Dette er dommen etter Ulriks 30 første TIL-minutter

KOMMENTAR: Ulrik Yttergård Jenssens (20) halvtime på banen mot Aalesund fredag viste hvorfor han fra dag én blir en nøkkelspiller for å unngå nedrykk.

Ulrik Yttergård Jensen fikk fredag sin debut for Tromsø. I løpet av halvtimen viste han hvorfor han kan bli en viktig brikke i nedrykkskampen i høst.  Foto: NTB Scanpix

fotball

To millioner kroner ble brukt for å hente U21-landslagsspilleren til Tromsø og TIL, og det ble gjort mye jobb for å få 20-åringen spilleklar. Ikke før rett etter 15.00 fredag ettermiddag fikk TIL grønt lys for å ta den ekte tromsøværingen med i troppen.

Klokken 18.30 blåste dommeren i gang det viktige oppgjøret mot Aalesund, som før kampen lå under nedrykksstreken, med Ulrik Yttergård Jenssen på benken. Han kunne se at et tamt TIL-lag kom under 0-1. utlignet til 1-1. og deretter lot Aalesund gå opp til 1-2. Klokken 19.49 – 64 minutter ut i kampen – fikk Alfheim-publikummet endelig stifte bekjentskap med den tidligere Lyon-spilleren. Nesten samtlige av de 3.335 tilskuerne gløttet litt ekstra på den 186 centimeter blonde unggutten som ble satt inn i rollen som defensiv midtbanespiller.

(Krever innlogging)

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø. 

De neste 26 ordinære minuttene – samt fire overtidsminutter – viste Yttergård Jenssen hvorfor han var så sterkt ønsket hjem til Tromsø.På baksiden av TILs lagoppstilling noterte jeg ned noen stikkord underveis for å danne meg et inntrykk av 20-åringen gjennom perioden han var på banen.

64 minutter. Første touch på ballen etter under et halvt minutt på banen. Fine involveringer de neste minuttene. Trygghet med ballen og bevegelig.

69 minutter. Stygg feilpasning på midten som endte opp i en corner for Aalesund.

71 minutter. Oppildner lagkameratene til å prestere litt ekstra. Tydelig leder.

73 minutter. Heading som reddes på streken.

74 minutter. Fin liten touchpasning i duell med en motspiller til Gjermund Åsen som åpner opp spillet for TIL.

79 minutter. Prøver å styre midtbanen gjennom å strø pasninger til motsatt kant.

80 minutter. Vinner viktig duell i eget felt.

85 minutter. Roper på hands i Aalesunds 16-meter etter skudd fra Åsen som ender opp i TIL-corner.

87 minutter. ”Dytter ” tidligere TIL-spiller Mostafa Abdellauoe mot innbytterbenken for at han raskere skal komme seg av banen.

87 minutter. Header rett utenfor på en corner. Ser ut til å skli av hodet.

At Yttergård Jenssen tilførte noe umiddelbart da han kom inn er hevet over en hver tvil. Defensivt duellsterk og plasseringsdyktig. Offensivt som spillende og målfarlig innenfor 16-meteren. Spørsmålet TIL må finne svaret på er hvordan han skal brukes til det beste for sin egen utvikling – og lagets.

I Lyon-tiden samt på det norske U21-landslaget har han blitt brukt mest som midtstopper og venstre back. I TIL konkurrerer han ifølge hovedtrener Bård Flovik både der og som defensiv midtbanespiller.

Da Ulrik kom inn for Christian Landu-Landu ble det øyeblikkelig mer fart over laget. At TIL tapte kampen skyldes mye at laget var for svak defensivt i førsteomgang, og at det gjennom hele kampen ble slått for svake innlegg.

Sentrale midtbanespillere finnes det mange av både i Norge og i verden for øvrig. Gode spillende midtstoppere er det langt færre av. Derfor tror jeg TIL vil få mest igjen for å bruke Yttergård Jenssen mest i sistnevnte posisjon.

Det krever tøffe valg av TIL-trenerne i tiden framover. Verken Simen Wangberg eller Magnar Ødegaard skal føle at midtstopperplassen er for trygg ettersom Ulrik Yttergård Jenssen er kommet inn og Jostein Gundersen (20) har hatt gode opptredener den siste måneden. Slik ståa er i dag anser jeg at både Wangberg og Ødegaard er ute av laget dersom Yttergård Jenssen spiller stopper.

Hjemmetapet mot Aalesund gjør at TIL også har satt seg i en tøffere situasjon – og det helt unødig. Seier fredag kveld kunne sendt TIL godt unna nedrykksstriden. Nå har laget fortsatt en halv fot der, noe 2 av 15 mulige poeng på Alfheim siden seieren mot Brann 1. mai kan forklare.

Mye er sagt og skrevet om TILs spillere født i 1996, men det er faktisk Ulrik Yttergård Jenssen, Runar Espejord (20) og Mikael Norø Ingebrigtsen (20) som per i dag ser ut til å være bærebjelkene som skal ta TIL inn mot sikker elitekontrakt i 2017. Så får veteranene i laget melde seg på.

Da kan høsten bli mer enn bare nedrykksstrid.