«Å avskrive «Gamsten» var min største tabbe. Han er en gigant.»

Årets sportsminne – fra mitt siste av seks år som sportsjournalist i iTromsø – blir litt annerledes.

Sportsjournalist Lars Eidissen skriver om hvor imponert han har blitt av Morten Gamst Pedersen det siste året.   Foto: NTB scanpix/iTromsø

fotball

Det begynner nemlig tilbake i januar i fjor (altså 2016), men med Morten Gamst Pedersens kanonsesong i år, synes jeg er et passende tidspunkt for å rippe opp i det jeg ser på som min største jobbtabbe.

For jeg er sportsjournalisten som skrev at «Gamsten» kom til å legge opp. Hvordan skjedde det? Jo, hør her:

8. januar 2016 terminerte Rosenborg og Morten Gamst Pedersen kontrakten, med i utgangspunktet ett år gjenstående. Fra Tromsø ringte jeg «Gamst» – uten hell. Så hans mangeårige agent Rune Hauge. Agendaen var i utgangspunktet å snuse i mulighetene for en retur til TIL.

Hauge tok telefonen og overrasket meg. Nærmest før jeg hadde fått sagt et ord, så skrøt Hauge av at Gamst Pedersen etter en lengre prosess over jula hadde kommet til denne beslutningen, at det var tid for å begynne på et liv etter fotballen.

«Mener du at han gir seg som fotballspiller?»

«Vel, hvis han blir trener for en klubb ned i divisjonene kan det vel hende han tar en spillende rolle,» repliserte Hauge.

Jeg fikk ikke tak i Gamst. Jeg var utålmodig. Hvis det kjendisagenten sa stemte, så satt jeg på dagens største sportsnyhet i hele Norge.

Kunne jeg skrive en så tung nyhet uten å ha snakket med Gamst selv? Jeg ringte Hauge på nytt for å sjekke om jeg hadde oppfattet han riktig.

Jo da, det hadde jeg.

Da kokte det ned til en personlig vurdering. Hvor sannsynlig var det at det Gamstens mangeårige agent så tydelig meldte stemte? Sannsynlig nok til at jeg samlet sett kunne kjøre ut sak?

Karrieren til Morten Gamst Pedersen hadde i utgangspunktet pekt nedover i fire-fem år, med en opptur med seriegullet med RBK i 2014. I 2015 hadde han gått skadet nærmest hele sesongen og knapt spilt A-lagskamper for Rosenborg. Han hadde spilt nesten et tiår i Premier League. Nå var han fristilt av en norsk klubb etter ett år på sidelinjen. Jo da, det var vel mulig å se for seg at det var over.

Jeg kjørte ut sak. Det ble et mageplask for min del. Allerede på kvelden samme dag fikk ringreven Gunnar Grindstein i NRK tak i «Gamsten» – som tydelig varslet at han ikke hadde bestemt seg for karriereslutt.

Hvorfor var jeg for rask med å avskrive «Gamsten», spør jeg meg selv i dag. Var det et underbevisst snev av jantelov som slo inn da jeg slukte rått at legenden fra Vadsø var klar for å avskiltes? I så fall er jeg neppe helt alene. Referansene til hårprodukter og totalslakten etter middelmådige landskamper har haglet fra flere hold når det gjelder Morten Gamst Pedersen.

I mellomtiden var han opptatt med å herje i verdens beste fotball-liga. Jeg mener Morten Gamst Pedersen er blant tidenes beste norske idrettsutøvere. Topp-10, kanskje.

«Gamsten» storspilte i Premier League fra 2004 til 2012, som en av de desidert største profilene utenfor daværende «Fire store» (Manchester United, Arsenal, Chelsea og Liverpool). Dette var den aller beste tidsepoken for ligaen. Premier League hadde åtte Champions League-finalister på de åtte årene Gamst spilte i ligaen. Toppranket liga i Europa. I en tid da Premier League ble en global superliga, som NBA i basket eller NHL i ishockey.

Morten Gamst Pedersen spilte mot flere av verdens beste spillere i løpet av sine år i Premier League, og gjorde seg på ingen måte bort. Her er han i duell med Cristiano Ronaldo, mens Wayne Rooney ser på.  Foto: AP

I 1992 var andelen engelskmenn på 70 prosent i Premier League. Under «Gamstens» tid raste den ned mot 30 prosent. Andelen skandinaver i ligaen har falt enda mer. Svært gode fotballspillere fra Storbritannia og Nord-Europa har blitt erstattet med de aller beste – fra alle verdens krinker og kroker. Og fra Vadsø kom en av de bedre. Morten Gamst Pedersen. Etter storhetstiden i Premier League kom det en langvarig nedtur.

Nedrykk med Blackburn, et lite mareritt i Tyrkia og alvorlig skade i Rosenborg. Likevel så var motivasjonen og gnisten til å komme hjem til «moderklubben» TIL der fortsatt.

Og for å dreie dette litt inn mot året snart ligger bak oss. Det ble ett av de største i Morten Gamst Pedersens fenomenale fotball-liv. Å slå tilbake etter flere år med skader og motgang og bekrefte sin overlegne klasse i en alder av 36 år og tilbake i «moderklubben» er rett og slett prikken over i-en.

Det er bekreftelsen og påminnelsen vi egentlig ikke burde trenge, men som noen av oss kanskje trengte likevel:

Morten Gamst Pedersen er en gigant.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball