Hemningsløse jubelscener for Vålerenga: – Det er orgasmisk. Det klikker totalt i skallen din.

På tribunen kokte det. På banen tok det virkelig fyr først på overtid. Det var nok til å sikre Vålerenga triumf i det første derbyet mot Lillestrøm på den nye stadion.
fotball
  • Se høydepunkter fra derbyet i videovinduet over

Vålerenga–Lillestrøm 1–0

VALLE: Fem minutter på overtid dukket Bård Finne opp.

Fra 12 meter fikk han sjansen. Avslutningen gikk via et Lillestrøm-bein og føk i nettet. Vålerenga-supporterne slapp løs et øredøvende jubelbrøl.

– Det er helt sinnssykt deilig. Jeg kan ikke beskrive det. Det er helt vilt! sa Finne til Eurosport rett etter sluttsignalet.

Vålerenga kunne slippe jubelen løs på overtid.  Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Vålerenga-trener Ronny Deila var blant dem som sprintet ut på banen i spontan jubel.

I intervjusonen etterpå var han full av følelser.

– Å oppleve en sånn kamp i Norge med sånne fans ... vi må ha mer av dette. For en stemning, intensitet og nerve. Det er ikke ofte du får oppleve sånne ting, sier Deila.

Da Deila blir bedt om å beskrive følelsene etter matchvinner–scoringen, holder han ikke tilbake.

– Det er orgasmisk. Det klikker totalt i skallen din. Du har bare lyst til å springe og fly til månen. Det er så fantastisk deilig. Det er derfor du driver med dette her, sier Deila.

Som Celtic-manager var han involvert i det intense derbyet mot Rangers. Men han mener at ingenting kan overgå det å avgjøre et derby som her – fem minutter på overtid.

Han hyller supporterne.

– Det er så deilig å kunne gi noe tilbake til den gjengen som står bak mål. Det begynner å bli en stemning som folk har lyst til å komme tilbake for å se. Det vet jeg, sier Deila.

Bård Finne sikret Vålerenga-seier lørdag. Her er han under cupkampen mot Grorud tidligere denne sesongen.  Foto: NTB scanpix

Knust Kippe

Finne mente stemningen aldri hadde vært bedre på klubbens nye storstue.

– Det koker så sinnssykt her i dag. Det har det gjort hele kampen. Man kan ikke annet enn å hylle det, sier Finne.

For Vålerenga var det en perfekt måte å avgjøre det første oppgjøret mot Lillestrøm på den nye stadion.

Det var store kontraster – rent følelsesmessig – til LSK-kaptein Frode Kippe.

– Det er brutalt. Vi er med i kampen lenge, og så får vi den på slutten. Det er drittsurt. Det er det verste tapet du kan ha, sier Kippe.

Stadion ble røyklagt

Da det enda var en time igjen til kampstart, var Vålerenga- og Lillestrøm-fansen allerede godt i gang med de rivaliserende kampropene.

Lydnivået eskalerte ettersom avspark nærmet seg. Og rett før dommeren blåste kampen i gang, smalt det fra Lillestrøm-supporternes hjørne. Blussene farget tribunedelen gul, mens røyklukten la seg over resten av stadion.

Utenfor understreket den sterke politi-tilstedeværelsen at dette ikke bare var en vanlig kamp.

For begge lags supportere er det denne kampen som betyr mest å vinne. Og som er vondest å tape.

Slik har det vært helt siden Tom Lund og Lillestrøm erobret norsk fotball på 70-tallet.

Den gang trengte Lillestrøm seg inn som de frekke nykommerne i toppen. De utfordret det etablerte, stilte opp på bilde med hvite dresser og maskingevær og plukket spillere fra Vålerenga. Slik provoserte de.

Ekstra provoserende var det at de også var fryktelig gode. Nå er det lenge siden Lillestrøm og Vålerenga har kjempet om seriegull, men det er fortsatt en kokende ramme rundt disse oppgjørene.

Klaget på varmen

Der det blusset opp på tribunen, tok ikke selve kampen fyr. Det var noe litt tafatt over lagene i den første omgangen, og i de avgjørende situasjonene var presisjonen lav.

Den første virkelige sjansen kom etter 13 minutter. Chedira Ejuke dro seg fri og satte Marko Maric på prøve med en avslutning langs kunstgresset, men Lillestrøm-keeperen besto testen.

Utover omgangen tok Vålerenga over stadig mer av banespillet. De spilte og spilte, men slet med å trenge gjennom gjestenes kompakte forsvarsmur.

Nærmest scoring kom Sam Johnson. Han forsøkte å overliste keeper fra utenfor sekstenmeteren, men avslutningen gikk like utenfor.

I pausen forsøkte Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation å forklare den slappe omgangen. Han pekte på varmen.

– Det koker i toppen. Jeg klarer ikke å tenke, sa han til Eurosport.

– Det er varmt utpå der, men vi må heve oss. Vi må være mye mer aggressive og komme lenger frem i banen, sa Lillestrøms Fredrik Krogstad.

Slik så Lillestrøm-svingen ut rett før kampstart.  Foto: Daniel Røed-Johansen

Så kom sjansene

Da den andre omgangen begynte, var det Vålerenga-supporterne som fyrte opp bluss.

Ville dette etterfølges av et fyrverkeri av en omgang?

Intensiteten økte i hvert fall betraktelig. Og da kom også sjansene.

Først var Frode Kippe svært nær ved å banke Lillestrøm i ledelsen. Så var Johnson farlig frempå to ganger. Vålerengas superspiss forsøkte seg først med hodet, så høyrefoten. På det første forsøket trakk Maric frem en meget god redning. Det andre forsøket snek seg utenfor.

Nå begynte rivaliseringen virkelig å komme til syne. På tribunen kokte det.

Og på overtid tok det fullstendig av.

Da fikk Bård Finne sjansen på et frispark fra rett utenfor sekstenmeteren. Han treff meget godt, men ballen suste i stolpen og ut.

Så fikk også Lillestrøm en siste sjanse. Ifeany Matthew kunne spilt Moses Ebiye helt alene gjennom, men forsøkte å avslutte selv. Dermed var sjansen skuslet vekk.

Da man trodde at alt var over, fikk Vålerenga en siste sjanse. Og denne gangen satt den. Finne banket ballen i mål–og sendte fansen til himmels.

De hemningsløse jubelscenene fortalte hvor mye det betyr.