Denne avtalen gjør Brann-vinteren enklere

Vidar Ari Jónsson (24) blir Sandefjord-spiller innen kort tid.

TOMMEL OPP: Vidar Ari Jónssons Brann-karriere ble ikke som håpet.  Foto: Tor Høvik

fotball

Det er ventet at Jónsson før helgen gjennomfører den medisinske testen hos Vestfold-klubben.

Med det forsvinner backen fra Island uten å ha klart å etablere seg på Brann-laget. Siden overgangen fra hjemlandet i forkant av 2017-sesongen, har Jónsson spilt 14 Brann-kamper. I fjor var han på utlån til klubben FH.

Jónssons exit bidrar til at en av Branns utfordringer blir noe mindre: Den såkalte utenlandskvoten.

Vidar Ari Jónsson

Født: 10. mars 1994.

Kamper/mål for Brann: 14/1.

Posisjon: Back.

Aktuell: På vei til Sandefjord.

Norske klubber kan kun registrere og benytte ni spillere som ikke er «norskutviklet». Når Jónsson forsvinner, vil Brann ha ni i stedet for ti spillere i kategorien.

Med Deyver Vegas ventede klubbskifte til Vålerenga, kommer Brann ned i åtte spillere kategorisert som utenlandsutviklet. Klubben vil da ha bedre rom for å hente spillere utenfra, som den aktuelle spissen Fejsal Mulic fra Serbia.

Brann er altså i ferd med å skaffe seg større handlingsrom i overgangsvinduet, på et tidlig tidspunkt i sesongoppkjøringen.

I fjor var utfordringen med utenlandskvoten uløst til vinduets siste dag. Da ble det sjonglert slik at Brann kom under grensen ved å leie ut nettopp Jónsson.

Spilleren selv har ikke besvart BTs henvendelser den siste tiden. Agenten hans, Olafur Gardarsson, sa i november at de respekterte Branns avgjørelse om å la Jónsson finne ny klubb.

– Det er bare sånn det er. Noen ganger liker treneren en annen spiller bedre. Det er ingen sure miner fra vår side, sa Gardarsson.

BRANN-SJEF: Rune Soltvedt er sportssjef i Brann.  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Brann vil justere

Rune Soltvedt, Branns sportssjef, har flere ganger uttalt seg om problematikken.

– Med tid og stunder har vi et bestemt ønske om å få justert det. At vi i alle fall ikke skal ha for mange, og helst ha litt spillerom, uttalte Soltvedt sist sommer.

Da var en rekke utenlandske spillere aktuelle for Brann, mens det egentlig ikke var plass til dem i stallen.

Det er verdt å merke seg at Daouda Bamba fra Elfenbenskysten teller som norskutviklet, fordi han kom til Norge for å spille fotball som tenåring.

  • Hør podkasten om Brann-historiens ti største spillere: