- Han har tatovert seg inn i hjertene våre for alltid

AIKs Celso Borges dediserte scoring og seier til sin avdøde venn og lagkompis Ivan Turina.

  Foto: ERIK MÅRTENSSON - NTB SCANPIX

fotball

STOCKHOLM (aftenposten.no): AIK slo IFK Göteborg 3-1 i mandagens seriekamp i Allsvenskan. Men det sportslige havnet helt i skyggen av Stockholms-lagets farvel med den avdøde AIK-keeperen Ivan Turina.

Foran rundt 25 000 tilskuere på praktanlegget Friends Arena i bydelen Solna utenfor Stockholm sentrum, ble det lagt ned roser bak målet Turina normalt ville voktet i 1. omgang. Der hadde også AIK-supporterne laget et stort bilde av sin kroatiske keeper som ble heist mange meter opp i luften før avspark. I tillegg var det flere andre verdige markeringer for den avdøde 32-åringen.

Celso Borges, playmaker i AIK og tidligere Fredrikstad-spiller, avgjorde kampen med sin 2-1-scoring. Etter kampen hyllet han sin tidligere lagkamerat.

— Jeg tenkte selvfølgelig på Ivan da jeg scoret, men det tror jeg alle gjorde. Han har tatovert seg inn i hjertene våre for alltid. Å score mål i dag fikk en annen betydning enn ellers, sier Borges til Aftenposten etter kampslutt i Stockholm.

Han forteller om en lagkamerat som i stor grad bidro til å sveise AIK-laget sammen. En markant skikkelse og keeper er gått bort, og Borges sier de siste dagene har vært tunge.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ROSER: Det ble lagt ned roser til minne om Ivan Turina til kampen mot IFK Göteborg i går - den første for AIK siden Turina døde. FOTO: ERIK MÅRTENSSON - NTB SCANPIX

  • Det var veldig følelsesladet å komme ut på banen før kampen. Og det var vanskelig å konsentrere seg om kampen. Underveis i kampen slo det meg at han er borte, det liksom bare slo meg rett i ansiktet. Vi er fotballspillere, men vi er også mennesker, vi blir berørt. Vi hedret en bror og en lagkamerat, men vi oppfylte hans ønske om å vinne fotballkampen. Vi kom oss i gjennom det, fortsetter Borges.

- Hvordan har de siste dagene vært?

  • Forferdelige, sier Borges.
  • Dagen vi fikk vite at han var død, på torsdag, var absolutt verst. Vi sitter igjen med mange spørsmål. Men samtidig var det fint å på en måte få en avslutning på dette også. Jeg håper virkelig han har det bra der han er nå, men i dag tror jeg han var veldig aktiv, sier Borges om keeperen som etterlater seg en gravid kone og tvillingdøtre på ett år.

Kenny Stamatopoulos, kjent for mange fra norsk fotball, var en svært god venn av Ivan Turina. På banen var de kolleger og gode lagkompiser, utenfor banen var det tett knyttet sammen.

  • Våre koner er mye sammen, vi har barn på samme alder, hans kone er gravid, min kone er gravid. Vi har vært mye sammen, sier den tidligere Fredrikstad-, Lyn- og Tromsø-keeperen.
  • Det var mye følelser i bildet før kampen da vi kom inn på banen. Det var med blandete følelser. Vi vant for Ivan, vi vant for fansen, men å skjønne at han er borte er vanskelig, sier målvakten til Aftenposten.

- Hva gikk gjennom hodet ditt da dere kom ut på banen?

  • Jeg ble rørt og fikk nesten litt problemer med pusten. Det var så sterkt. Jeg tenkte på han når jeg reddet og mange ganger ellers. Vi vant for han. Han ville vært stolt av guttene i dag, sier Stamatopoulos.

Før kampen ble Turina hedret med sanger fra fansen, banner, bilder, roser og ett minutts stillhet. Etter 27 minutter ble han hedret med ett minutts applaus. Da stoppet kampen opp.

Spillerne på både AIK og IFK holdt rundt hverandre da kampen startet, foran et gigantisk bilde av kroaten.

Etter kampen var det likevel mye glede å spore hos AIK-spillerne.

— Det var mye følelser i garderoben, men mest glede. Det var en fantastisk markering her, hele byen, hele landet, mange store internasjonale stjerner, alle har støttet oss, sier AIK-keeperen.

Kjetil Wæhler spilte 90 minutter i IFK Göteborgs midtforsvar. Nordmannen visste det ville bli en spesiell kamp.

  • Det var spesielle omstendigheter, ja. Men da kampen startet måtte vi ha fokus på det, og det klarte vi. Men vi visste det ville bli en spesiell kamp. Det har vært mye følelser for AIK og Ivans familie og dette var en fin måte å markere det på, sier Wæhler, som klarte seg greit for blå-hvitt.
  • Vi tapte fortjent, AIK var et bedre lag enn oss, sier den tidligere landslagsstopperen.