Fem nye spillere på Tjærnås' 50 første dager i Brann

Brann-speideren har vært på reisefot i to tredeler av tiden han har vært i klubben.

BORTE BEST: Lars Tjærnås (55) bor i Oslo og har vært på reisefot mesteparten av tiden i Brann, men sier han stortrives i klubben. - Jeg trives fantastisk godt, aller mest fordi det er en flott klubb med dedikerte og flinke folk å jobbe sammen med, sier han.   Foto: BJØRN ERIK LARSEN

fotball

Lars Tjærnås har vært ansatt i Brann siden 1. juli, men har allerede over én måned i reisedøgn. I dag har han vært ansatt i klubben i 50 dager — 34 av dem har han vært på reisefot.

— Jeg har en kone som er vant med at jeg er mye borte, og to voksne gutter som nesten er mer fotballinteressert enn meg. Det går fint, men jeg prøver å være dønn til stede når jeg først er hjemme, selv om det hender at jeg drømmer om venstrebacker om natten, sier 55-åringen til BT.

Sett over tusen spillere

Tjærnås opplyser at han i sommer har sett over 30 kamper på tribuneplass i Sverige, Danmark og Island, samt en rekke kamper i Norge. I tillegg har han sett enda flere kamper på TV.

Mannen fra Årvoll har dermed analysert over tusen spillere i stor grad for Brann.

— Jeg legger opp turene slik at jeg får sett flest mulig lag og kamper. Den andre delen av jobben er å se kamper på PC eller TV. Til sammen har jeg sett noen hundre spillere løpe etter en ball fra tribunen, sier Tjærnås.

Ruben Kristiansen er en av de nye spillerne i Brann.  Foto: PAUL S. AMUNDSEN

— Hvorfor er det så viktig å være på stadion?- Du får det meste foran TV-en eller PC-en, men det du ikke får er det spilleren gjør når ballen ikke er i nærheten. Det er selvsagt en viktig del, og derfor er det førsteprioritet å se kamper live. Da møter man i tillegg andre jeg kan ha nytte av å utveksle erfaringer med, forklarer han.

Godkjente Brann-kjøpene

Tjærnås vil ikke gå inn på hvilke kamper han har sett, men på speiderens Twitter-profil kan man lett følge mange av reisene han har foretatt seg.

Der er det tydelig at spesielt Sverige og Danmark er interessante markeder for Brann, i tillegg til Norge.

Sportssjef i Brann, Rune Soltvedt, kommer med følgende vurdering av speiderens første 50 dager i jobben:

— Han har jobbet sinnssykt hardt og systematisk. Så langt er han verdt sin vekt i gull. Han er en unik type og en særdeles flink fagmann, mener sportssjefen.

Soltvedt vil forlenge

Tjærnås er ansatt i Brann ut året, men sportssjefen er klar på at han ønsker å forlenge samarbeidet.

— Det er noe vi jobber for. Det har enormt mye å si for meg som sportssjef å ha flinke folk rundt meg som jeg lærer noe av. Jeg vil i hvert fall gå langt ned i kistebunnen for å beholde Lars videre, men jeg kan ikke trumfe det gjennom, sier Soltvedt, som snakker med Tjærnås flere ganger om dagen.

Mens Tjærnås har vært i klubben har Brann hentet fem spillere, Sivert Heltne Nilsen, Viljar Helland Vevatne, Ruben Kristiansen, Amadayia Rennie (på lån) og Steffen Lie Skålevik. Alle fem har blitt godkjent av den tidligere Stabæk-, Vålerenga-og Hønefoss-treneren.

— Jeg har vært involvert. Klubben har lagt en strategi som gjør at flere ledd skal være involvert, og det tror vi bidrar til å kvalitetssikre overgangene. Men jeg bestemmer selvfølgelig ingen ting, og det skal jeg heller ikke gjøre. Jeg skal bidra som best jeg kan til at vi har flere alternativer, og så er det klubben som velger, sier han.

Kombinerer jobber

Tjærnås kombinerer speiderjobben med å være kommentator i 100 prosent sport, som leverer sport på nettet til BT og andre mediehus. I noen tilfeller bærer han begge hattene når han er på reise.

Det mener han er uproblematisk.

— Nå har jeg vært i England og Skottland, og det var en kombinasjon av jobb for 100 prosent og Brann. Det går fint å kombinere og gir faktisk et påfyll til begge roller. I rollen som kommentator og ekspert må du ut i det virkelige liv og få påfyll med jevne mellomrom. Det får jeg nå, sier han.

Tjærnås har tidligere hatt en rekke roller i flere klubber i innog utland. Hans siste klubbjobb var i 2009, da han var analyseansvarlig i Fredrikstad.

Siden da har han savnet tilhørighet til en klubb.

— Jeg trives med å være del av en klubb igjen. Jeg har savnet det å ha høy puls på kampdag, og å kjenne at jeg er lykkelig over tre poeng og skuffet over null. Det er utrolig godt å kjenne på igjen, sier han.

TJÆRNÅS' 50 DAGER I BRANN:

Speideren har 34 reisedøgn på 50 dager.

Sverige: 14 dager i 12 byer. Har sett 15 kamper live.

Danmark: 9 dager i 7 byer. Har sett 10 kamper live.

Island: 6 dager i 3 ulike byer. Har sett 6 kamper live.

Storbritannia: 6 dager med 6 kamper i England og Skottland.

I tillegg noen kamper live i Norge og mange på PC og TV.