12 øyeblikk fra 12 måneder med Simo Valakari

I dag er det ett år siden TIL presenterte Simo Valakari som ny sjef på Alfheim.

GLEDE: Så fornøyd ble Simo Valakari da han i desember fikk høre at Gjermund Åsen var blitt iTromsøs beste spiller på børsen i 2017.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

fotball

Sent på kvelden dagen før – den 11. juli 2017 – kunne iTromsø fortelle at Valakari hadde skrevet under kontrakt som hovedtrener med Tromsø Idrettslag. Onsdag den 12. juli klokken 11.00 startet pressekonferansen der Valakari for første gang møtte offentligheten som TIL-trener.

Siden den gang har han på mange måter snudd opp ned på klubben og byen. Vi har sett på noen av historiene rundt Valakari fra det siste og innholdsrike året.

1) Ansettelsesdagen

Etter at Bård Flovik den 26. juni ble avsatt som TIL-trener var klubben raskt ute med midlertidig å ansette Truls Jenssen. Samtidig ble det jobbet knallhardt i kulissene med flere kandidater. Kjente navn som Tom Nordlie og Henning Berg ble vurdert.

I tillegg hadde sportssjef Svein-Morten Johansen fått et tips fra Otto Fredrikson om en finsk trener som var ledig på markedet. Simo Valakari var helt ukjent for den jevne tromsøværing, men et møte i Oslo overbeviste både sportssjefen og Valakari om at de var god match.

Onsdag 5. juli kom nyheten om at TIL var i sluttforhandlinger med den finske 44-åringen, og dagen etter var han for første gang på plass i Tromsø. Deretter reiste han tilbake til Finland, men kom tilbake til Tromsø igjen tirsdagen etter.

Samme kveld – den 11. juli – skrev Simo Valakari under kontrakten som ny TIL-trener, og dagen etter ble han offisielt presentert.

PÅ PLASS: Her er Svein-Morten Johansen på Tromsø Lufthavn der han tar imot Simo Valakari. Sistnevnte snakket tre minutter med pressen før han hastet videre.  Foto: Håkon Steinmo

2) Skrekkopplevelsen i Sandefjord

Selv om Valakari hadde tatt over trenerjobben var avtalen at Truls Jenssen skulle lede laget også mot Sandefjord søndag 16. juli. Deretter skulle laget ta ferie før Valakari for fullt skulle begynne den 27. juli.

For å få et innblikk i hva som ventet reiste han sammen med styreleder Per Aronsen og styremedlem Kristian Høydal til Sandefjord. Der møtte han TIL-supporterne en time før kampstart. Fra denne dagen var trolig dette det mest gledelige han fikk med seg.

Kampen var nemlig i praksis over etter bare seks minutter. Da lå TIL under 0-2, og fremsto som et nedrykkslag. Selv har Valakari i ettertid uttalt at han så mye potensial i kampen som til slutt endte med 0-3-tap. Der og da kunne verken jeg eller så mange andre se det samme.

SUPPORTERMØTE: Simo Valakari tok seg tid til å snakke med supporterne før kampen mot Sandefjord.  Foto: Rune Robertsen

3) Cuptapet mot LSK

Søndag 6. august tapte TIL 1–2 i Valakaris første kamp. Tre dager etter ventet LSK på bortebane i cupen. Det var her Valakari-fotballen for første gang ble synlig. For første gang la han om til tre forsvarsspillere, og mot et LSK-lag som var storfavoritter kjørte TIL kampen i 60 minutter. Så scoret hjemmelaget, og TIL falt sammen.

Likevel var det oppløftende å se hvor mye bedre TIL fremsto, og hadde Lasse Nilsen scoret på sin gigantmulighet på overtid kunne kampen sett annerledes ut.

NEDTUR: Simo Valakari og TIL røk ut av cupen etter 0–1 borte mot LSK.  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

4) Den første seieren etter overgangsdrama

Mot Aalesund 20. august skulle det endelig lykkes å vinne en kamp for Simo Valakari. I sin tredje seriekamp ble oppgjøret på Alfheim vunnet med 3–2 med Mushaga Bakenga på banen.

Bakenga ble signert på kvelden den 16. august, noen timer før overgangsvinduet stengte. En signalsignering få hadde trodd Tromsø Idrettslag skulle være kapable til å gjøre.

LETTELSE: 3–2 mot Aalesund var Simo Valakaris første seier.  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

5) Løftet

Valakari fikk stadig mer fasong på laget de neste ukene, men fortsatt var laget variabel i resultatene. Fra 1-4-tap borte mot Kristiansund den ene uka til 5–0 hjemme mot Sarpsborg 08 den neste. Etter 1-2-nederlaget borte mot Strømsgodset 24. september lå TIL fortsatt under streken med fire poeng opp til sikker plass.

Med syv «cupfinaler» igjen var det en offensiv Valakari som møtte pressen etter kampen.

Vi må vinne seks av de siste syv kampene, sa finnen som gikk langt i å love å levere akkurat det resultatet. Et ambisiøst regnestykke som ble møtt med hoderisting av mange.

Denne uttalelsen kom ni dager etter at han signerte en TIL-kontrakt ut 2020, og da uttalte at seriegull og gruppespill i Champions League var målet.

MÅL: Her forteller Simo Valakari pressen i Drammen at TIL må vinne seks av de siste syv kampene i serien i 2017.  Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

6) Sendt på tribunen

Et RBK i høstform var TILs største utfordring i fjor høst. 14. oktober møttes lagene på Alfheim. Kampen endte med 3-0-seier til RBK trass i at TIL produserte flest sjanser. Men oppgjøret skulle huskes for en episode etter 23 minutter.

Da skjøt Gjermund Åsen ballen via tverrliggeren, stolpen og ut i feltet igjen. Mange trodde ballen hadde vært inne, inkludert Simo Valakari.

Dommeren lot spillet gå videre, noe som fikk Valakari til å eksplodere. Han løp ned til linjedommeren, langt utenfor det oppmålte området han egentlig skal være innenfor, og ga klar beskjed om hva han syntes om avgjørelsen.

Noen sekunder seinere kom hoveddommer Tore Hansen bort til sidelinja. Dommeren sendte Valakari på rett på tribunen med bakgrunn i at Valakari hadde reagert over det han anså som grensa.

Valakari fikk en kamps karantene.

FORBANNET: Dommer Tore Hansen viser Simo Valakari på tribunen mot RBK.  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

7) Finsk førsteside etter eliteseriemirakelet

Kampen mot RBK skulle bli det siste tapet for sesongen. Foran Haugesund-kampen hjemme i nest siste serierunde hadde TIL vunnet tre kamper på rad, to av dem borte.

Det gikk uten problemer. Thomas Lehne Olsen og Morten Gamst Pedersen scoret hvert sitt mål og sendte Valakari og Alfheim til himmels. Eller i hvert fall til en fornyet eliteseriekontrakt.

Dagen etter trykte iTromsø en helfinsk førsteside som hyllet Valakari som på litt over 100 dager hadde tatt TIL fra helvete til himmels. En rørt Valakari fortalte da at han nærmest fra første dag følte seg hjemme i Tromsø.

SJOKK: Simo Valakari fikk se den helfinske førstesiden etter at snuoperasjonen var komplett i november.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

8) Besøket i Spania

Inn mot en ny sesong reiste TIL mye på kort tid for å forberede seg til den tidlige sesongstarten. I januar var klubben i Tyrkia. I februar tok de turen til spanske Marbella.

Dit dro også en rekke sentrale personer i TILs klubbledelse. Blant dem Per Aronsen. Målet var blant annet å legge en plan for hvordan klubben skulle komme på offensiven på overgangsmarkedet. Etter å ha solgt en rekke spillere var den sportslige ledelsen ved Simo Valakari i spissen klar på at de trengte nye spillere inn, selv om klubben ikke hadde penger. Spesielt behovet for en erstatter av toppscorer Thomas Lehne Olsen, som ble solgt på første dag av treningsleiren, var prekært.

Noen uker etter kom nyheten om at TIL gikk med 7,5 millioner kroner i underskudd i 2017.

TOPPMØTE: Per Aronsen, Stig Bjørklund. Svein-Morten Johansen og Simo Valakari på treningsfeltet i Marbella.  Foto: Øyvind Sivertsen

9) Hårføneren i Bodø og ydmykelsen i Kristiansand

Ingen nevneverdige spillere var kommet inn, foruten 19 år gamle Oliver Kjærgaard fra danske Lyngby, før TIL skulle spille generalprøven mot Glimt i Bodø 4. mars.

Det ble en opplevelse ingen i TIL ønsker å huske. Et nyopprykket Glimt-lag presset TIL høyt. Feilene kom, og TIL ble straffet brutalt. 4–1 var ikke et mål for lite til de gulkledde som kanskje hadde funnet ut hvordan man slår Valakaris TIL-lag.

Etterpå stengte Valakari spillerne inne i garderoben. Det hørtes godt på utsiden at finnen langt fra var fornøyd med det som ble prestert.

Mye tydet på at Start hadde studert Glimt-kampen for i serieåpningen 11. mars gjentok det samme seg. Høyt press mot nervøse TIL-spillere sørget for 1–0 og 2–0 etter bare seks og syv minutter. Etter full tid sto det som forrige helg 4–1 til feil lag sett med TIL-øyne.

Var Valakaris suksess på høsten bare nybegynnerflaks? Hadde de andre lagene knekket en enkel kode som nå ville påføre TIL masse tap og gi dem nok en sesong i nedrykkssumpen?

Dette var spørsmål som ble stilt blant mange som fulgte TIL.

HÅRFØNER: Her sitter Simo Valakari sammen med resten av trenerteamet på tribunen på Aspmyra mot Glimt. Etterpå var det månelyst i garderoben.  Foto: Rune Robertsen

10) De avgjørende forsterkningene

Fire dager etter Start-fadesen dukket bodøværingen Daniel Berntsen opp på Alfheim. Vålerenga ønsket å kvitte seg med han, og en spiller TIL i flere år hadde vurdert var endelig tilgjengelig slik at han kunne bli TIL-spiller.

28. mars ble finske-britiske Robert Taylor lånt inn for hele sesongen fra svenske AIK. En spiller Simo Valakari kjente godt til fra tidligere.

Begge kostet TIL null kroner i overgang, gikk rett inn på laget, og har spilt fast gjennom hele sesongen. På mange måter har duoen balansert TIL-laget og gjort at også høyresiden har vært en trussel.

Taylor skjøt seg bokstavelig talt inn i TIL-hjertene med et klassemål i debuten mot Molde som endte med 1-2-tap.

FIKK HJELP: Simo Valakari, her på B-lagskamp i Kroken, fikk Daniel Berntsen og Robert Taylor inn før sesongstart.  Foto: Tobias Stein Eilertsen

11) Skaden på Åsen

I stedet for å endre på mye etter to nederlag i starten var Valakari klar på at laget skulle spille enda mer som han ville. Her skulle taktikken ikke endres. «Gutan» ble tvunget til å spille like mye langs bakken oppover i banen som tidligere.

Staheten ga resultater, og med Gjermund Åsen i spissen gikk laget seks kamper på rad uten tap. Særlig på Alfheim leverte laget godt, og ligger fortsatt helt i toppen av hjemmetabellen.

For Valakari kom åpenbart skaden på sin største stjerne den 29. april ubeleilig. Åsen har siden da ikke blitt helt frisk. Det ga Valakari en utfordring å få laget til å fungere uten trønderen.

Kanskje er akkurat den prestasjonen den mest imponerende i år. For Valakari har klart å få laget til å ta både tre og ett poeng i en rekke oppgjør med Åsen på tribunen.

SHOW: Simo Valakari er ikke redd for å by på seg selv. Det er heller ikke Gjermund Åsen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

12) Liverpool-lenken

Gjennom store deler av våren har Simo Valakaris fremtid vært et tema ettersom suksessen har tiltatt. Kanskje var en tur til England i starten av mars det nærmeste Valakari har vært å dra fra klubben til nå?

ØNSKET: Simo Valakari, her i Stjørdal i forrige uke, var i vinter ønsket av Liverpools akademi.  Foto: Rune Robertsen

Da kom storklubben i rødt på banen med en forespørsel om Valakari var interessert i å ta over klubbens U18-lag etter Steven Gerrard, noe iTromsø omtalte mandag.

Om han ikke var godt likt i Tromsø fra før vil avgjørelsen han da tok om å bli i TIL gjør Valakari enda mer populær.

TIL står etter 16 av 30 kamper i Eliteserien 2018 med 26 poeng. Tre poeng skiller opp til medaljeplass.