og i fjor nådde som kjent Vipers målsettingen – da de vant både serie, cup og sluttspill.

Men også den gang ga Larvik lenge god motstand, selv om de allerede hadde mistet flere av stjernespillerne sine. Men de opererte fortsatt med et lønnsbudsjett som var på høyde med Vipers sitt på i overkant av fem millioner.

– Noen vil hevde at det de har drevet med nesten er doping, eller at de har drevet for kreditors regning, men det vil jeg ikke si. Jeg tror de har jobbet så godt de har kunnet, sier Marcussen.

Frykter ikke det samme i Vipers

– Ser dere konturene av en ny rival som kan fylle tomrommet etter Larvik?

– Nei, jeg kan ikke se det. Men Molde har uttalt at de vil satse, og med Røkke i ryggen så har de noe på gang, sier Marcussen om onsdagens motstander i Aquarama.

Han la nylig fram et regnskap som viste overskudd på 1,1 millioner kroner etter en omsetning på 19 millioner i 2018. Og nå har klubben en positiv egenkapital på nærmere 1,5 millioner. Marcussen tviler på at Vipers kan gå i samme fella som Larvik.

– Det tror jeg ikke, ikke slik det er nå. Men det er jo sykluser på alt, og det skal noe til å holde på interessen i ti år uten downperioder. Og det var ingen som trodde Stavanger Oilers skulle få den nedturen som de opplevde i fjor, sier Marcussen.

– Fryktelig trist

Ole Gustav Gjekstad var trener eller sportssjef i Larvik i den store oppturen, men var også med på starten av den økonomiske nedturen før han ga seg etter 2015-sesongen.

Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad.  Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Det var veldig tungt de siste to årene da klubben startet en satsing som ikke hadde noe med kjærnevirksomheten å gjøre, og som bare ledet til tap, sier Gjekstad.

– Går nyheten fra Larvik inn på deg?

– Ja, det er fryktelig synd. Det er fortsatt mange jeg kjenner der som har posisjoner i klubben, men dem jeg synes aller mest synd på er alle de frivillige som har jobbet gratis for klubben i inntil 20 år, sier Vipers-treneren.

– Må være på alterten

Han mener at det finnes «ingen garanti» for at ikke det samme kan skje i Vipers.

– Jeg tror at uansett hvor sunt man driver som bedrift eller idrettslag så må man være på alerten, og jobbe hardt. Å ha kompetanse i alle ledd er helt sentralt, sier den tidligere landslagsvingen.

Fædrelandsvennen har også vært i kontakt med Bjørn Gunnar Bruun Hansen, som var daglig leder i Larvik da nedturen startet. Men den nåværende daglige lederen i ØIF Arendal ville «absolutt ikke» kommentere nyhetene fra Larvik.