«Derfor kan den sensasjonelle TIL-overgangen til Barne-TV-Christer bli en realitet»

iTromsøs Rune Robertsen ser flere gode grunner til at Christer Johnsgård skal bli Tromsø-spiller.

AKTUELL: Christer Johnsgård (28) trente i dag med TIL. Det kan føre til noe mer tror iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen (innfelt).  Foto: Lars Eidissen

fotball

Da nyheten i dag kom om at Christer Johnsgård denne uka skal prøvespille for en TIL-kontrakt var den første tanken min at det blir med disse fem dagene på Alfheim for den 28 år gamle TV-kjendisen.

Christer er for gammel. Christer har aldri spilt på det eliteserienivået som Gutan er på. Christer kan ta en plass i stallen som egentlig burde gått til et ungt og lovende talent med langt større potensial.

Trener Bård Flovik uttalte på toppen av det hele om Johnsgård at det ”er mye som skal til for at det blir kontrakt, og det har jeg sagt til han.”

Se drømmetreffet til TV-kjendisen på sin første TIL-trening

Mangler profiler

I det hele tatt er det tilsynelatende lett å argumentere mot at senjaværingen skal få en avtale som gjør han til en del av TILs A-stall i 2016. Jeg kan godt forstå de som i utgangspunktet rister på hodet av at han i det hele tatt er aktuell.

Så hvorfor kan snart 30 år gamle Christer Johnsgård fra Silsand ha en reell mulighet til å kapre en plass i en TIL-stall som egentlig mest av alt trenger å få inn spillere som kan styrke førsteelleveren?

TIL mangler spillere i slutten av 20-årene. Hans Norbye er 28, Magnus Andersen 29 og Jonas Johansen fylte i fjor 30 år. Bortsett fra disse tre er spillerne som per i dag er under kontrakt i TIL i alderen fra 19 til 25 år. I sammensetningen av en stall bør den være balansert for å lykkes, også når det kommer til alder. Gjennom en lang og utfordrende sesong handler det ofte om å holde hodet kaldt når det koker som verst. Da er spillere med både mange år på fotballbanen, og i livet ellers, verdifull å ha i en gruppe.

TIL mangler profiler. Gutans stall er full av spillere som har potensial til å bli profiler — uten ennå å ha blitt det. Stallen slik den framstår i dag er ganske grå og kjedelig.

Trenger målscorere

I Tromsø er det også en utakknemlig utfordringer når man må måles opp mot størrelser som Mika Koppinen og Sigurd Rushfeldt. Samtidig behøver ikke en profil å være den beste spilleren. Christer Johnsgård går rett inn i den kategorien. Han er en utadvendt 28 år gammel mann som går inn i TIL uten noe å tape. Hans væremåte og utadvendthet er en gavepakke til en klubb som de siste årene har slitt med å vinne tilbake byen. At han i tillegg er et kjent ansikt blant samtlige barn (og foreldre) fra tre år og oppover i Norge er langt fra noe minus. I 2016 skal han dessuten jobbe mot en rekke av TILs 16— og 17-åringer for å få dem til å trives i hverdagen. Det vitner om en person som kan ta seg av lagkamerater når de trenger det. Utvilsomt en profil.

TIL mangler målscorere. Per i dag er Runar Espejord den i stallen som skal finne nettmaskene, og det må nevnes at om Johnsgård blir TIL-spiller kommer en offensiv spiller ekstra trolig inn uansett.

For Johnsgård kan bidra med noe med rett utvikling og matching. Jeg var til stede da Johnsgård var sterkt delaktig å sende TIL ut av cupen med sitt Senja sist vår. I runden etter kom Stabæk på besøk, og da var det 28-åringen som scoret målet selv om laget røk ut etter 1-2. Johnsgård har hatt en egen evne til å score mål uansett hvor han har vært, og ble senest i 2015 toppscorer i sin avdeling i 2.-divisjon. Dersom TIL signerer Johnsgård får de en spiller som aldri vil klage dersom han blir benket, og uansett vil være lojal.

På Alfheim kan det ikke drives veldedighet når det kommer til hvem som skal signeres. Det har ikke klubben råd til. Samtidig tror jeg ikke Christer Johnsgård kommer til å koste klubben mye dersom de velger å signere han for ett år. Det skal han heller ikke gjøre.

Bør ta muligheten

Lite kan eller skal tolkes av en trening, men etter det jeg har fått høre klarte han seg helt fint på dagens økt, og toppet debuten som prøvespiller med å klinke ballen i vinkelen på ekte målscorervis.

Så er spørsmålet hva Christer Johnsgård gjør om tilbudet kommer? Han skal nemlig de neste månedene jobbe heltid med å spille inn påskemorgen for NRK. Det kan bli utfordrende å løse. Ingen kan jobbe 200 prosent.

For mange – særlig barn – landet rundt, er Christer en stjerne, og de vil han ikke skuffe. Men muligheten til å få oppfylt drømmen om eliteseriespill for TIL kommer ikke hver dag.

Jeg tror fort vi kan få se ”Kråka” foran kameraet på en helt annen arena enn han vanligvis er kjent for i 2016. Dersom han er billig nok er dette nemlig en mulighet TIL bør ta i vinter.

Sensasjonelt, ja – usannsynlig, nei!