Fem ting vi lærte av Sarpsborg 08-Tromsø: Nå må TIL stole på Rosenborgs Glimt-venner

– Hvor sterk er motivasjonen til RBK? spør iTromsøs Øyvind Sivertsen.

Tromsø må håpe at Rosenborg gjør jobben i siste serierunde.  Foto: MONTASJE: NTB Scanpix

fotball

1) TIL må stole på RBK

Jeg tar det nesten for gitt at Stabæk slår Start. Det betyr at TIL minst må ha ett poeng mot Odd for å komme foran bæringene på tabellen. Dette fordi TIL har så dårlig målforskjell. Samtidig er Gutan avhengig av at Rosenborg tar poeng mot – eller aller helst slår –Bodø/Glimt hjemme.

Men: Rosenborg har ikke helt vært seg selv i det siste. De har tapt to seriekamper på rad, og Glimt møter sine venner Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun. Det er ikke lenge siden duoen utgjorde den sportslige ledelsen i Glimt. Og hvor sterk er motivasjonen til Rosenborg-spillerne når de vet at det er en cupfinale 20. november? Kommer de til å ofre alt i taklingene? Og kommer Rosenborg til å spare spillere? Svaret får vi kl. 18.00 søndag...

2) Lehne Olsen leverer

I denne avisen har TILs angrepsspillere fått mye kritikk. Det har vært fortjent. Men nå fortjener Thomas Lehne Olsen ros. Hans to scoringer mot Sarpsborg bringer han opp på åtte totalt i serien. Det er ikke så aller verst med tanke på at hedmarkingen har spilt på kanten. Og de flotte scoringene søndag var så utrolig viktig for selvtilliten i laget og kanskje også klubbens eksistens i eliteserien. Også Henrik Gjesdal fortjener å bli nevnt. Han har vært helt i kulden i TIL, men har ofte levert når han får sjansen.

3) Har en leder i Gamst

Endelig fikk Morten Gamst Pedersen starte for TIL. Og veteranen sprer trygghet i laget. Han bruker stemmen på banen og er en naturlig leder. Akkurat dèt har TIL manglet. Samtidig viser Gamst at han fortsatt har en nydelig venstrefot, og var uheldig da han traff innsiden av stolpen. 35-åringen må starte mot Odd også, og kanskje holder det til ny kontrakt i TIL?

4) Keeper-floken TIL må løse

Det er store spørsmålstegn på keeperplassen foran 2017. På den ene siden har man Gudmund Kongshavn – som er knallgod, men har en skadehistorikk som er stygg. Filip Loncaric har vært god som hans erstatter, men hadde en svak dag mot Sarpsborg. 1-1-scoringen burde han tatt og kroaten var på halvdistanse da Sarpsborg tok ledelsen. Uansett har Loncaric en avtale med TIL som går ut ved årsskiftet. Midt i fanget har en også fått Kongsvinger-keeper Otto Fredrikson som har flyttet til byen.

Sportssjef Svein-Morten Johansen har noen viktige avgjørelser å ta her foran neste sesong.

5) Ikke vær redd for å bytte på laget

Bård Flovik gjorde fem endringer på laget til søndagens kamp. Noen av dem var han riktignok tvunget til å gjøre. TIL ble ikke svekket av byttene, heller tvert imot. Lærdommen for trenerteamet bør derfor være at når spillere ikke leverer over tid, så havner du på benken. Det skaper sunn og viktig konkurranse i prestasjonsgruppen.

Flere saker fra kampen: