Dette tror ekspertene om Ødegaards neste steg

Ødegaards fremtid uviss etter Heerenveen-exiten.

Martin Ødegaard spilte sin siste kamp i Heerenveen i begynnelsen av april. Hvor han spiller sin neste, er fortsatt uvisst.  Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

fotball

Det har ligget i kortene lenge, men søndag ble det endelig bekreftet. Martin Ødegaard er ferdig i den nederlandske klubben Heerenveen, som han har vært på utlån til i halvannen sesong.

Ødegaard brakk et bein i foten tidlig i april, og fikk dermed ikke spilt i sesonginnspurten i den øverste nederlandske ligaen. Nå skal han tilbake til Spania og Real Madrid, men mye tyder på at han må belage seg på et nytt låneopphold, eller eventuelt et salg fra laget som spiller Champions League-finale om to uker.

Det tror i alle fall ekspert på spansk fotball, Magnar Kvalvik.

– Det er vel ikke offisielt at han blir utlånt, men jeg ser ikke for meg at han er i Real Madrids stall neste sesong. Jeg tror ikke det hadde vært nyttig for ham med tanke på spilletid å være i a-laget. Og et nytt opphold på reservelaget virker heller ikke så attraktivt akkurat nå, sier Kvalvik til Adresseavisen.

Heller ikke Kvalviks kollega, Petter Veland, tror at Ødegaard blir en del av stallen til Real Madrid neste år.

- Det er for tidlig at han blir en del av stallen nå. Men Real Madrid har en lang plan for ham. Om man ser på spillere som Asensio og Isco, uten sammenligning forøvrig, så var de eldre da de fikk sjansen på a-laget, sier han.

Veland tror at Real følger sin egen overgangspolitikk og enten selger eller låner ut unge spillere som Ødegaard, før de blir hentet tilbake.

Martin Ødegaard sammen med lagkameratene Luka Modric, Gareth Bale og Nacho.   Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Håper på La Liga

Selv om Ødegaard trolig ikke blir en del av Real Madrids forsøk på å ta igjen forspranget til Barcelona i La Liga, håper Kvalvik at han likevel blir å se på fotballbaner i den spanske toppdivisjonen.

– Jeg har et ønske om å se ham tilbake i La Liga. Jeg regner med at han blir utlånt i løpet av sommeren, eventuelt at han blir solgt med en tilbakekjøpsklausul. Men jeg tror mest på et utlån, og da synes jeg at det hadde vært fint å se ham i en La Liga-klubb som passer stilen hans, sier Kvalvik.

Også Kvalviks kollega, Petter Veland, håper og tror at La Liga blir neste destinasjon for Ødegaard.

– Jeg tenker at nå har han hatt halvannen sesong i Nederland og gjort det. Nå må han ta et steg nærmere den toppen han ønsker å være på til slutt. Jeg tenker at han må prøve seg i Spania snart om det er der framtiden hans skal være. Han må bli vant til den type fotball, de lagene som spiller der og dynamikken i kampene, sier Veland.

Denne melding la Martin Ødegaard ut i sosiale medier i går:

Både Kvalvik og Veland mener at klubber som Celta Vigo, som én kamp før sesongslutt ligger på 13.-plass, og Espanyol, som ligger på 14.-plass, kan være gode klubber for nordmannen.

– Ødegaard er en typisk nummer 10, og hvem som trenger det i løpet av sommeren er vanskelig å si. Men jeg tror både Celta Vigo og Espanyol er klubber som hadde passet for Ødegaard. Jeg tror ikke han skal satse på toppsjiktet av klubber, men de som vaker midt på tabellen, sier Kvalvik.

Også Veland tror at det blir for ambisiøst å satse på de lagene som ligger rundt Real Madrid på tabellen, og som forbereder seg på en sesong i Europa. Samtidig tror han at det er viktig at han får så god matching som mulig.

– Det blir en balansegang. Man vil at han må få så god matching som mulig, men samtidig vil han konkurrere med gode spillere, og det er viktig at han får mye spilletid og blir en viktig komponent i laget sitt, sier han.

Han mener det viktigste nå er at Ødegaard blir frisk etter skaden, og at han drar på treningsleir og turne med Real Madrid i USA, før han finner seg en ny klubb mot slutten av sommeren.

Ødegaard har fått 12 a-landskamper siden debuten mot De forente arabiske emirater i 2014.   Foto: NTB scanpix

«Dansk» klubb

Celta Vigo er en klubb som har et godt blikk for nordiske spillere. Nordmannen Dan Eggen har fortid i den spanske klubben, som har en sterk dansk delegasjon. I dag spiller Pione Sisto og Daniel Wass der, i tillegg til at Andrew Hjulsager er på utlån til Granada. Svenske John Guidetti er også på utlån til Alavés, men alt tyder på at han blir i Baskerland på permanent basis.

Og dersom et låneopphold i Espanyol blir en realitet, vil han gå i fotsporene til en av Real Madrids angrepsspillere, Lucas Vázquez. Han har vært i Real Madrid siden 2007, men det var først etter et låneopphold i nettopp Espanyol at karrièren tok fart. Denne sesongen har han spilt i 32 av 37 kamper i La Liga for Real Madrid, og scoret fire mål. Han har også fått sin debut på landslaget, og er aktuell for en VM-plass.

– Vázquez er en type som for et par år siden ikke hadde nivået som kreves i Real Madrid. Men etter et opphold i Espanyol fikk han den boosten han trengte. Han var tilbake i Madrid som 24-åring. At Ødegaard kan være på nivået om fire år kan jeg ikke utelukke. Men han trenger gode fire år før den tid, sier Kvalvik.

Veland er usikker på om Ødegaard vil få det nivået som trengs for å bli en fast del av Real Madrids a-stall.

– Det er et enormt knapt nåløye. Jeg utelukker det ikke, men jeg lyver om jeg sier at jeg tror det. Det er større sannsynlighet for at det ikke går, enn at det går. Men er det noen nordmenn som kan klare det, så er Martin Ødegaard en av dem. Han har allerede tatt det viktigste steget, han er allerede Real-spiller, sier han.

Agent Tore Pedersen har samarbeidet mye med Martin Ødegaard og hans far, og har ingen kommentar til Ødegaards framtid.