- Usikker på om Solskjær får ny Premier League-sjanse

Walisisk presse tror Ole Gunnar Solskjær kan se langt etter et nytt managereventyr i sin gamle lekegrind.
fotball

CARDIFF (aftenposten.no): Etter et døgn med rykter og spekulasjoner kom meldingen torsdag ettermiddag om at den tidligere Manchester United-yndlingen, og suksesstreneren i Molde, er ferdig i Cardiff. Med seg får han trolig rundt 30 millioner kroner som takk for innsatsen for drøyt åtte måneders jobb.

— Dette vil skade ham, uten tvil. Men managere får alltid en ny sjanse et sted. Og Solskjærs posisjon som spiller i England gjør nok at dørene står åpne for ham i britisk fotball igjen. Men det er uvanlig at relativt uerfarne trenere får sjansen til å overta som manager i Premier League. Det tilbudet er jeg usikker på om han får igjen, sier Chris Wathan til Aftenposten.

LES OGSÅ: Cardiff-fansen: - Feil å ansette Solskjær

Takket for seg

Han er journalist i Wales Online, og kjenner livet i Cardiff godt. Walisisk presse har støttet opp om prosjektet til Ole Gunnar Solskjær og hans spesialsydde stab av nordmenn, dansker og gamle kjente fra tiden i Manchester United. Men prosjektet, som startet 2. januar i år, ble aldri noen suksess. Solskjær klarte ikke å redde klubben fra nedrykk fra Premier League, og starten på årets sesong har vært alt annet enn tilfredsstillende for klubbeier Vincent Tan & co.

Kun fem seirer på totalt 25 seriekamper snakker sitt tydelige språk. Og etter to strake hjemmetap har kritikken økt i takt med at poengene har uteblitt. Onsdag skal Solskjær ha vært i London for å forhandle om sin egen sluttpakke sammen med Cardiffs styreformann Mehmet Dalman. Torsdag kom nådestøtet i form av pressemeldingen som bekreftet alle spekulasjoner.

LES OGSÅ: Rekdal: - Norske trener må bli mer kyniske

— Jeg vil takke Vincent for å ha gitt meg muligheten til å lede Cardiff City FC. Han har min fulle respekt og jeg ønsker ham alt godt i jakten på å gjøre denne fotballklubben suksessrik. Men våre uenigheter når det gjelder filosofi og tanker om hvordan klubben bør styres, gjorde at jeg bestemte meg for å tre til side og gi klubben anledning til å fortsette i den retningen Vincent ønsker, sier Solskjær i pressemeldingen klubben sendte ut torsdag.

- Må dele ansvaret

Chris Wathan sier Solskjær og Cardiff må dele ansvaret for at det gikk som det gikk.

— Det var ingen som mente dette var et dårlig valg da han ble ansatt. Med hans rykte fra tiden som spiller mente mange at dette var et kupp for Cardiff. Folk mente han ville ha suksess selv om han ikke klarte å holde laget i Premier League. Men han klarte ikke å få overført sine ideer og tanker til spillerne, og det felte ham til slutt. Det virker som han manglet tro på at han kunne få til det han ønsket her, sier Wathan.

Da spillerne ankom klubbens treningsanlegg i Hensol Park i Vale torsdag formiddag, ble pressen, Aftenposten inkludert, bedt om å forlate området. Mediene ble henvist til en gressflekk ved en golfbane langt unna treningsanlegget. Hverken Solskjær eller hans assistent Mark Dempsey var til stede på treningen. Det var nordmennene Mats Møller Dæhli og Magnus Wolff Eikrem, som begge nå kan gå en uviss klubbfremtid i møte.

LES OGSÅ: Lars Tjærnås: Solskjær kan være felt av sine egne

Aftenposten snakket med supportere utenfor klubbens hjemmebane Cardiff City Stadium torsdag ettermiddag. Der var det ingen som felte tårer for nordmannen.

— Det var feil av klubben å ansette ham. En middelmådig manager som hentet middelmådige spillere. Det kunne ikke gå. Det er for meg åpenbart at han mangler erfaring. Ikke som spiller, men som trener. Vi trenger en med erfaring fra Premier League, som kan ta oss tilbake til Premier League. En som vet hva dette handler om. Når du taper to hjemmekamper på rad. Og i den ene av dem leder 2-0, da fortjener man ikke noe bedre enn sparken, sier Joseph Jewitt.

- Felt av sine egne

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås mener Solskjær kan ha blitt felt av sine egne.

— Mange av problemene Ole Gunnar Solskjær har hatt den siste tiden, kommer av at han ikke lyktes godt nok i det første overgangsvinduet. Han greide ikke å få tak i de to tingene som kunne reddet plassen i Premier League: en sjef i det bakre leddet og en målgarantist. Samtidig hentet han noen landsmenn i Jo Inge Berget, Mats Møller Dæhli og Magnus Wolff Eikrem. De har du ikke råd til å bomme med. Du kan bomme med en spanjol som du kun kjenner ganske godt. Men du kan ikke bomme med spillere du har trent – uten at det går ut over troverdigheten og godviljen du bygger i garderoben.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal kjenner etterlyser mer kynisme blant norske trenere i utlandet.

— Dette er fotballens uskrevne lover. Vinner du ikke nok kamper så blir det misnøye, uro og spekulasjoner. Det slipper ikke en gang Ole Gunnar Solskjær unna. Fotballen er mye mer brutal i utlandet enn i Norge. Som trener i utlandet står du alene. Sånn er det. Det er mulig vi tenker for norsk. Norske trenere sitter på ekstremt mye kompetanse og det er høy klasse over metodene og tankene vi har. Men det er ikke lett å overføre dette til en internasjonal gruppe med annet fokus og tankesett. Det er en annen hverdag og mye mer bestemmes av «business». Norske trenere burde være mer kyniske for å ta flere poeng i starten, sier Kjetil Rekdal.