TIL har blitt et bunnlag. Snur det i 2017?

KOMMENTAR: Forventningene til årets TIL-lag er større enn de har vært på lenge. Er det grunnlag for det?

Tromsø har vært et bunnlag, men denne sesongen kan det snu.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

fotball

Trond Mohn-penger, krav om plass på øvre halvdel fra TIL-styret og spennende «nye» spillere er bare noen av årsakene til at flere med spenning ser fram mot 2017-sesongen. Tromsø Idrettslags A-lag spiller i søndag kveld sin første kamp for sesongen. Flaggskipet i nordnorsk fotball møter forrige sesongs sølvvinner Brann på Alfheim stadion. Det skjer etter at TIL i november i fjor berget plassen i siste serierunde etter 3–1 mot Odd. Samme skjebne avsluttet også 2015-sesongen.

Tar man med at TIL rykket ned i 2013, for så å rykke opp fra 1.-divisjon som nummer to året etter, betyr det at klubben ikke har vært bedre enn nummer 13 i Eliteserien siden 2012. Den gang var Per-Mathias Høgmo trener og sørget for at laget ble nummer seks, før han forlot klubben.

Så mange år langt nede i sumpen er ikke tilfeldig, og gjør at konklusjonen er enkel: TIL er et bunnlag. Dette er flaut. Og det tærer på hele klubben, ikke minst på supporterne. De siste årene har TIL prøvd å bygge opp et fundament med unge spillere i sentrum, og det brukes som forklaring når man spør om hvorfor resultatene har uteblitt. Noen i TIL-ledelsen har åpenbart sett seg lei på dette. For når Trond Mohn ga klubben fem millioner kroner til A-lagssatsing i desember i fjor, var TIL-direktør Stig Arne Engen og TIL Holding-styreleder Per Aronsen raskt ute med å si at klubben skulle sikte mot en topp åtte-plassering.

iTromsø-kommentator Rune Robertsen.  

Dette kan ved første øyekast virke overkommelig og greit. Sannheten er imidlertid at kravet kommer til å ligge som en mørk skygge over hovedtrener Bård Flovik og sportssjef Svein-Morten Johansen gjennom hele sesongen. Det er velsignelsen og forbannelsen med å sette så konkrete mål. Det kan virke motiverende, men det kan sannelig også bite systemet i halen. 

Fra første sekund kommer de til å bli målt, og for hver runde som går uten ønsket resultat, vil presset øke ytterligere fra omgivelsene. Det er nemlig ingen enkel jobb å flytte et skip som ligger fast forankret i nedrykksstriden hvert år til å bli et lag som skal oppover på tabellen. Men nå er det på tide.

Klubben har ikke vært bedre enn nummer 13 i Eliteserien siden 2012.

Nettopp derfor kan det være smart av klubbledelsen å fremme et slikt krav. I Tromsø er vi lei av et lag som hvert år skal kjempe med ryggen mot veggen hele sesongen. Ingen utenfor Alfheim krever medalje i 2017, men skal engasjementet for klubben øke, må gode prestasjoner ligge i bunnen. Så får skolebesøk av spillere og kampanjer på Facebook være krydderet.

Noe som taler for at TIL skal prestere bedre er at særlig tre spillere fra fjoråret virker å være i langt bedre slag i år. Morten Gamst Pedersen, Aron Sigurdarson og Runar Espejord kan vi knytte store forventninger til i sesongen som starter søndag Morten Gamst Pedersen spilte bare fire seriekamper fra start i fjor, men to av dem var de to siste, der TIL plukket fire livsviktige poeng. Mye har vært skrevet om Gamst og hans rolle i TIL i vinter. Slik jeg ser det handler det ikke om at Gamst ikke skal spille, men om hvem som skal spille sammen med ham på midtbanen, for å utfylle 35-åringen best mulig.

Aron Sigurdarson var ustabil i fjor, og endte opp med «bare» 12 kamper fra start. Vinteren har derimot vært eventyrlig, der han i tillegg til overbevisende spill for TIL, har spilt fire landskamper for EM-kometen Island. Jeg var på plass da TIL i starten av februar spilte sin første treningskamp mot slovakiske Trencin i Tyrkia. Sigurdarson var fantastisk i den kampen med ett mål og to målgivende. Siden har han ikke sett seg tilbake, og når jeg snakker med fotballfolk sørpå, er det nettopp islendingen de først vil høre mer om.

Runar Espejord spilte sin første A-lagskamp for TIL så langt tilbake som i 2013. Siden da har skader og lite spilletid stoppet utviklingen for det som kan bli den neste storscoreren fra spissfabrikken på Alfheim. Vinteren har i all hovedsak vært skadefri for Espejord, og derfor ligger mye til rette for at det er i år han skal slå igjennom for alvor. Vi har lov til å forvente en Espejord som scorer minst tosifret antall mål i Eliteserien.

Fra tidlig i januar – i snart tre måneder – har TIL-spillerne hatt treninger så godt som hver dag, i tillegg til åtte treningskamper for å bli klare til sesongstart. Det er i utgangspunktet god tid til å bli klare. Jeg skrev litt i forrige uke om bekymringen for at det på midtstopperplass, sentral midtbane eller på spissplass ikke var helt avklart hvem som skulle spille for TIL. Det svaret får vi ikke før søndag.

At sesongstarten nærmer seg er godt for enhver som følger fotball. Ingen poeng deles ut i treningskamper, og strengt talt er det som skjer i mange av disse kampene ganske så uvesentlige. Når alvoret starter, er tenningen hos de fleste spillerne en helt annen.

Denne sesongen starter med økte krav til hva som skal presteres av TIL. Det betyr også økt fallhøyde, som igjen betyr konsekvenser dersom klubben ikke leverer.

I redaksjonen har vi gått igjennom Eliteserien, og når vi slår sammen tipsene, spår vi at TIL blir nummer åtte. Personlig tror jeg det er litt høyt fordi det er for mange usikkerhetsfaktorer i TIL-stallen per i dag. Både stallen i sin helhet og førsteelleveren virker skjør i mange ledd.

Svaret får vi i november – eller om 2.700 eliteserieminutter om du vil.

Endelig ruller fotballen igjen. Kos dere, folkens!

iTromsøs tabelltips 2017

1. Rosenborg

2. Odd

3. Vålerenga

4. Molde

5. Strømsgodset

6. Sarpsborg 08

7. Brann

8. TIL

9. Lillestrøm

10. Haugesund

11. Viking

12. Aalesund

13. Stabæk

14. Sogndal

15. Kristiansund

16. Sandefjord