- Må vise at TILs signering av Barne-TV-stjernen ikke bare er et stunt

KOMMENTAR: Christer Johnsgård ble i går TIL-spiller. I dag starter den virkelige jobben for å vise at han er hentet inn for å styrke laget sportslig, og ikke bare er et PR-stunt som skaffer penger i en slunken TIL-kasse.

TIL TROMSØ: Christer Johnsgård signerte overraskende for Tromsø denne uken.   Foto: Lars Marius Matre

fotball

Overgangen fra Senja i en alder av 28 (snart 29) år er sett utenfra sensasjonell. Historien om en spiller som får kontrakt med et eliteserielag i voksen alder er noe alle med bare litt følelse for fotball kan kjenne seg igjen i. Da er det lett å bruke klisjeen om "guttedrømmen som gikk i oppfyllelse," for å beskrive det som har skjedd.

LES OGSÅ:

To sider

TIL har ikke lagt skjul på at det er to sider ved overgangen til Johnsgård. Den ene er det rent sportslige.

Ved å hente inn Christer Johnsgård får de en spiller som har scoret mål nesten uansett hvor han har spilt. Han har de siste par årene bøttet inn mål for Senja i 2.-divisjon, og spilte tidligere i karrieren for TUIL i 1.-divisjon. Jeg har ved selvsyn sett at Johnsgård kan bruke sine sterke egenskaper for å være der ballen faller ned innenfor motstanderens 16-meter mot eliteseriemotstand. Mange spillere før — og etter - han vil ta steget fra nivå tre til en i norsk fotball, og lykkes. Om Johnsgård lykkes vil være avhengig av om han spilles god, og tar sjansene når de kommer. De trenger ikke bli mange. Han står i utgangspunktet bak Runar Espejord, Thomas Lehne Olsen, Sofien Moussa og Gjermund Åsen i kampen om en av de to mest offensive posisjonene i TIL. Veien til en fast plass er dermed lang.

Personlighet

Den andre delen er pakken TIL får utenfor banen gjennom å signere 28-åringen. Han er en likanes personlighet som garantert vil hjelpe en spillergruppe med mange unge gutter. Hjelp til en ung spiller med å ufarliggjøre noe som for eksempel en viktig kamp i eliteserien er uvurderlig. Glem ikke at Johnsgård i 2016 opprinnelig var tiltenkt en rolle rundt TILs C-lag bestående av 16-17 år gamle spillere for å blant annet få dem til å trives utenfor banen.

At Christer Johnsgård også er et kjent ansikt for "alle" barn gjennom sin barne-TV-stjernestatus skader ikke heller. Jeg kan godt forstå at TIL trenger en profil som det Christer "Kråka" Johnsgård er for at folk rundt klubben skal forbinde klubben med noe positivt, ikke bare trenersparkinger som skjemmer klubben ut for hele fotball-Norge, og skriverier om nedrykk.

Stunt?

TIL jobber også i et tøft marked for å skaffe sponsorer. De mistet tidligere i vinter fiskerigiganten Nergård som etter mange år på ryggen trakk ut sitt sponsorengasjement verdt en million i året. Å selge TIL med Christer Johnsgård og ikke minst Morten Gamst Pedersen på laget er en langt enklere oppgave.

Jeg forstår godt at TIL har hatt flere tanker i hodet med signeringen av Christer Johnsgård. Men dersom 28-åringen faller igjennom vil kjøpet framstå som et stunt som ikke er basert på det sportslige, men mest for å kunne selge billetter og sponsoravtaler. Da vil signeringen framstå kynisk.

Presset for å unngå akkurat det scenarioet ligger både på Christer selv, og TILs trenerapparat. Uansett kommer det å følge en spiller som nettopp har fått oppfylt guttedrømmen på nært hold i 2016 til å bli spennende.