Ekspert om TIL-aktuell trener: – Han holdt på å få sparken det året han vant seriegull

Simo Valakari ledet finske SJK til seriegull i 2015, men kunne fått sparken samme året. I vinter fikk han derimot fyken – noe som åpner for TIL-avtale.

Simo Valakari er aktuell som ny TIL-trener.  Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva

fotball

Simo Valakari er, som iTromsø onsdag ettermiddag avslørte, i sluttforhandlinger med TIL om en treneravtale ut sesongen.

Men hvem er egentlig treneren som kan bli TILs neste sjef?

Den finske fotballjournalisten Janne Oivio i den store avisen Ilto Sanomat har fulgt Valakaris karrière over mange år både som aktiv spiller og i trenerkarrièren.

Janne Oivio, fotballekspert i Ilta Sanomat.  Foto: Privat

– Han er en veldig teoretisk trener som liker moderne possession. Litt uvanlig for en tidligere spiller. De bruker ofte gjerne å være litt mer basert på en tøffere spillestil, sier Oivio til iTromsø.

– Elendig start

Valakari har ifølge Oivio foretrukket en form for 4–2–3–1 i sin forrige klubb.

– Men det har litt med hva slags spillermateriale han har. Må han spille med to spisser gjør han det, sier Oivio til iTromsø.

– TIL ligger på nedrykksplass, vil Valakari være rett mann til å berge klubben?

– Simo er den typen som kan få det til. Men jeg vet ikke om han kan gjøre det på kort sikt. Da Seinajoki vant serien i 2015, hadde de en elendig sesongstart. Og da levde han farlig og kunne fått sparken. Men han klarte å snu trenden og ta laget til et sensasjonelt seriegull, forteller eksperten til iTromsø.

Oivio håper ikke TIL-supporterne forventer en trener som liker å spille langt.

– Han liker teknisk fotball, som ofte kan ta litt tid å spille inn. Jeg håper for hans del at Tromsø har en del slike spillere, sier Oivio som også drar fram Valakaris evne til å gjøre unge spillere gode.

– Han er heller ikke redd for å gi unge spillere sjansen der andre trenere kanskje prioriterer de eldre, sier eksperten.

Sparken i vinter

Etter noen suksessrike sesonger i Seinajoki fikk han overraskende sparken i vinter.

– Det var merkelig da han fikk sparken. Ikke så lenge før hadde han skrevet en langtidskontrakt som gjorde at han skulle bli dyrere for andre klubber som eventuelt ville hente han. Han og styret hadde rett og slett forskjellig visjon om fotball, og dermed ble han avsatt, sier Oivio til iTromsø.

Han håper den finske treneren lykkes i Norge – vel å merke om partene blir enige.

– Hver gang er det er en ny finsk trener som drar utenlandsk blir jeg overrasket, sier Oivio til iTromsø.