- Hvis 2. Bundesliga er bakgård, så er det en j… fin bakgård

Stadig flere nordmenn reiser til tysk fotball. Ekspertene krangler om det er bra eller ikke.

Fra venstre , Ørjan Håskjold Nyland (Ingolstadt), Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach), Even Hovland (Nürnberg) , Alexander Søderlund , Vegard Forren , bunn - fra venstre , Martin Ødegaard , Omar Elabdellaoui , Tom Høgli , Stefan Johansen , Per Ciljan Skjelbred (Hertha Berlin) og Joshua King.  Foto: Digitalsport

fotball

Martin Linnes melder trolig overgang fra Molde til Nürnberg på nivå to i tysk fotball, 2. Bundesliga. Går overgangen i orden blir Linnes en del av en horde med nordmenn i tysk fotball.

En fin utvikling, mener Eurosport-kommentator som følger tysk fotball tett.

Landslagsstopper Even Hovland spiller for Nürnberg i tysk 2. Bundesliga. De serieåpner mot Freiburg mandag.  Foto: Digitalsport

Pussig at nordmenn går til 2. Bundesliga som oppfyller de fleste bakgårdskriteriene, synes fotballekspert Tor-Kristian Karlsen.«Før ble det ramaskrik da annenrangs Tippeliga-spillere gikk til «bakgårdsklubber» – i dag spiller halvdusinet A-landslaget i 2. Bundesliga. Ja, ja», skrev Karlsen på Twitter nylig.

Eurosport-kommentator Petter Bø Tosterud er dundrende uenig.

– Hvis 2. Bundesliga er bakgård, så er det en j… fin bakgård, sier Tosterud til Bergens Tidende.

15 nordmenn

Per i dag er det seks nordmenn i 1. Bundesliga, mens det er åtte i 2. Bundesliga ( se faktaboks ). Dersom Linnes-avtalen går i boks blir det totalt 15 nordmenn i tysk fotball kommende sesong.

Eurosport-kommentator Petter Bø Tosterud mener at 2. Bundesliga er et klart steg opp fra norsk eliteserie.  Foto: Eurosport

Også forrige sesong var tallet 15. Mohammed Abdellaoue er ferdig i Stuttgart, mens Mushaga Bakenga (nå Molde) var i Eintracht Braunschwig forrige sesong. Håvard Nielsen var utleid til samme klubb fra Salzburg.Inn er kommet Norges landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland som skrev under for den nyopprykkede Bundesliga-klubben Ingolstadt. Veton Berisha forlot også norsk eliteserie – han tok steget fra Viking til 2. Bundesliga. Den tredje nordmannen på vei er altså Martin Linnes.

– Kvalitetsmessig vil jeg si at 2. Bundesliga er en veldig god liga og et fint steg opp fra norsk eliteserie. Jeg synes det er positivt at så mange nordmenn reiser dit og at de får så mye spilletid. Det viser at det er rett nivå for dem, sier Eurosport-kommentator Tosterud.

Serieåpning fredag

Han mener at 2. Bundesliga holder omtrent samme nivå som engelsk Championship, selv om sistnevnte er sterkere økonomisk.

– Det er selvsagt delte meninger om 2. Bundesliga, og det er forskjeller mellom lagene. Men generelt holder ligaen et høyt nivå, og det er bra trykk rundt kampene, sier Tosterud som kommenterer blant annet tysk fotball.

Vegar Eggen Hedenstad er en av nordmennene i 2. Bundesliga. Han uttalte til NTB forrige måned at serien ikke er god nok for landslagsspillere på lang sikt.

Norges landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland skal spille for nyopprykkede Ingolstadt. Bundesliga har serieåpning i midten av august.  Foto: Digitalsport

– Det er bra nivå med godt trykk rundt kampene og mye folk på tribunen. Det er en kul liga å spille kamper i. Over flere år bør man spille i en annen liga, men i to til tre år er det ikke noe problem. Den er bedre enn eliteserien, sa Hedenstad.Mens Bundesligaen har serieåpning i midten av august, er det oppstart i 2. Bundesliga allerede til helgen. Det starter fredag når Ruben Yttergård Jenssens Kaiserslautern har bortekamp mot MSV Duisburg.

Mandag er det duket for «norsk møte» mellom Freiburg og Nürnberg i en kamp som sendes på Eurosport 2.

Fakta: Nordmenn i tysk fotball

BUNDESLIGA:

Tarik Elyounoussi, Hoffenheim

Ble solgt fra Rosenborg sommeren 2013 og har fått mye spilletid i Hoffenheim. Er for tiden på treningsleir i Norge.

Bård Finne, Köln

Finne gikk fra Brann til Köln etter 2013-sesongen. U21-landslagsspilleren har fått spille litt, og nylig scoret han i en treningskamp for Köln.

Rune Almenning Jarstein, Hertha Berlin

Har fått lite spilletid i Bundesliga etter overgangen fra Viking, og ønsker å flytte på seg. 30-åringen har vært koblet til klubber som Malmö og Vålerenga.

Håvard Nordtveit, Borussia Mönchengladbach

Etter opphold i blant andre Arsenal og Nürnberg ble Nordtveit solgt til Gladbach i 2011. Har den senere tid slitt med lite spilletid.

Ørjan Håskjold Nyland, Ingolstadt

Ble i sommer solgt fra Molde til den nyopprykkede Bundesliga-klubben, og mye spill i treningskampene tyder på at landslagskeeperen har tillit.

Per Ciljan Skjelbred, Hertha Berlin

Skjelbred ble solgt fra Rosenborg til Hamburg i 2011, men på grunn av lite spilletid ble han utleid til Hertha Berlin. I fjor sommer ble overgangen gjort permanent for landslagskapteinen.

  1. BUNDESLIGA:

Veton Berisha, Greuther Fürth

Etter godt spill og mange scoringer i Viking valgte også Berisha nivå to i tysk fotball. Overgangen ble klar for noen uker siden. Scoret hattrick i treningskamp.

Mathis Bolly, Fortuna Düsseldorf

Norsk-ivorianeren ble solgt fra Lillestrøm i 2013. Representerte Elfenbenskysten i forrige VM. Laget serieåpner mot Union Berlin søndag.

Mads Møller Dæhli, Freiburg

Etter opphold i Manchester United, Molde og Cardiff ble han solgt til Freiburg like før jul i fjor. Klubben rykket ned, og Dæhli var mye skadet. Laget serieåpner mot Nürnberg mandag.

Henrik Gulden, Bochum

Født i Drammen og sønn av den tidligere Nürnberg-spilleren Bjørn Gulden. Unggutten signerte proffkontrakt med Bochum våren 2014. Laget serieåpner mot Paderborn søndag.

Vegar Eggen Hedenstad, Freiburg

Skiftet beite fra eliteserien til Bundesliga og Freiburg i august 2012. Det startet bra, men skader ødela mye. Har vært utlånt til Eintracht Braunschweig.

Even Hovland, Nürnberg

Den tidligere Sogndal-stopperen ble solgt fra Molde i fjor sommer. Laget skuffet i 2. Bundesliga sist sesong. Nå kan også Martin Linnes havne i Nürnberg, gamleklubben til Anders Giske og Tommy Svindal Larsen.

Ruben Yttergård Jenssen, Kaiserslautern

Den tidligere TIL-spilleren har etablert seg på midtbanen i 2. Bundesliga. Serieåpner fredag mot Duisburg. Nylig solgte TIL også 17-åringen Brian Stangnes Kjeldsberg til klubben, men han skal være en del av U19-laget det første året.

Zlatko Tripic, Greuther Fürth

Ble i januar solgt fra Start etter kun en sesong der. Før det var han i Molde. Laget serieåpner mot Karlsruhe lørdag.