De blir sjeldnere og sjeldnere i engelsk toppfotball

Antall engelskmenn i Premier League fortsetter å synke. Under forrige helgs serieåpning var bare hver tredje som startet for sitt lag kvalifisert til å spille for Englands landslag, viser en oversikt i The Times.

John Stones (t.v) og Harry Kane spiller for henholdsvis Everton og Tottenham og to av stadig færre tenåringer som spiller i Premier League.   Foto: John Clifton, REUTERS

fotball

Den engelske avisens oversikt (krever innlogging) viser at det har vært et lite fall sammenlignet med i fjor. Da var 35 prosent av spillerne engelske i serieåpningen.

Under Premier Leagues åpningshelg i 1992 var tallet hele 69 prosent, og selv om det har gått 23 år er det dramatisk.

— Fra sommerens 23-mannstropp i U21-EM startet bare fire spillere (Jack Butland, John Stones, Matt Targett og Harry Kane) i helgens Premier League. Det er alarmerende, skriver Times-journalist Oliver Kay på Twitter.

Langt bak de andre ligaene

Sammenlignet med de andre europeiske storligaene, ligger de engelske klubbene langt bak. 220 spillere startet i Premier League i helgen, og bare 73 av dem var engelske.

I første serierunde i Spania i fjor var 58 prosent spanske. I tysk Bundesliga var tallet 56 prosent, mens den franske og italienske toppserien hadde henholdsvis 48 og 43 prosent hjemlige spillere.

Avisen skriver også at nyopprykkede Bournemouth pyntet på statistikken ved å starte med åtte engelske spillere mot Aston Villa.

Arsenal, Newcastle og Watford hadde bare én engelsk spiller.

Liverpool med to tenåringer

Av de store klubbene var Liverpool (6) og Manchester United (5) de med flest engelskmenn. Liverpool var det eneste laget i ligaen som stilte med to engelske tenåringer, Joe Gomez og Jordon Ibe. Ytterligere tre engelske tenåringer, Brendan Galloway (Everton), Targett (Southampton) og Reece Oxford (West Ham) spilte fra start.

Bak Bournemouth hadde Crystal Palace sju engelskmenn, mens Everton matchet byrival Liverpool med seks stykker.

Sunderland og West Bromwich hadde, i likhet med United, fem.

Greg Dyke, sjefen i Det engelske fotballforbundet (FA), har tidligere foreslått å begrense antall utlendinger, men det har ført til motstand fra klubbene i Premier League. (©NTB)