17 Greenpeace-aktivister pågrepet etter protestaksjon

Stanset Champions League-kamp med aksjon mot Schalke-sponsor. Får likevel støtte — av Schalke-sjef.

AKSJON: Greenpeace fikk frem sitt budskap med stor tydelighet. Kampen måtte ta fem minutters avbrekk.  Foto: Laurent Gillieron - AP Photo

fotball

Et par minutter inn i tirsdagens Champions League-kamp mellom Basel og Schalke 04 overtok Greenpeace hovedrollen.

Fra stadiontaket på St. Jakob-Park ble et digert banner firt ned sammen med fire personer. På banneret sto følgende meldinger: «Don't foul the Arctic» og «Free the Arctic 30» .

Den første meldingen var til den russiske gassgiganten Gazprom, som er en av Champions Leagues sponsorer, i tillegg til å være Schalkes sponsor.

Den andre er til russiske myndigheter og handler om at 30 Greenpeace-medlemmer har sittet pågrepet i to måneder etter en tidligere aksjon mot Gazprom.

— Vi ga dem rødt kort

Aksjonen skjedde foran øynene på UEFA-president Michel Platini, som var på kampen. Kampen fikk et opphold på fem minutter.

Sveitsisk politi pågrep 17 personer som var involvert.

Det forhindrer slett ikke Greenpeace fra å utrope aksjonen til suksess.

— Med denne aksjonen ble både den tyske klubben og den russiske sponsoren og deres skitne triks i Arktis vist rødt kort, skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

Forståelsesfull Schalke-sjef

— Med sin oljeboring setter Gazprom et ømfintlig økosystem på spill. Gazprom har ingen erfaring ute på havet og spiller russisk roulette med Arktis. Spørsmålet er ikke om, men når, Gazprom blir historiske med en fullkommen oljekatastrofe, skriver Greenpeace videre.

Ifølge tyske Südwest Presse viser Schalkes sportssjef Horst Heldt forståelse for Greenpeace' virkemidler.

— Det er viktig at det finnes organisasjoner som er engasjerte i disse spørsmålene, sier han.

Schalke vant kampen 1-0 etter scoring av Julian Draxler.

RUSSISK SPONSOR: Schalke og målscorer Julian Draxler sponses av Gazprom. Her i duell med Basels Kay Voser.  Foto: Laurent Gillieron - AP Photo