«For en måned siden var de en suksess. Nå er alt svart i Tromsø.»

KOMMENTAR: Mørketid i Tromsø - i juni.

Ola Bernhus kommenterer Tromsøs sviktende form.  Foto: NTB Scanpix

fotball

Molde – Tromsø 3–0

Tapet mot Molde i denne serierunden (0–3) satte strek under faktum, slik det ser ut når tromsøværingene diskuterer. TIL spiller defensiv og depressiv fotball, dette går nok rake veien ned i OBOS-ligaen.

Kanskje. Men la oss se fire kamper bakover, til 17. mai, dagen etter 2–1 seieren borte mot Rosenborg. Det finnes ikke noe gjevere i norsk klubbfotball enn å slå RBK på Lerkendal 16. mai.

TUL og trener Bård Flovik så ut som en suksess, våren så lys ut. Men nå, en måned senere: Tromsø har sklidd helt ned på 15. plass, spillerne er udugelige og Flovik en tulling.

I ukene fremover får vi se hva klubben og treneren står for. Det er ikke lett.

Sportskommentator Ola Bernhus.  Foto: Dons Signe / Rekaa Tone

Forverring i Stavanger

Det er det neimen ikke for Viking heller. Etter en heldig seier i forrige runde så det ut til at flaks ville gi dem poeng mot Lillestrøm denne gangen. Flaks er en god hjelper for den som har det vanskelig. Men poenget røk.

Vi bør følge nøye med på hva som skjer i Tromsø og Stavanger i de nærmeste ukene. Store fotballbyer kan havne utenfor eliten.

Tromsøs Mikael Ingebrigtsen depper etter tapet for Molde.  Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Operasjon feilsøk

Hva skjer i en spillertropp når resultatene er dårlige? Omtrent det samme som i enhver prestasjonsgruppe, også i næringslivet. Folk begynner å lete etter feil. Den som leter, finner alltid noe å klage på.

Ikke hos seg selv. Hos kollegene, og spesielt hos ledelsen.

Overført til fotball: Spillerne ser svakheter hos medspillere, men aller mest hos ledere og trener. Det dannes klikker, spillere driver og ringer hverandre, det koker på sosiale medier, journalistene blir skarpere. Presset øker.

Slikt skjer i alle lag som møter motgang. Vi kan anta at også Rosenborg, til tross for serieledelse, har hatt sine doser av «feilretting», fordi resultater i idrett måles mot forventning.

Vrient, men ikke umulig

Det er dette trener og klubb må være i stand til å håndtere. Gjør de det, kan motgang snus. Gjør de det ikke, kan sesongen være ødelagt.

I Tromsø ropes det nå på ny trener. Det murres visst blant spillerne også.

Nesten like vanskelig er det for Viking og trener Ian Birchnall. Men de ventet motgang og bør være bedre forberedt.

Denne gangen fikk de et mål rett i ansiktet på overtid, etter at de hadde slått seg til ro med at 0–0 mot Lillestrøm var et bra resultat. Som trøst – det er bare fem poeng opp til kvalplass, med 17 serierunder igjen.

LSK fant veien

Vikings motstander, LSK, var omtrent like ille ute for fire kamper siden. Det var sjanser i overflod, men dårlig med poeng. Slikt er gjerne oppskriften på nedrykk. Det å få så lite igjen for strevet, kan knekke de fleste.

Nå kommer nok det nedrykket vi har fryktet i flere år, ble det mumlet.

Men hverken trener Arne Erlandsen eller spillerne lot seg knuge. Godt gjort. Det ble tatt sportslig grep, tunge spisser ble erstattet med små og raske, og spillestilen endret seg på grunn av det. Spillerne fikk nye pasningsmuligheter og spillet skjøt fart. Nå er det blitt ti poeng på fire kamper. Nedrykksplass er blitt niendeplass.

Så får vi se hva Viking og Tromsø finner på.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball