Den perfekte TIL-signeringen

Når gamle helter vender hjem kan det ha to utfall. I tilfellet Morten Gamst Pedersen tror jeg revansjelysten etter å vise at han fortsatt kan prestere, gjør at comebacket i TIL, etter snaue 12 år, blir en suksess.

STORT OPPMØTE: Det var en utrolig stor interesse rundt Morten Gamst Pedersen-signering på Alfheim-brakka i dag.  Foto: Ronald Johansen

fotball

Da Morten Gamst Pedersen litt etter klokka ni idag morges ankom Tromsø, var det på dagen 11 år, 5 måneder, og 12 dager siden den engelske eliteserieklubben Blackburn kjøpte Gamst Pedersen fra TIL og Tromsø. Drøye tre timer senere hadde han byttet fra sitt sivile antrekk, og fått på seg den røde TIL-genseren inne på brakka på Alfheim.

Flankert av sportssjef Svein-Morten Johansen og hovedtrener Bård Flovik, var det en komfortabel og smilende Gamst Pedersen som svarte på spørsmålene fra et, for dagen, stort presseoppbud.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø. 

Den snaue halvtimes lange fellesseansen i det intime lokalet, med hele TIL-laget som tilskuere, var en sammenhengende opptur for en klubb som det siste året har vært mest vant til å ha pressekonferanser med dårlige nyheter.

Er Morten Gamst Pedersen god nok for å bli signert for TIL, er et hyppig stilt spørsmål de siste dagene. Jeg mener svaret er et ubetinget ja. Gamst Pedersen har en tilstedeværelse og erfaring som ingen andre i klubben er i nærheten av. Treningsmentaliteten, og en venstrefot en nasjonal fotballekspert mener «fortsatt er Norges beste», er kvaliteter en klubb som TIL må ta i mot med åpne armer. Jeg snakket med en rekke av de unge TIL-Gutan etter pressekonferansen i går. Felles for dem alle var entusiasmen over å få inn en spiller de fleste av dem så på Alfheim da de selv gikk i kortbukse på barneskolen på starten av 2000-tallet.

Ingen skal tro at et tre kan vokse inn i himmelen, eller at Gamst er en frelser som kan stå fram hver eneste gang TIL trenger det. Like fullt har Gamst et ønske om å vise at den sviktende tilliten i Rosenborg og skadehistorikken de siste to årene, er noe han en siste gang kan komme tilbake fra. Både på landslaget og i England var vadsøværingen i perioder i kulden, men klarte å krige seg inn på laget igjen.

Gamst trenger egentlig ikke bevise noe. Nesten 300 kamper for Blackburn, mange millioner på bok, og utsikten til en økonomisk problemfri framtid, gjør at alle kan forstå at en spiller på 34 år legger opp. Men Gamst vil mer, og hadde det vært for pengene ville han neppe gjort comeback. Når du går fra å tjene 500.000 kroner i uka til å tjene rundt 800.000 på ett år i Tromsø, er det ikke lønna som motiverer.

Utenfor banen er det ingen tvil om hva Gamsts comeback innebærer. Hundrevis av ekstra tilskuere vil komme på stadion, og dersom Gamst også leverer, vil dette tallet holde seg høyt gjennom hele sesongen. TIL har manglet profiler de siste årene. Nå har de fått en av det store slaget, og det nærmest gratis. Å skrive at en signering er perfekt er noe som lett kan overprøves. I tilfellet med Gamst taler det meste både på og utenfor banen for akkurat det. Velkommen hjem, Morten Gamst Pedersen.