Har TIL igjen vunnet førstepremien i spisslotteriet?

KOMMENTAR: TIL spiller høyt når de henter inn tunisiske Sofien Moussa (27). Å lykkes med en spiss som ikke har som primæroppgave å score mål er nemlig en krevende øvelse i en by som Tromsø, skriver Rune Robertsen.

STERK: Sofien Moussa viste at han har kvaliteter som TIL bør få bruk for. Her går han forbi Henrik Gjesdal og Jostein Gundersen på mandagens trening.  Foto: Ronald Johansen

fotball

Den 188 centimeter høye angrepsspilleren ankom Ishavsbyen i helga, og ble mandag formiddag presentert som klubbens siste tilskudd foran 2016-sesongen.Et par timer senere var han på plass i Skarphallen for sin første treningsøkt med laget. Der brukte han nøyaktig åtte minutter av spillesekvensen på å vise hvorfor TIL hentet han til byen. Et par frekke vendinger med påfølgende kriging forbi lagkamerater som ble liggende strødd på bakken etter tunisieren endte med ett mål, en målgivende og en straffebom.

Dette er utfordringene

Det var brede glis både hos trenere og agenter som fulgte sekvensen fra sidelinja, og selv om det aldri skal felles noen dom etter bare en trening har 27-åringen kvaliteter TIL burde ha nytte av.

Som med alle andre spillere fra det afrikanske kontinentet vil det være en utfordring å integrere spilleren i den norske måten å spille fotball på. Klimaet og språket byr også på potensielle problemer.

Da navnet på Moussa ble kjent var det mange fotballfolk som ble skeptiske. 10 mål på 95 kamper siden 2010 er ikke imponerende. Det er heller ikke 23 gule kort.

TIL erkjente også raskt at dette ikke var en spiller som de forventet skulle score mål. Hans jobb skal være å plage motspillerne når TIL ikke har ballen. Men enda viktigere, ta tak i ballen i angrep, og servere medspillere pasninger som ender i nettkjenning. Drømmen er nok å se at han gjør en spiller som Runar Espejord til en stjerne.

Kan slå begge veier

Å hente en spiss til en klubb med tradisjon for å ha toppscorere medfører forventninger. Rune Lange, Ole Martin Årst, Mustafa Abdellauoe og Zdenek Ondrasek har de siste 16 årene blitt toppscorer i eliteserien for TIL.

Å si utad at en åpenbart prestisjefylt spiss-signering er hentet til byen for å hjelpe andre til å score mål kan slå begge veier. Klubbledelsen har ryggdekning dersom spilleren svikter, og blir genierklært dersom han lykkes. Samtidig kan det virke litt defensivt å si at en spiss ikke er hentet til TIL for å score mål.

TIL har lenge visst om at de er nødt til å treffe på overgangsmarkedet i vinter dersom sesongen skal bli bedre enn i 2015. For klubbledelsen er det vanskelig å oppfylle kravene om å få best mulig spillere til TIL uten å bruke penger.

Jeg mener reaksjonene på det lave målsnittet TILs nye spiss er delvis berettiget. Men det er viktig å huske at TIL ikke kan velge på verken øverste, nest øverste eller tredje øverste hylle i fotballandskapet. Hadde den tunisiske spilleren hatt et høyere målsnitt ville han trolig vært for god for TIL.

At Moussa også har takket nei til Red Star fra Paris som spiller på nivå to i Frankrike til minst dobbelt så høy lønn som i TIL betyr at klubben kan ha truffet godt på overgangsmarkedet denne gangen. Et sjansespill er det uansett, og TIL trenger virkelig å vinne i dette tilfellet.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.