Ampert da Vålerenga slo LSK: Publikum kastet gjenstander og LSK-spissen freste mot dommeren

Lillestrøm tapte den svært viktige kampen mot Vålerenga.
fotball

LILLESTRØM - VÅLERENGA 0–1

ÅRÅSEN STADION: Noen kamper betyr mer enn andre. Du har cupfinaler, seriefinaler og kvalifiseringskamper. Så har du Lillestrøm-Vålerenga.

Allerede en halvtime før kamp var det et voldsomt lurveleven på Åråsen søndag kveld. Lenge før spillerne entret banen til oppvarmingen, var borte- og hjemmetribunen fylt opp.

Greit, kanskje litt i overkant pompøst, men det er noe spesielt med Lillestrøm-Vålerenga. Og søndag kunne Oslo-laget for alvor sende erkerivalen ned i nedrykksstriden.

Og det ble akkurat så ampert man kunne frykte/håpe.

– Det var en tøff kamp. Jeg liker at det smeller litt, det må vi tåle. Det er altfor mange frispark i norsk fotball i mine øyne. Dette må vi tåle, var Vålerenga-trener Ronny Deilas oppsummering av kampen.

Til verbalt angrep på dommeren

Man kan trygt si at det smalt.

Rett før pause ble Mohammed Abu taklet stygt. Abu mottok ballen, og ble meid ned bakfra av Arnór Smárason. Sistnevnte fikk gult kort, et soleklart sådan, og på tribunen tente publikum for alvor. Abu måtte få medisinsk tilsyn ute på banen, men da dommeren blåste i gang kampen igjen, måtte ikke Vålerengas midtbanespiller ut på sidelinjen for å vente på å bli vinket inn igjen.

Først ble Abu taklet hardt bakfra.  Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Så måtte han få legehjelp. Denne situasjonen var det som fikk det til å koke over for enkelte på Åråsen.  Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

LSK-supporterne kastet ting ut på banen, pep og hylte. Politiet måtte inn for å roe gemyttene, men situasjonen førte til at stemningen mildt sagt ble amper.

Det påvirket tydeligvis også støtteapparatene. Da de gikk inn til pause kun minutter senere, var det knuffing og diskusjoner mellom blant andre Ronny Deila og noen i LSKs team. Det var kanskje like greit at alle skulle få 15 minutter på å roe seg ned.

Det satte tydeligvis også sitt preg på intervjuene spillerne gjorde i pause. LSK-spiss Thomas Lehne Olsen følte at han hadde blitt avvinket for offside en gang for mye i den første omgangen. Da han ble intervjuet av Eurosport i pausen, kom han med krass kritikk av eget lag og dommer.

Thomas Lehne Olsen ga dommeren det glatte lag i pausen.  Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vi må stå etter. Hvis ikke lar vi Abu stå og styre. Vi må opp i ringene, også må linjemannen begynne å følge med.

– Ja, det var en tvilsom situasjon? spurte Eurosport-kommentator Jonas Bergh-Johnsen.

– Jeg er drittlei. Igjen! Nå får linjedommeren begynne å følge med. Jævla dommerfaen, utbrøt Lehne Olsen før han gikk i garderoben.

Dét utsagnet måtte hedmarkingen pent beklage etter kampen.

– Det var altfor mye frustrasjon som kom ut der og da, og det vistes. Beklager at det kom ut på denne måten, sier han til Aftenposten etter kampen.

– Disse kampene betyr mye for folk og oss utpå der og man merker at man blir revet med. Så lenge tenningsnivået ikke renner over, er det greit. Det gjør det nå, så jeg legger meg langflat, fortsetter Lehne Olsen.

Dommertrioen hadde ikke fått meg seg spissens utbrudd da de gikk ut av Åråsen en time etter kampslutt.

– Vi skriver en rapport som vi samkjører med våre folk på stadion. Vi vet ikke hva han har sagt, så det kan jeg ikke uttale meg om nå, så Tom Harald Hagen.

– Tror du det får noen etterspill?

– Det vet jeg ikke enda, svarte Hagen.

Drømmetreff fra Finne

Kampen startet jevnt, med Lillestrøm som kom til kampens første mulighet da Erling Knudtzon dro seg innover i banen og avsluttet fra hjørnet på 16-meteren. Ballen var i ferd med å skru inn i lengste hjørne da Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey fikk reddet med fingertuppene.

Deretter var det en kamp preget av dueller, tett spill og to lag som ikke fikk all verdens til å fungere fremover. Frem til Vålerenga fikk frispark etter halvtimen spilt.

Bård Finne la ballen til rette på 18 meter, slo frisparket over muren og plasserte ballen der det alltid er ledig: i krysset. Finne feiret drømmescoringen med å løpe bort til Vålerenga-benket og peke på klubbemblemet på drakten.

Bård Finne feirer sin femte scoring for sesongen.  Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Kippe hisset seg opp

Den andre omgangen dro med seg tenningsnivået fra den første. Duellene var tøffe, og publikum var tydelig frustrerte over både dommer og motspillere.

Det sportslige sto ikke helt i stil, men begge lag kom til relativt store målsjanser uten å få ballen i mål.

Kvarteret før slutt tente spillerne på alle plugger igjen. Bård Finne lå nede, og dommeren blåste i fløyten. Om Amin Nouri ikke hørte fløyten vites ikke, men Vålerenga-spilleren avsluttet.

Det likte LSK-kaptein Frode Kippe dårlig. Han stormet bort til Nouri og ga ham huden full. De andre spillerne stormet til, men dommerne fikk til slutt roet ned situasjonen.

LSK-spillerne fortviler etter en brent mulighet.  Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Lillestrøm kom til flere store muligheter mot slutten av kampen, men klarte aldri å få ballen forbi Larsen Kwarasey.

Dermed endte det med Vålerenga-seier. Lillestrøm ligger nå på 13.-plass på tabellen. De leder kun på målforskjell over Stabæk på kvalifiseringsplassen.