Fem snakkiser etter Tromsøs cup-exit

Vi har sett nærmere på temaene som diskuteres etter nok en tidlig cup-exit for «Gutan».

SCORET: Her setter Runar Espejord inn sin andre scoring for dagen til 3–3 etter 100 minutters spill.  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

fotball

TIL – VIF 3–3 (7–8 etter straffer)

1) Espejords magiske innhopp

TIL spilte ingen stor kamp mot Vålerenga og med 21 minutter igjen å spille gjorde Simo Valakari grep da han satt inn Runar Espejord for Tom Høgli og la om til to på topp. Det ga umiddelbar effekt. Etter kun 39 sekunder på banen fikk han ballen fra Lasse Nilsen og dundret til fra 20 meter knallhardt nede i høyre hjørne.

Vålerenga slo tilbake og fikk 2–2 og ekstraomganger og snudde til 2–3 kun tre minutter ut i ekstraomgangene, men i det 100. minutt var Espejord der igjen. Gamst Pedersen slo en nydelig pasning i bakrom mot Espejord som gjorde ingen feil alene med keeper og satt inn 3–3.

Espejord var også sikker fra 11-metersmerket som første straffesparkskytter, så med tre scoringer, var det i hvert fall ikke Espejords feil at «Gutan» røyk ut. Spørsmålet mange stiller seg, er hvorfor i all verden ikke Espejord startet kampen?!

2) TILs cupspøkelse etter finalefadesen i 2012

Cupen har virkelig ikke vært TILs greie siden det pinlige cupfinaletapet mot Hødd i 2012. Hele 22 år er det nå gått siden TIL sist vant et trofé, da de vant cupen i 1996. I 2013 røk de ut i 4. runde 2–1 borte mot Rosenborg.

I 2014 ble det exit mot erkerival Bodø/Glimt allerede i 3. runde hjemme på Alfheim.

I 2015 røk «Gutan» ut borte mot 2.-divisjonslaget FK Senja etter 2–1 på Islandsbotn i cupens 2. runde 6. mai.

Det så «Gutan» ut til å gjøre noe med i 2016 da de ledet 1–0 hjemme i kvartfinalen mot Rosenborg 21. september, før Christian Gytkjær utliknet til 1–1, som førte til ekstraomganger og exit etter straffesparkkonkurransen.

I fjor tapte TIL 1–0 borte mot Lillestrøm i 4. runde, mens det i år sa stopp i 4. runde atter en gang – denne gang mot Vålerenga, som de knuste lekende lett 3–0 for kun et par uker siden.

3) Karlstrøm må øve på straffespark

TIL bommet riktignok kun på ett straffe, Jostein Gundersens mislykkede «panenka», mens Vålerenga satt alle sine fem straffer. TIL fortsetter å slite med å ha en keeper som redder straffer. Karlstrøm gikk til høyre på hvert straffe, mens Vålerenga fortsette å sende ballen til motsatt side. Feilslått taktikk eller må Karlstrøm rett og slett øve mer på straffer?

4) Fire endringer – et par for mye?

TIL valgte å gjøre fire endringer fra laget som slo Rosenborg på mandag. Jakob Karlstrøm, Tom Høgli, Christian Landu-Landu og Slobodan Vuk fikk starte.

Gjermund Åsen sto over med skade, noe som ga startsjanse til Christian Landu-Landu. Tom Høgli gikk inn i forsvaret og Kent-Are Antonsen ble flyttet opp på midtbanen. Simo Valakari valgte også å bytte keeper med Jakob Karlstrøm inn for førstekeeper Gudmund Kongshavn, mens spissparet fra sist kamp, Mushaga Bakenga og Runar Espejord startet på benken, noe som ga en sjelden startsjanse til Slobodan Vuk.

Vuk hadde ingen god kamp og Høgli måtte gi seg etter timen spilt. Da kom Runar Espejord inn og snudde kampen, og samtidig sendte TIL tilbake i kampen. Spørsmålet mange stiller seg, var det virkelig nødvendig å spare så mange spillere med hele 10 dager til neste kamp? – Det er lett å være etterpåklok. Jeg ville ha muligheten til å sette innpå Runar og «Mush» med friske bein, i fall vi skulle komme til et scenario med mulige ekstraomganger og straffespark. Jeg ville gjort det samme igjen, sa Simo Valakari i mixed zone etter kampslutt.

5) Gundersens mislykkede «Panenka»

Man hadde kanskje forventet seg et slikt straffe fra en Runar Espejord som sprudlet av selvtillit i kampen og hadde to nettkjenninger allerede. Men at midtstopper Jostein Gundersen skulle prøve seg på noe slikt i en så viktig kamp, satt nok mange sinner i kok. Det så rett og slett bare dumt ut da Marcus Sandberg kunne stå nærmest helt i ro og bare plukke ned straffesparkforsøket fra Gundersen. Unggutten var selv meget kritisk i mixed zone etter kampslutt, men det hjelper så lite, ettersom TIL nok en gang røk ut tidlig i cupen.