Etter 12 år er Manchester United tilbake på verdenstoppen

Real Madrid skyves ned fra tronen på prestisjetung liste.

Manchester United og Wayne Rooney avsluttet forrige sesong med å vinne FA-cupen.  Foto: John Sibley / Reuters

fotball

Hvert år kommer revisjonsselskapet Deloitte med sin liste over verdens rikeste fotballklubber. I den siste rapporten slår de fast at Manchester United var den klubben i verden som genererte mest inntekter forrige sesong.

Dermed er United tilbake på verdenstoppen for første gang siden 2003/04-sesongen, skriver BBC.

Real Madrid har toppet listen de siste 11 årene, men nå skyves den spanske giganten ned fra tronen.

Vil slite neste år

Ifølge Deloitte hadde United en rekordomsetning på 689 millioner euro i sesongen 2015/16. Det tilsvarer rundt 6,2 milliarder kroner. United hadde en kommersiell vekst på 900 millioner kroner fra sesongen før.

– De siste årene har Manchester United vært dyktige i det kommersielle arbeidet. Men de vil få hard kamp om topplasseringen neste år av Barcelona og Real Madrid, både på grunn av fraværet av Champions League-fotball og svekkelsen av pundet opp mot euroen, sier Dan Jones i Deloitte.

Generelt viser tallene at klubbene i Premier League håver inn penger. Samlet for de 20 toppklubbene økte inntektene med 12 prosent i 2015/16-sesongen.

Så skal det sies at utgiftene også har gått i taket, både på spillerkjøp- og lønninger. Deloittes liste tar kun for seg inntektene, mens utgifter og gjeld ikke hører hjemme i denne oversikten.

Barcelona beholder 2. plassen på listen, mens Real Madrid nå er nede på 3. plass. Deretter følger Bayern München og Manchester City.

Leicester debuterer i topp 20

Hele åtte engelske klubber er nå inne på topp 20-listen. Regjerende seriemester Leicester (20. plass) har aldri vært høyere på Deloittes liste. Inntektene i gullsesongen var nesten fem ganger høyere enn to sesonger tidligere.

Arsenal, Chelsea, Liverpool og Tottenham er henholdsvis nummer syv, åtte, ni og 12.