Glimt – TIL for 23 år siden: 10 minutter etter at Aabrekk ble liggende, kom kubjella susende fra tribunen

Fra tribunen ble en gulfarget kubjelle pælmet i retning TIL-benken. I veien sto iTromsøs fotograf Ronald Johansen.

DRAMA FOR 23 ÅR SIDEN: Den gang assistenttrener Truls Jenssen holder fotograf Ronald Johansen på armen som ble truffet av en svær kubjelle. Her står de ved en av innbytterbenkene på Alfheim.  Foto: Øyvind Sivertsen

fotball

TIL slo Glimt 2–1 på Aspmyra denne 16. mai-dagen for 23 år siden. Sigurd Rushfeldt og Thomas Hafstad scoret for TIL, mens Stig Johansen reduserte for Glimt.

Men det er ikke selve kampen i 1995 som vil bli husket i ettertid. For dette oppgjøret hadde virkelig alt: En TIL-trener som «besvimte» etter et «sammenstøt» med Glimts fysioterapeut, en kubjelle som ble kastet fra tribunen og traff en fotograf – og en overivrig TIL-supporter som knuste en rute – og ble lagt i jern av politiet.

– Et potensielt drapsvåpen

Vi starter med kubjella. Bare noen minutter etter sluttsignalet hadde pressefolk samlet seg rundt TIL-benken for å gjøre jobben sin.

– Jeg sto der og tok bilder av folk som satt på benken. Da kom det plutselig en svær bjelle fra tribunen som fløy rett forbi hodet på en person og traff meg i armen. Bjella var jævlig tung, forteller Johansen.

Bjella hadde en 12 cm lang spiss som stakk ut og politiet kalte det et potensielt drapsvåpen i Nordlys 18. mai.

– Hadde bjella truffet tinningen, så kunne det vært et drapsvåpen, sier Johansen i dag.

Først fryktet fotografen at han hadde pådratt seg et brudd i armen.

– Armen hovnet djevelsk opp. Jeg fikk faktisk hjelp av fysioterapeuten til Bodø/Glimt. Han konstaterte at det ikke var brudd, sier Johansen, som fortsatte å jobbe til tross for sterke smerter i armen.

– Den sykeste kampen

NRK-journalist Gunnar Grindstein har vært journalist i 27 år. Den gangen jobbet han for Nordlys – som i motsetning til Bladet Tromsø – omtalte saken i sine spalter.

– Det er den sykeste kampen jeg har vært på mellom Glimt og TIL, sier Grindstein.

– Kubjella var selvfølgelig gulmalt. Den ble kastet fra tribunen og rett over TIL-folkene som sto foran benken. Jeg mener å huske at den fløy rett over hodene på Tore André Flo og Sigurd Rushfeldt – og traff Ronald Johansen i armen, forteller Grindstein.

NRK-JOURNALIST: Gunnar Grindstein har dekket TIL i en årrekke.  Foto: Øyvind Sivertsen

Truls Jenssen var assistenttrener for TIL den gang.

– Vi var jo bare sekunder unna å bli drept. Jeg holdt på å «daue», sier Jenssen med et smil om munnen.

Grindstein understreker at det er en viss avstand fra hovedtribunen og der bjella traff.

I Nordlys-artiklene den gang var det anslått at avstanden var 15–20 meter.

– Jeg tror bjella ble veid. Den var ganske tung. Hadde noen fått den i bakhodet, så hadde det jo vært ... sier Grindstein.

– Sykehus?

– Ja, det hadde det jo vært. Mer sykehus enn Aabrekk, for å si det slik. Hadde den truffet noen i bakhodet, så hadde det blitt en alvorlig skade, svarer journalisten.

Aabrekk i bakken

Åtte minutter før full tid hadde TIL-trener Harald Aabrekk gått i bakken etter et «sammenstøt» med Glimts fysioterapeut Truls Klausen. Aabrekk ble fraktet til sykehus, men det var ingenting galt med treneren, og treneren har i ettertid innrømmet at han håndterte det på en pinlig måte.

– TIL ledet 2–1 og Glimt presset på for 2-2, og det ble en veldig hatsk stemning, forteller Grindstein.

Det var «kok» på tribunene og et par minutter etter at dommeren blåste av kampen, var det altså en person som kastet ei bjelle fra tribunen.

Jenssen sier han forstår at Aspmyra-publikummet ble provosert.

16. MAI 1995: TIL vant 2-1, men Harald Aabrekk stjal overskriftene da han gikk ned for full telling etter å ha blitt «taklet» av Glimts fysioterapeut Truls Klausen.  Foto: Ronald Johansen

– Aabrekk begynte med dette tøvet sitt under kampen. Da ballen gikk over sidelinja, gikk han ut fra benken som at han skulle ta ballen, men så «bommet» han. Det gjorde han to ganger. Den tredje gangen kom Klausen for å hente den selv, og da tok Aabrekk ballen. Da ble en kollisjon, og da ble han liggende, forteller Jenssen.

Knuste rute

Også etter kampen ble det tumulter.

– Det kom noen ledere fra Glimt inn i garderoben og spurte: «Hvem er det som har ansvaret her?» Jeg sa: «Ja, jeg kan ta nå ta det ansvaret». Jeg gikk ut og så at det var en som hadde knust vinduet ut i gangen. Det var en ung og ivrig supporter som vi kjente godt som hadde gjort det – han ville inn til «Gutan». I Bodø snakket de om hooligans og alt. Jeg ba dem slappe av, sier Jenssen.

Den unge supporteren ble faktisk lagt i håndjern og brakt inn på politikammeret.

– Spillerne og trenerne spleiset på vinduet i etterkant, forteller Jenssen.

– Beklaget veldig

Fotograf Johansen sier at rivaliseringen mellom klubbene og supporterne er like stor i dag, men at sikkerheten på kampene er bedre enn for 23 år siden.

– Du får ikke med deg ei svær kubjelle på tribunen nå, sier han.

– I dag får du ikke med deg ei tomflaske en gang, sier Truls Jenssen.

Kubjellesaken ble etterforsket av politiet og gjerningsmannen meldte seg selv til politiet 18. mai. Han hadde ingen god forklaring på bjellekastingen.

– Det var nok en kombinasjon av noen pils for mye og den ampre stemningen. Plutselig hev jeg bare bjella, og den traff jo på et sted den slett ikke skulle truffet, sa mannen ifølge Nordlys.

– Hva siktet du på?

– Jeg siktet ikke på noen. Det var bare noe som skjedde uten at jeg kan forklare hvorfor. Dessverre fikk handlingen min et tragisk utfall, sa han.

Et par dager etter hendelsen tok han kontakt med Johansen.

– Han beklaget så mye og angret veldig. Jeg tilga ham ganske kjapt. Jeg synes det var veldig bra at han ringte. Jeg sa bare at han skulle prise seg lykkelig over at han ikke traff noen TIL-spillere. Det var bra at han «bare» traff en fotograf, ler Ronald Johansen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball