Han står bak engelsk fotballs store sensasjon: - Det er helt ekstremt

Slik har Bournemouth gått fra sisteplass i ligasystemet til å kjempe om opprykk til Premier League.

Bournemouths suksess-manager Eddie Howe har tatt mange steg med klubben. Nå er han på vei til å ta det aller største - opprykk til Premier League.  Foto: James Marsh / BPI / Digitalsport

fotball

Historien om Bournemouth er en Askeladd-historie god som noen. Fra å ligge helt nederst i ligasystemet for seks år siden, har de nå gode muligheter til å spille i Premier League neste sesong. Med tre kamper igjen å spille topper den lille klubben fra Sør-England Championship-tabellen.

— Jeg vet ikke om du kunne skrevet et filmmanus om dette, fordi folk ville ha sagt at det ikke er troverdig, sier manager Eddie Howe til The Guardian.

37-åringen har fått mye av æren for lagets enorme opptur. I 2009 hjalp han klubben med å holde plassen i League Two, den laveste divisjonen i det engelske ligasystemet, selv om de var 17 poeng bak trygg plass da han overtok sjefsjobben i januar. I 2011 overtak han jobben som Burnley-manager og gjorde sakene sine godt der, men valgte likevel å dra tilbake til Bournemouth i 2012, på tross av at de spilte i divisjonen under.

TV 2s fotballekspert og kommentator Kasper Wikestad er mektig imponert av Bournemouth.  Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

— Da han var manager for Burnley, pendlet han frem og tilbake. Forholdet mellom han og Bournemouth er mer enn bare en god, ung manager i en klubb som gjør fremgang. Det er en symbiose mellom dem og et kjærlighetsforhold, sier TV 2-ekspert Kasper Wikestad til Adresseavisen.Han er full av lovord om det Howe har prestert.

— Jobben han har gjort er helt ekstrem. For seks år siden holdt de på å rykke ned til Conference League, og det er en veldig liten klubb. Det er som om vi sier nå at Stevenage skal spille i Premier League om seks år. Det føles ut som noe fra dataspillet «Football Manager», sier Wikestad.

Fokuserer på de små detaljene

Howe har blitt samarbeidet med Liverpool-manager Brendan Rodgers. Da Rodgers kom til Anfield, fikk han hengt opp det gamle «This is Anfield»-skiltet og gjorde nettene i målene røde.

Howe, som har vært på besøk i Liverpool for å lære av Rodgers, har også et øye for de små detaljene. I spillertunnelen har de hengt opp gigantiske bilder av Bournemouth-spillerne på veggene, for å skremme motstanderne.

— Ta det med ro, spillerne er egentlig ikke så svære. Vi forstørret bildene slik at de ser enda større ut, sier Howe til The Telegraph.

I spillerkantinen henger det motiverende sitater av Abraham Lincoln, Michael Jordan, Eric Cantona og Vince Lombardi. Det er også en lapp med klar beskjed om at dataspill og bordtennis er forbudt før trening. Da skal fokuset være på fotball.

— Han har en klar visjon for klubben, som kan oppnås når folk tror på det han sier. Han viser en veldig stor interesse for idretten. Spillerkarrieren hans ble forkortet på grunn av skader, og han overtok et Bournemouth med elendig økonomi. Han har formet klubben på sin måte, sier Wikestad, som tror at Rowe en gang i fremtiden kan trene en av Englands aller største klubber.

— Men han har en vei å gå før det. Han og Bournemouth kjenner hverandre inn og ut, og han har bygget en kultur der. Det er relativt unikt, så det er ikke gitt at han får suksess andre steder.

— Blir ingen kasteball

Wikestad tror Howe og Bournemouth får smake på Premier League-fotball allerede neste år. TV 2-kommentatoren har ved flere anledninger gjennom sesongen avskrevet «The Cherries», men etter at de har slått tilbake gang på gang, tror han nå på direkte opprykk. Og selv om de er en liten klubb med det nest laveste tilskuersnittet i Championship, tror han at de kan bite godt fra seg.

Eddie Howe holder taktikkmøte på banen før kampen mot Leeds i januar i år.  Foto: Digitalsport

— De blir ingen kasteball. Det sies at gode angrep vinner deg kamper og at gode forsvar vinner titler, men i nedrykkskamp vil jeg si det er omvendt. Da er det gode angrep som gjør at du holder deg og man sitter alltid med en følelse av at Bournemouth kan score. De har masse mål i laget, sier han.Wikestad trekker frem spillere som Callum Wilson, Harry Arter og Matt Ritchie, men det er først og fremst laget Bournemouth som gjør dem sterke.

— De fremstår veldig komplette og får ballen hurtig fremover med raske kantspillere og ballsikre backer. De kan også variere mye med forskjellige spillertyper. De har spillere som absolutt kan prestere i Premier League også, sier Wikestad.

Nordmenn i toppstriden

Wikestad mener det er helt åpent mellom Alexander Tetteys Norwich, Watford og Middlesbrough som tar den siste direkte opprykksplassen. I tillegg er Jonathan Parrs Ipswich ett av lagene som kjemper om plass i playoff, og Wikestad tror begge nordmennene kan spille viktige roller i innspurten.

— Tettey er veldig viktig for Norwich. Jeg snakket med manager Alex Neil for et par uker siden, og han sa at Tettey er en helt spesiell spiller for dem. Han er en hjørnesten i laget.

— Parr var tilbake på Ipswich-laget sist, og da vant de. Han konkurrerer med ligaens beste venstreback og har spilt både på kant og høyreback, men statistikken hans når han er i laget er veldig imponerende, sier Wikestad.