Huseklepp hyller Branns «geniale» trekk

BLOGG: Måten Brann løser bortekampene på, er faktisk helt genial, skriver Erik Huseklepp.

«UTALLIGE»: Erik Huseklepp ser mellomfornøyd ut etter nederlaget mot Sarpsborg i 2016. Men nå er han begeistret over Branns taktikk på bortebane.  Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

fotball

Branns bortekamper de siste sesongene har ikke akkurat vært en fryd å se på. Det har stort sett vært fokus på det defensive og hvordan man skal hindre motstanderne å score mål, og veldig lite fokus på hva de skal gjøre når de har ballen. De har gitt vekk iniativet i kampene, prøvd å stå imot defensivt og håpet å score på en tilfeldig kontring eller en dødball. Dette har ofte ført til unødvendige poengtap og det har ikke vært veldig underholdende, heller.

Derfor er det fantastisk å se hvordan Brann nå har endret måten å angripe bortekampene på. Nå har de spilt mot to av de beste hjemmelagene i eliteserien, på steder hvor Brann tradisjonelt sett ikke har plukket flust med poeng. I disse kampene har Brann tatt fullstendig kontroll. De har tatt fire poeng.

FORTJENT: Erik Huseklepp peker på at Brann hadde fortjent å vinne begge bortekampene mot Strømsgodset og Sarpsborg.  Foto: Paul S. Amundsen / Bergens Tidende

Sterkt, det, men de hadde faktisk fortjent seks.

Hvordan har så Brann blitt gode til å kontrollere bortekamper? Jeg tror at det er øvingen i vinter vi nå ser resultatene av. Vi så da hvordan Brann for enhver pris skulle spille seg ut bakfra, uansett hvor tøft press de fikk i mot seg. De spilte utallige pasninger i det bakre leddet - inkludert keeper - for å prøve å spille ut det første pressleddet til motstandere og skape overtall når det leddet var spilt av.

I vinter endte det med mange brudd imot, og Brann var heldige som ikke slapp inn mål på denne måten å løse motstanderens press på. Men nå ser vi virkelig en rød tråd. For å løse en vanskelig motstander ved å spille dem ut, er egentlig helt genialt. Istedenfor å prøve og forsvare seg til poeng i vanskelige bortekamper, har de heller konkludert med at angrep er det beste forsvar.

BLOGGER: Erik Huseklepp er blogger i BT. Du hører ham også i BTs ukentlige podkast.  Foto: Bjørn Erik Larsen

Strømsgodset og Sarpsborg baserer sitt hjemmespill på ekstremt tøft gjenvinningspress, slik at de selv har mye ball og kan legge hardt trykk mot motstanderens mål for å få scoringer og drepe kampene tidlig. Jeg har vært med på utallige kamper på disse to arenaene hvor man aldri har klart å få tak i ballen eller å holde på den lenge nok til å skape trøbbel for hjemmelaget.

Ved at Brann er blitt tryggere i pasningspillet, har de sørget for at ingen av lagene har fått betalt for det høye presset. Usikkerhet har oppstått, og Brann har i stedet fått kampene inn i sitt spor. Da har i stedet Brann kunnet stå høyt.

SISTE KAMP: Erik Huseklepp spilte for Brann til og med 2016-sesongen.  Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det krever mot å gjøre det i Drammen og i Sarpsborg. Men det har betalt seg.

Brann er rett og slett blitt et stabilt topplag. For det er nettopp evnen til å ta kontroll over kamper uansett om de spilles borte eller hjemme som kjennetegner et stabilt topplag.

Dette har vært underholdende å se på. Jeg håper Brann fortsetter med dette selv om motstanderen heter Rosenborg eller Molde. Da kan jubelen fortsette...