Her er forslagene som kan føre til fotballrevolusjon

Kamptid på 60 i stedet for 90 minutter er bare ett av mange, sensasjonelle punkter.

KAN BLI ENDRINGER: Cristiano Ronaldo (til venstre) og Lionel Messi (til høyre) regnes av mange som verdens beste fotballspillere. I fremtiden kan det være at de må forholde seg til et helt annet regelverk i fotballen.  Foto: Manu Fernandez / AP

fotball

IFAB - The International Football Association Board – er forbundet som lager lovene for Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Blant annet har IFAB stått i forgrunnen når det gjelder videodømming.

Nå kommer IFAB med smått sensasjonelle forslag til nye endringer i fotballen, skriver avisen The Times.

– Det er et radikalt dokument. Du kan si at det er en stille revolusjon som tar sikte på å gjøre fotballen enda bedre, sier David Elleray. Den tidligere toppdommeren er nå teknisk direktør i IFAB.

The Times har fått tilgang til strategidokumentet, der målsettingen er at det blir mer effektiv spilletid og mindre klaging på dommeren.

Dette er noen av forslagene:

 • Spillere kan slå frispark til seg selv. På denne måten skal fotballen bli mer underholdende og offensiv.
 • Keeper/utespiller trenger ikke lenger å sparke utspark ut av egen 16-meter. Dette for å unngå lange utspark som ofte bryter opp kampene.
 • Frispark kan tas mens ballen er i bevegelse.
 • Det gis straffespark dersom keeper tar et tilbakespill med hånden.
 • Det gis automatisk mål ved hands på strek.
 • Dommer kan kun blåse av for pause eller full tid dersom ballen er ute av spill. Dette for å unngå at det blåses av i et angrep.
 • Lag vil risikere poengtrekk dersom deres spillere viser dårlig oppførsel mot dommeren.
 • Mens en fotballkamp i dag spilles over 90 minutter, foreslås det å endre kamptiden til 60 såkalt effektive spilleminutter. Tiden stanses hver gang ballen ikke er i spill.
 • Dersom en spiller misser på et straffespark, blir det automatisk utspark fra mål. Dette for å unngå at spillere omkranser 16-meteren under straffespark. Straffeskytteren får bare en sjanse, og kan ikke score på eventuell retur.

Ifølge The Times skal strategidokumentet diskuteres de neste ni månedene.

Tidligere toppdommer David Elleray (til venstre) står bak det drastiske forslaget. Her fra en kamp på Old Trafford i 2001. Til høyre David Beckham og Roy Keane, den gang Manchester United-spillere.  Foto: FERRAN PAREDES / Reuters

Flere endringer i fjor

I fjor sommer kom en rekke nye regler i fotballen, også det etter forslag fra IFAB. Det ble sett på som den største moderniseringen av spillereglene i fotball siden 1925.

Dette er eksempler på noen av regelendringene som kom i 2016:

 • Avspark kan nå sparkes i alle retninger, også bakover.
 • Spillerens hender og armer skal ikke tas med i offsidevurdering.
 • Dommeren kan gi rødt kort før spillerne kommer på banen. For eksempel ved slåssing i spillertunnelen. Dersom spilleren sto oppført på dommerkortet, kan laget erstatte spilleren. Dersom vedkommende ikke sto på dommerkortet kan ikke spilleren meldes på til kampen.
 • Dommeren kan åpne opp for drikkepauser ved behov.
 • Spiller som byttes ut kan gå av banen hvor som helst, men spilleren som byttes inn må gå på banen midt på som tidligere.
 • Innbytteren kan involvere seg i spillet umiddelbart. Det vil si at vedkommende kan ta et eventuelt tildelt straffespark med en gang spilleren kommer inn.
Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball