«Gulltoget holdt på å spore av, men nå er lokomotivet oppe i marsjfart igjen»

Les Doddos betraktninger etter seieren mot Sarpsborg.

I FYR OG FLAMME: Doddo er begeistret over det Brann viste mot Sarpsborg søndag kveld.  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

fotball

Brann har den siste uken signert en rekke nye spillere. Det var nødvendig. Med tapene mot Molde og salget av Sivert, hadde Brann mistet det solide spranget de hadde på Rosenborg og Molde. Dessuten var tilliten til publikum på prøve, og troen på gull på retur. Pessimismen hang som en tung sky over byen.

For å lokke folk til Stadion og, ikke minst, for å henge med i gullkampen, måtte de styrke stallen. Ikke nødvendigvis fordi noen hadde spilt seg ut, men for å øke konkurranse om plassene på laget. Og ankomsten til Bamba, Jenssen, Grøgaard og Rismark gjorde noe med laget. Nivået på treningene steg umiddelbart (i følge Lars Arne Nilsen), og pessimismen ble på et blunk snudd til optimisme.

Nivået steg også i kamp. Seieren over Sarpsborg 08 var av det bunnsolide slaget. Brann lignet seg selv igjen, slik vi husker dem fra i vår, da de gikk fra seier til seier med null baklengs og en uimotståelig defensiv styrke.

Brann fant tilbake til grunnoppskriften, den som handlet om å stenge alle rom, opptre som et kollektiv og spille med minst mulig risiko. Den oppskriften gir ikke alltid like mye underholdning, men den gir poeng, og det er viktigere enn noen gang. Det er bare elleve serierunder igjen og Brann leder fortsatt serien. Det blir kamp om det den gjeveste medaljen hele veien inn.

Brann holdt på å spore av gulltoget, men nå er lokomotivet oppe i marsjfart igjen.

  • Se høydepunktene fra seieren:

Ja, jeg vet, det er lett å glemme de forrige resultatene. Mot Molde og Bodø/Glimt var vi nede. Mot Start var vi oppe. Mot Molde var vi nede. Mot Sarpsborg 08 var vi oppe igjen. Derfor kan det lukte tap av neste kamp mot Vålerenga, men det er jeg ikke så sikker på at det gjør.

Hvis vi ser helt nøkternt på det, er det kun i kampene mot Molde at Brann har kollapset. Det er kun mot dem at de har tapt. Mot alle andre lag har de tatt poeng, mot alle andre lag har forsvaret vært like gnient som Onkel Skrue. Derfor er det all grunn til å se lyst på siste del av sesongen. Molde er Brann ferdig med. Nå gjenstår det lag som Ranheim, Lillestrøm og Stabæk, stort sett overkommelige motstandere.

Rosenborg gjenstår også, men de møter Brann på hjemmebane. Hvilket betyr at Brann kan avgjøre det helt på egen hånd.

Det var en kollektiv kraft som gjorde Sarpsborg 08 til statister. Ingen på laget var svake, og alle sto opp for hverandre. Det er nesten litt urettferdig å fremheve en spiller, men jeg gjør det likevel. Steffen Lie Skålevik har kanskje noen tekniske begrensinger som fotballspiller, men dem tar han igjen i en oppofrende vilje som er unik.

Det er en slik spiller som alle supportere drømmer om, en spiller som ikke setter seg selv foran laget, en lokal spiller, og en spiller som ikke stikker når motgangen melder seg, eller med en gang et litt bedre tilbud kommer på bordet. Steffen Lie Skålevik er en helt, og han har hjertet sitt i Brann.

– Det er så deilig, hørte jeg Lars Arne Nilsen rope etter kampslutt.

Det er vanskelig å si seg uenig med den mannen.