Glad i potetgull? Da er trolig Leicester ditt fotballag

Her er fem ting du godt kan vite om den lille byen som har hele verdens øyne rettet mot seg i dag.

Hver dag produseres det 11 millioner chipsposer i Leicester. Denne chipsposen fra 2014 prydes av Leicester-spiss Jamie Vardy.  Foto: Carl Recine, Reuters

fotball

Søndag kan bli en historisk dag for Leicester City Football Club. Med seier over Manchester United er klubben seriemester på øverste nivå for aller første gang.

Leicester ligger midt i England, i East Midlands, og har rundt 330.000 innbyggere. Byen er den 11. største i England.

Her er fem ting du kanskje ikke visste om Leicester:

Potetgullbyen

Leicester er hjembyen til Walkers Crisps, et verdenskjent chipsmerke. Henry Walker er mannen bak.

Walkers er det største chipsmerket i Storbritannia, og Walkers-fabrikken i Leicester er verdens største chipsprodusent. Hver dag produseres det 11 millioner chipsposer her.

Fra 2002 til 2012 ble Leicesters hjemmebane kalt Walkers Stadium. Walkers var da draktsponsor for fotballklubben. Nå heter hjemmebanen King Power Stadium.

Elefantmannen

Joseph Carey Merrick ble født i Leicester i 1862. Han fikk tilnavnet «Elefantmannen».

Merrick fikk et uvanlig utseende i sine første leveår, og han ble sett på som en kuriositet – særlig etter at han flyttet til London der flere ble oppmerksomme på hans rare utseende.

Så stor oppmerksomhet var det rundt «Elefantmannen» at noen fant ut at man kunne tjene penger på ham ved å «stille ham ut» både i England og resten av Europa.

«Elefantmannen» ble bare 27 år gammel.

Arkeolog Mathew Morris peker på stedet der han fant skjelettet av kong Richard III i Leicester.  Foto: Darren Staples, Reuters

Kongen

Det går ikke an å snakke om Leicester uten å komme inn på kong Richard III, som tilbragte sin siste kveld i Leicester før han falt i slaget om Bosworth i 1485. Kroppen hans ble fraktet tilbake til Leicester. Først høsten 2012 ble skjelettet hans funnet under en parkeringsplass i sentrum av Leicester.

Gary Lineker

Gary Lineker, profilert programleder og tidligere fotballspiller.  Foto: NTB Scanpix

Den tidligere engelske landslagsspissen er fra Leicester, og det er også klubben i hans hjerte. Familien hans hadde lenge en bod på Leicester Market, det største utendørsmarkedet for mat i Europa.Lineker spilte for Leicester, Everton, Barcelona, Tottenham og Nagoya Grampus Eight (Japan).

Nå er han programleder i BBC. Lineker må trolig lede en Match of the Day-sending i trusen. Det er prisen for å stikke haken frem og utelukke Leicester-gull. «YES! Hvis Leicester vinner Premier League skal jeg ta første MOTD-sending neste sesong i underbuksen», twitret han før jul.

Hindufestivaen

Rundt 35.000 mennesker deltok på Diwali-festivalen i Leicester i fjor.  Foto: Darren Staples, Reuters

Leicester arrangerer den største Diwali-markeringen utenfor India. Det er en hinduistisk festival, og titusener av mennesker er med på denne lysfesten som markerer det hinduistiske nyttåret.Det bor svært mange asiater i Leicester, deriblant mange studenter fra Kina og Hongkong.