Ble beskyldt for rasisme, sexisme og fryktledelse. Slik svarer han på anklagene.

Tidligere Kongsvinger-trener Luis Pimenta mener at en kritisk Aftonbladet-artikkel ikke gjenspeiler virkeligheten.

Luis Pimenta svarer på anklagene.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

fotball

I helgen spilte Brommapojkarna mot Malmö i svenske Allsvenskan, men det skjedde uten treneren på benken. Luis Pimenta var suspendert.

Det skjedde etter en artikkel publisert i Aftonbladet fredag, der det ble påstått at det er en fryktkultur i den svenske toppklubben.

Anonymt beskyldte spillere Pimenta for mobbing, sexisme, rasisme og fryktbasert ledelse.

Svarer på anklagene

Kongsvingers tidligere suksesstrener er suspendert mens klubben gransker saken, men mandag kveld kom han med en uttalelse der han slår tilbake mot beskyldningene.

Han deler anklagene inn i tre hoveddeler: rasisme, sexisme og ledelse. Uttalelsen, skrevet på engelsk, kan leses i sin helhet her.

Her følger en oppsummering av Pimentas svar innenfor de tre hovedkategoriene han selv har valgt:

Rasisme

I Aftonbladet-artikkelen påstår en anonym spiller at unge spillere kan få slengt rasistiske kommentarer etter seg på treningsfeltet.

– N-ordet er aldri blitt brukt av meg personlig. Det er aldri kommet en nedsettende kommentar fra meg om rase, nasjonalitet eller bakgrunn, skriver Pimenta.

Han mener at hans egen bakgrunn underbygger dette. Treneren trekker frem to tidligere jobber der han har drevet med integreringsarbeid med barn med ulik bakgrunn og sosial status. Dette var fotballskoler i henholdsvis Lisboa, Portugal og New Delhi, India.

Sexisme

I Aftonbladet-artikkelen snakkes det om at Pimenta ofte bruker begrepet «å ha baller». Ifølge en anonym spiller skal spillerne etter et tap ha blitt bedt om å stå foran resten av laget og fortelle om hvilke situasjoner de hadde hatt «balls» og hvilke situasjoner de hadde vært «a pussy».

I uttalelsen bekrefter Pimenta at det er begreper han har brukt, men sier at det ikke ligger noen seksuell betydning bak. Men han erkjenner at begrepene får en annen, seksuell betydning om de oversettes direkte til svensk.

– Men på engelsk, som er språket vi bruker på alle treninger, møter og i garderoben, handler begrepene bare om mot og innsats. Betydningen av begrepene i denne sammenhengen er henholdsvis «å gjøre det vanskelig for motstanderen» og «ikke å ha vilje til utvikling, til å hjelpe laget, lykkes og erobre», skriver Pimenta.

Han mener at det skapes et forvrengt bilde av det han har sagt.

Ledelse

«Flere uavhengige kilder gir et bilde av et miljø preget av frykt, trakassering og en taushetskultur drevet frem av frykt for straff», skrev Aftonbladet.

For å svare på dette tar Pimenta først for seg det kollektive. Han skriver at det brukes helt vanlige sanksjonsmetoder, og han lister opp fjerning av fridager, ekstra løping, ha doble treningsøkter og selvevaluering etter kamper.

Pimenta poengterer at det siden sommerferien er blitt lagt til fire ekstra fridager, mens kun én fridag er blitt fjernet.

Videre skriver Pimenta at individuell straff kun er blitt gitt én gang gjennom året, og at dette var noe klubben bestemte.

Luis Pimenta ledet Kongsvinger til cupfinale mot Rosenborg i 2016. Rosenborg vant finalen overlegent.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Klubben gransker anklagene

Nå skal anklagene altså granskes av klubbledelsen.

– Selvsagt tar vi dette veldig, veldig alvorlig. Vi skal utrede situasjonen og finne frem til den informasjonen som trengs, sa sportssjef Daniel Majstrovic til det svenske nyhetsbyrået TT i helgen.

– Jeg er glad for at klubben tar dette på alvor og har innledet en prosess for å få fakta på bordet, skriver Luis Pimenta.