Blatter siktet av sveitsiske myndigheter

Statsadvokaten bekrefter.

Sepp Blatter sa mandag fra seg medlemskapet i IOC.   Foto: Reuters/NTB scanpix

fotball

Sepp Blatter har avlyst fredagens pressekonferanse i Zürich.

Den sveitsiske statsadvokaten bekrefter nå at FIFA-presidenten er siktet i korrupsjonssaken mot fotballens styrende organ.

— Jeg syns hele denne saken bare er ufattelig trist, sier Per Ravn Omdal, som har vært president i Norges Fotballforbund og hatt en rekke verv i både UEFA og FIFA.

— Nå er det viktigere enn noen gang at vi står sammen, så vi kan bygge dette opp igjen. Jeg håper det kommer noen krefter på banen som kan gjøre de rette valgene i organisasjonen, så vi kan starte på nytt, sier Omdal.

Blatter er mistenkt for å bruke pengemidler på ulovlig vis. Myndighetene har undersøkt Blatters kontor og data er blitt samlet inn.

MER OM FIFA-SAKEN:

Millionbeløpet til Platini får fotballskribenten til å undre: - Kjempemystisk.

Sikre på at ting er gjort riktig

FIFA bekrefter at en razzia og avhør har funnet sted.

— FIFA la til rette for avhørene, som en del av vår vedvarende samarbeidsvilje. Vi har ingen ytterligere kommentarer, siden dette er en pågående etterforskning, heter det i FIFAs pressemelding.

Richard Cullen, advokat ved firmaet McGuireWoods, som representerer Blatter, har snakket med New York Times.

— Herr Blatter samarbeider og vi er sikre på at når de sveitisiske myndighetene får sjansen til å gå gjennom dokumentene og bevisene, vil de se at kontrakten var gjort på en skikkelig måte og forhandlet frem av de riktige personene i FIFA, som var rutinemessig ansvarlige for slike kontrakter, sier Cullen.

Platini, hvem er han? Les bakgrunnsartikkelen om UEFA-presidenten her.

- Utrolig utvikling

BBCs sportsredaktør Dan Roan er ikke overrasket over fredagens utvikling i FIFA.

— Helt siden mai har vi lurt på om denne skandalen ville lede direkte til presidenten selv. I dag fikk vi svaret: Det gjorde den. Det var heller ingen overraskelse, sier Roan til BBC.

Han trekker imidlertid frem de ekstraordinære omstendighetene som nå er et faktum.

— Dette er en utrolig utvikling. Det er åpnet en siktelse mot mannen som leder fotballverdenen.

Keir Radnedge, en engelsk forfatter som følger FIFA tett gjennom nettstedet keirradnedge.com, er overrasket over Blatter-siktelsen.

— Alle er overrasket. Sånn som tingene er i FIFA, bør man kanskje ikke bli overrasket lenger. Det går fra dårlig til verre, til enda verre, sier Radnedge til Aftenposten.

Platini skal være involvert

To hovedpunkter trekkes frem i pressemeldingen fra den sveitsiske statsadvokaten:

1. Statsadvokaten mistenker at Blatter i 2005 signerte en kontrakt med Jack Warner, daværende president for CONCACAF (fotballforbundet i Nord- og Mellom-Amerika og Karibien). Denne kontrakten skal ha vært lite fordelaktig for FIFA, og Blatter er mistenkt for å handlet mot organisasjonens beste.

2. Blatter mistenkes for en illojal pengeoverføring på 17,5 millioner kroner til UEFA-president Michel Platini, på FIFAs regning. Denne pengeoverføring skal ha vært for arbeid gjennomført mellom januar 1999 og juni 2002. Spesielt sistnevnte opplysning vil skape storm i fotballverdenen. Platini er nemlig en av de store favorittene til å erstatte Blatter som FIFA-president.

Platini har også tatt kraftig avstand fra Blatters opptreden som FIFA-president de siste månedene.

Franskmannen støttet Prins Ali i presidentvalget i sommer, som Blatter til slutt gikk seirende ut av, selv om en rekke FIFA-topper ble arrestert like før valgdagen.

Hallén vil ikke snakke om Platini

Etter at Sepp Blatter i juni plutselig annonserte at han trekker seg som FIFA-president ved neste ekstraordinære generalforsamling, omtalte Yngve Hallén, president i Norges Fotballforbund det som «tvingende nødvendig».

Slik reagerer Hallén på nyheten som sprakk fredag.

— For å gjenvinne tiliten til internasjonal fotball som organisasjon, er det avgjørende at alle sakene blir ettergått. Bare når man har kommet til bunns i det, og fått til en skikkelig behandling, kan vi gjenvinne tilliten, sier Hallén.

- Hva tenker du om at UEFA-president Michel Platini også dras inn i saken?

— Vi må avvente disse tingene, det har nettopp skjedd. Vi har bare informasjon fra media på dette, sier Hallén.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president: - FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits: Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen: Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Dette er FIFA-skandalen
  1. mai ble syv fotballtopper, deriblant to visepresidenter i FIFA, pågrepet i Zürich, Sveits. Totalt 14 personer er siktet.

Det amerikanske føderale politiet (FBI) etterforsker et kriminelt nettverk i fotballen som skal ha sopt inn minst 1,2 milliarder kroner over to tiår.

Sveitsiske myndigheter har også innledet en egen etterforskning rundt tildelingen av VM til Russland og Qatar i 2018 og 2022. Her har det lenge vært ventet at Sepp Blatter vil bli innkalt til avhør.

  1. juni, fire dager etter at han ble gjenvalgt, varslet Sepp Blatter at han gir seg som president i FIFA.

Fredag 25. september ble Sepp Blatter siktet av sveitsiske myndigheter med mistanke om økonomisk kriminalitet. De utførte også en razzia i FIFAs hovedkontor og på kontoret til Blatter.

Blatters fall etter 17 år med FIFA-skandaler

Her er noen av skandalene i Sepp Blatters 17 år som FIFA-president.

  1. september 2015:

Sveitsiske myndigheter utfører en razzia mot FIFAs hovedkontor. De undersøker Blatters kontor, datamaskin og dokumenter nøye. Blatter blir tatt med til avhør og siktet med mistanke om underslag og vanstyring.

  1. juni 2015

FIFA-president Sepp Blatter trekker seg. Tidligere på dagen koblet amerikanske påtalemyndigheter FIFAs generalsekretær Jérôme Valcke koblet til millionutbetalinger som var sentrale i korrupsjonsetterforskningen. I en anklage til en føderal domstol i New York beskrives en uidentifisert "høytstående tjenestemann i FIFA" som i 2008 overførte 10 millioner dollar til daværende CONCACAF-leder Jack Warner.

  1. mai 2015

Syv FIFA-delegater ble arrestert av sveitsisk politi på oppdrag fra amerikanske myndigheter. New York Times skriver at flere enn ti personer er mistenkte for ulike former for korrupsjon og hvitvasking av penger. Det kommer opplysninger om at to nestledere innen FIFA, Jeffrey Webb og Eugenio Figueredo, er blant de pågrepne, og at den tidligere CONCACAF-presidenten Jack Warner er mistenkt. Sveitsisk politi gjennomfører en razzia mot FIFAs hovedkvarter i Zürich, der de beslaglegger elektronisk utstyr og dokumenter.

November 2014

Etter to og et halvt års arbeid ble deler av den amerikanske advokaten Michael Garcias rapport om søknadsprosessene til VM 2018 og VM 2022 lagt frem. Det var Blatter og FIFA som initierte rapporten. FIFA nektet å offentliggjøre rapporten, men FIFAs etiske komité la frem et sammendrag og en konklusjon som frikjente både Russland og Qatar fra korrupsjonsbeskyldningene. Garcia påpekte selv at rapporten var redigert og trakk seg.

Mai 2011

Mohamed bin Hamman trekker seg som motkandidat til Sepp Blatter tre dager før FIFA-valget. Hammam ble beskyldt for å ha tilbudt 40.000 dollar i støtte til karibiske delegater i presidentvalget. Et drøyt år etter ble Mohamed bin Hammam utestengt på livstid i FIFA. Mohamed bin Hamman, som er fra Qatar, skal også ha tilbudt Jack Warner halvannen million dollar for å stemme på Qatar som VM-vert. Hammam fikk dommen mot seg opphevet av CAS, men trakk seg fra samtlige verv i fotballen.

Desember 2010

Russland blir tildelt fotball-VM i 2018. Rett etter blir Qatar meget kontroversielt tilbudt VM i 2022. Spekulasjonene om korrupsjon og bestikkelser starter med én gang. To måneder tidligere har Sunday Times avslørt at to av medlemmene i FIFAs executive-komité, Reynald Temarii fra Tahiti og Amos Adamu fra Nigeria, hadde tilbudt seg å selge sine stemmer i VM-avstemningen. De to ble suspendert av FIFA. Fire andre FIFA-representanter ble også midlertidig suspendert. Ifølge Sundat Times brukte Qatar nærmere 30 millioner kroner på å kjøpe VM-stemmer.

Juni 2006

FIFAs visepresident Jack Warner ble i forbindelse med VM i Tyskland i 2006 anklaget for salg av store mengder kampbilletter på svartebørs. FIFA ga sin egen visepresident én million dollar i bot. Warner betalte kun en fjerdedel av boten, til tross for purringer fra FIFA. Warner ble likevel sittende fordi det ikke fantes fellende bevis for at han sto bak. Men Warner sluttet ikke med svartebørssalg. Ifølge Dagbladet endret han strategi ved å kutte ut flere mellomledd.

Juni 1998

Sepp Blatter vant presidentkampen mot UEFA-president Lennart Johansson. Generalsekretær Sepp Blatter var avtroppende president Joao Havelanges mann og vant avstemningen med 11 mot 80 stemmer. Ifølge boken "How they stole the game" av David Yallop ble det hevdet at Blatter, via en mellommann, betalte afrikanske delegater 50.000 dollar hver. Pengene ble overlevert i konvolutter på et Meridien-hotell i Paris.