Her er seks nøkkelpunkter for å stoppe Manchester City

Roy Hogdson og Crystal Palace lyktes med dette da de greide 0–0 hjemme mot Manchester City nyttårsaften.

Fotballekspert Lars Tjærnås lister opp seks nøkkelpunkter for å stoppe Manchester City.   Foto: Tim Ireland / TT / NTB Scanpix

fotball

KOMMENTAR: Manchester City har denne høsten vært alt for gode for alt for mange. I det som regnes for verdens jevneste liga har de vært i sin egen.

Betyr det at de er ustoppelige? Nei. Det er ingen. Men det kreves at en gjør alt - absolutt alt - riktig for å makte det.

Første gang jeg skulle kommentere fotball med Kjell Kristian Rike var jeg en smule nervøs. Mannen var allerede en legende, og en som evnet å si fra hvis han ikke var helt tilfreds. Jeg spurte hvordan han ønsket samarbeidet underveis. Han så på meg en god stund, så kom det med et glis: "Gjør hva f...du vil, men sørg for å gjøre det godt".

Årsaken til denne lille anekdoten er at Pep Guardiola gjør det han vil - og gjør det godt. Veldig godt. Mange har sett på det han nå gjør med Manchester City som en fotballrevolusjon. Der er jeg uenig. Det handler ikke om at de gjør noe ingen har gjort før. Det handler kun om at de gjør det bedre.

Veldig forenklet: Angrepsspill handler kun om to ting, tempo og presisjon. Det er mange andre som kan spille like hurtig eller like presist. Det er nesten ingen andre som kan spille like hurtig OG presist. Pep Guardiola ønsker at hans lag skal forsvare seg på den både enkleste og mest kompiserte måten av alle strategier, ved å ikke gi bort ball.

Derfor bygger mye av hans filosofi på noen bærende elementer:

  • Beholde ball ved alltid å være i overtall i en radius på ti meter rundt ball.
  • Vente på gjennombrudd til motstandere har få spillere i rommet de angriper. Derfor ser en blant annet backene angripe rom bredt veldig sent i angrepene.
  • Maksimal intensitet de første sekunder etter balltap. Det gir minst to gevinster: En fortsetter å styre rytmen, og det er ofte da motstander er svakest organisert.

Dette er prinsipper han ikke viker fra. Samtidig har han evnen til å justere mye annet. Han er ekstrem til å forberede seg på motstandere. Da hans Barcelona møtte Vålerenga til showkamp for noen sesonger siden fortalte han at han hadde studert lagets fem siste kamper for å være forberedt til en kamp som strengt tatt knapt hadde betydning for presisje.

Derfor er han også i stand til å spille ut ulike strategier. Gjennombruddet kommer tidlig mot lag som lokkes fram. Motsatt side av ball angripes konsekvent mot lag som sideskyver ekstremt , som eksempler.

Roy Hogdson og Crystal Palace klarte 0–0 mot Pep Guardiola og hans Manchester City nyttårsaften.  Foto: Tim Ireland / TT / NTB Scanpix

Hvordan gardere seg mot dette?

1: Kompakt lag!

Uansett om en har bestemt seg for å presse høyt eller lavt, mot Manchester City vil du uansett bli spilt lavt, fordi de har et pasningsspill som sørger for at du blir det. Jeg mener likevel det er en klar fordel å presse høyt i perioder for å forstyrre rytmen dypt i banen.

Men: Å sende fram noen for å presse med resten dypt er første bud for å havne i trøbbel. Ingen andre utnytter avstander mellom lagdeler eller enkeltspillere like nådeløst.

2: Beholde ball de første sekundene etter å ha vunnet den

Logikken er enkel. Fotball handler om å gjøre mot motstander det de minst ønsker du skal gjøre. De ønsker rask gjenvinning. Da må du med ditt lag sørge for å beholde ball.

Hvordan det gjøres: Det viktigste er å ha spillere i skring til den som presser. Sikring defensivt gir støtte offensivt, og en mulighet til å spille en enkel støttepasning som første ledd i en forhåpentlig lang rekke pasninger. Går ikke det, så sørg for å ha en spiller på motsatt side av der ballen er . Spill ballen blindt dit, fordi City alltid vil ha mange rundt ball.

3: Gi bort rom bredt i banen

Men: Er ikke det dumt? Jo, selvsagt. Det er alltid dumt å gi bort rom. Men skjønnheten med fotball er at ingen lag greier å ha kontroll på alle rom defensivt samtidig. Til det er banen for stor, og antall spillere for få.

Da lønner det seg å prioritere knallhardt hvilke rom en i verste fall kan gi bort. Manchester City bygger mye på å ha overtall sentralt i banen. Da må en tette igjen der, og heller tåle å få innlegg mot seg.

4: Balanse i laget når en angriper

Blant alle kvalitetene hos de lyseblå er kontringsstyrken en av de mest framtredende. Skal en hindre kontringer er det å hindre dem når en er i ubalanse helt avgjørende.

Ubalanse havner en lettest i når en selv angriper og mister ball.

5: Ta de riktige kontringene

Er dette en motsetning til punkt 4? Nei. Du er nødt til å gi motstander problemer, og du er nødt til å våge angripe. Det avgjørende er å velge seg ut de riktige øyeblikkene til å sette inn avgjørende nålestikk.

Enkleste regel da er: De som angriper gjør det hundre prosent, de som forsvarer seg gjør det samme.

6: Bruk dødballer for alt det er verdt.

Guardiola bygger ikke sine lag på luftstyrke eller duellkraft som bærebjelker. De er sårbare på defensiv dødball. Dessuten er egne dødballer et av de absolutt viktigste virkemidlene til å styre rytmen i kampen.

Dette høres kanskje lett ut. Problemet er at en er nødt til å lykkes med alt samtidig. Det største problemet er at en selv ikke da er garantert et godt resultat.

En ting kan en aldri gardere seg mot i fotball: Individuell genialitet. Dessverre for motstanderne er det ingen mangel på genier hos de lyseblå.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball