Dommeren etter å ha sett TV-bildene: - Jeg gjorde rett

Martin Lundby mener TV-bildene bekrefter at han gjorde rett i å blåse straffespark og gi Ethan Horvath rødt kort.
fotball

Molde så ut til å cruise inn til en solid seier da Fredrik Gulbrandsen sendte MFK opp i 3-0 kvarteret før slutt. Men så begynte kontroversene.

Først reduserte Tor Arne Andreassen, og sju minutter før slutt kom avgjørelsen som for alvor snudde kampen. Ibrahim Shuaibu fikk ballen forbi Ethan Horvath, og begge gikk i bakken. Dommer Martin Lundby pekte på straffemerket, og hadde ikke annet valg enn å vise Ethan Horvath det røde kortet.

UTVIST: Ethan Horvath får rødt kort i mot Haugesund søndag kveld. Vegard Forren er borte hos dommer Martin Lundby for å disputere avgjørelsen.  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Situasjonen ble heftig diskutert på sosiale medier, og ekspertkommentator Egil ”Drillo” Olsen skjønte lite av hvorfor dommeren ga Haugesund straffespark. I ”Fotballkveld” på TV 2 etter kampen, var ”Mini” Jakobsen imidlertid ikke i tvil og mente Lundby gjorde helt riktig i situasjonen. Se høydepunktene fra kampen øverst i artikkelen!

Har sett TV-bildene

Da Rbnett snakket med Lundby mandag formiddag, hadde han sett bildene fra situasjonen. 29-åringen er fortsatt sikker på at han gjorde rett.

– Når det gjelder straffesituasjonen, så er det vel den som blir mest diskutert sånn jeg oppfatter det. MFK-keeperen kommer ut og feilberegner ballen. FKHs angrepsspiller får beinet på ballen og spiller den foran seg. Han kommer forbi keeper, og sånn jeg oppfatter det legger keeperen ut venstrearmen og hindrer angrepsspilleren. Det er frispark, og jeg mener det skjer omtrent på 16-meterstreken. Det blir definert som innafor og da blir det blåst straffespark. Angrepsspillerens retning og fart gjør at jeg mener han blir fratatt en åpenbar målsjanse. Da blir konsekvensen rødt kort, sier Lundby til Rbnett.

– Du mener fortsatt du gjorde rett etter å ha sett TV-bildene?

– Ja, og når jeg ser TV-bildene bekrefter vel de at jeg gjør riktig. Det kan diskuteres om det er frispark eller ikke, men når det blir blåst er konsekvensene at det blir både straffespark og rødt kort i tillegg. Det er jo en vanskelig situasjon og det er ulike meninger om den. Jeg må ta en avgjørelse der og da, men mener jeg gjorde rett, sier Lundby.

Rett før Filip Kiss sitt utlikningsmål minuttet før slutt fikk FKH frispark på Moldes halvdel, men ballen lå tilsynelatende ikke stille da Alexander Stølås tok frisparket kjapt. Sekunder senere lå ballen i nettet bak Andreas Linde, og nok en gang var det misnøye fra MFK-spillerne.

– Den situasjonen har jeg ikke sett i etterkant, så den har jeg ikke så mye å si om. Den ligger ikke helt på minne, forteller Lundby.

Fikk besøk av Solskjær

Etter kampen kom Ole Gunnar Solskjær innom dommeren, og fortalte hva han mente om situasjonene.

Ole Gunnar Solskjær var oppgitt etter kampen mot Haugesund.  Foto: NTB scanpix

– Det var ikke noe ufint i måten han tok det på. Han fikk sagt det han mente, og jeg fikk sagt mine tanker. Det var en grei samtale. Jeg syns det er helt i orden at han kom innom. Vi tok hverandre i hånda og takket for kampen etterpå, sier Lundby.Dommeren forteller at han har fått mye støtte fra dommerkollegaer, men at det også har kommet noen negative ytringer. Han innrømmer at det er litt kjedelig å være såpass mye i fokus etter kampen.

– Ja, det er jo en vanskelig situasjon. Hadde jeg ikke blåst hadde det sikkert blitt minst like mye støy. Men det er en del av gamet. Noen avgjørelser er upopulære avgjørelser, og dette er en sånn situasjon, sier han.